Alimentaţia sănătoasă în 6 cuvinte

Pe scurt, cam asta înseamnă pentru mine o alimentaţie sănătoasă:

Echilibru

Cred că extremele sunt periculoase, aşa că e bine să nu alternăm înfometarea cu excesul, ci să întreţinem o armonie între ceea ce ne face bine, ceea ce organismul nostru are nevoie, pe de-o parte, şi „capricii”, pe de altă parte. Aşa nu ne simţim privaţi de pasiunile noastre culinare şi dispare tentaţia abuzului.

prajitura-raw-rawcoco

Diversitate

De multe ori, ne rezumăm la a mânca ce ne dictează obişnuinţa şi nu suntem deschişi să experimentăm alte variante. Monotonia meniurilor este moartea pasiunii culinare. Hai să încercăm mai des noi alimente, pentru a ne bucura de toate bunătăţile oferite de natură!

Conştientizare

A ne hrăni conştient înseamnă a acorda atenţia cuvenită alimentelor, a fi recunoscători pentru ce avem şi bucuroşi că alegem ceea ce ne face bine. Astfel ne educăm organismul şi îl „auzim” mai bine când ne spune ce are nevoie.

Personalizare

Fiecare decide în cunoştinţă de cauză ce este mai bine şi mai bun pentru el când vine vorba de mâncare. Nu există un stil alimentar ideal, aplicabil universal, care să vindece toate bolile şi să însănătoşească pe toată lumea (oricât de tare se încăpăţânează unii să susţină asta).

restaurant-oliva-varsovia

Independenţă

Cu mâncarea ar trebui să avem o relaţie de prietenie, nu să ne lăsăm dominaţi de ea şi să intrăm într-un cerc vicios. În felul acesta putem mânca orice ne dorim, deoarece ştim când să ne oprim.

Plăcere

Luatul mesei este un motiv de bucurie, nu o „plăcere vinovată” (Doamne, cât urăsc expresia asta!), iar gătitul poate fi artă şi terapie. Hrana reprezintă una dintre sursele de plăcere ale vieţii, dar nu singura.

Pentru tine ce înseamnă a mânca sănătos?

7 thoughts on “Alimentaţia sănătoasă în 6 cuvinte

  1. laura

    Pt. mine,a manca sanatos inseamna 90% fructe si legume, si 10% placeri (ne)vinovate:ciocolata,fast food,fripturi etc.Asa,nu-mi refuz nimic,dar nici nu fac exces.Nu-mi plac dietele si exagerarile.E-urile pe care le consumam uneori ne si imunizeaza.Alimentatia in general e personalizata in functie de organism.Fiecare om simte ce-i prieste si ce nu.Propriul barometru intern e cel mai bun indreptar alimentar.

    Reply
      1. laura

        Da,exact asa.Daca vrei cu adevarat sa incerci,se poate.Dupa un timp,poti observa ca alimentele junk food au un gust ciudat,chiar gretos.Atunci stii ca papilele gustative si-au revenit la normal.

        Reply
        1. Andra :) Post author

          Sunt sigură că dacă îţi propui, reuşeşti. Dar nu ştiu cât de sănătos e 🙂 Fructele şi legumele sunt super-sănătoase, desigur, doar că mai avem nevoie şi de alţi nutrienţi.

          Reply
          1. laura

            Nu uita de restul de 10% de care vorbeam,in care eu includ si carne,oua,proteine si vitamine in general.Nu las pe dinafara nici cerealele.Gandeste-te la pustnici si la toti cei care ajung suta de ani,uneori chiar depasind-o.

            Reply
  2. worldofsolitaire

    Andra, am vrut sa rebloghez, dar mi-a cerut să mă înscriu pe Facebook, ceea ce nu-mi surâde.
    Nu-l agreez !
    La întrebare: hrana echilibrată, bogată în enzime.
    Mulţumesc mult, mult!
    Scuze pentru confuzie.
    Onu

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Nu ştiu de ce ţi-a cerut logare cu Facebook-ul, probabil pentru că sunt pe .ro şi nu pe wordpress…
      No problem 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.