Despre alimentaţia veggie, la Bucătărim sănătos!

Deși sâmbătă a fost așa o vreme de parcă vine toamna, am petrecut câteva ore plăcute la atelierul Bucătărim sănătos!, unde am aflat și am experimentat noi lucruri despre ce înseamnă a mânca echilibrat – în varianta veggie.

Cristian Mărgărit a fost “responsabil” cu partea de teorie despre alimentația sănătoasă vegetariană și vegană, iar Florentina Gionea – cu gătitul. Noi, cei din public, nu am fost doar spectatori, ci am avut ocazia să luăm parte la bucătărit, căci Florentina ne-a mobilizat să gătim alături de ea. Întreaga echipă de bucătari curajoși a pregătit patru preparate delicioase, pe care le-am gustat fiecare, iar sala s-a umplut de “Mmmm”, “Ce buuun!”, “O să fac și eu acasă!”, “Tare gustos!”.

bucatarim-sanatos-legume

bucatarim-sanatos

legume-bucatarim-sanatos

Cele patru rețete prezentate sunt ușor de pregătit și destul de la îndemnână. Am început cu o supă raw de castraveți cu “smântână” de caju, neașteptat de fresh. Datorită lămâii, nu a fost așa de grețoasă cum aș fi crezut, ba dimpotrivă! Castraveții, tăiați mai mari, sub formă de cubulețe și nu storși de vlagă și de gust, au fost pe gustul meu. Florentina a atras atenția asupra faptului că în bucătărie e important să ai o atitudine pozitivă și să implici şi mâinile la gătit, nu doar cu ustensilele.

După lungi așteptări, am servit și un drob de legume alături de sărmăluțe raw umpute cu nuci, hrișcă, soia și multe legume, îmbrăcate în varză murată. Desertul l-am luat mai pe fugă, dar a fost bun-bun: bombonele raw din curmale, făină de migdale, fulgi de cocos, cardamon și alte bunătăți naturale, fără zahăr adăugat.

florentina-gionea-bucatarim-sanatos

bucatarim-sanatos-eveniment

drob-vegetarian-bucatarim-sanatos

drob-veggie-bucatarim-sanatos

drob-bucatarim-sanatos

bunatati-bucatarim-sanatos

lapte-de-caju-bucatarim-sanatos

drob-si-legume-bucatarim-sanatos

ingrediente-supa-rece-castraveti-bucatarim-sanatos

echipa-in-actiune-bucatarim-sanatos

mica-gospodina-bucatarim-sanatos

supa-rece-de-castraveti-bucatarim-sanatos

ingrediente-sarmalute-bucatarim-sanatos

sarmalute-bucatarim-sanatos

bombonele-raw-bucatarim-sanatos

A fost un eveniment interactiv și deschis, unde am putut să ne băgăm nasul prin castronelele cu ingrediente și să gustăm, dar și să punem întrebări peste întrebări. S-au făcut și ceva transmisiuni în direct, interviuri, filmări care au creat un pic de nerăbdare în sală, însă mie mi s-a părut chiar amuzant să privesc punerile în scenă.

florentina-gionea-cristi-margarit-bucatarim-sanatos

La partea de teorie s-au citat o mulțime de studii cu privire la cât de benefice sunt sau nu anumite alimente, s-au discutat controverse cu privire la soia, gluten, lapte, fructe, peşte, carne etc., dar și despre stilul alimentar optim. Se fac cercetări pe bandă rulantă, asta e clar, însă cât de credibile și demne de luat în seamă sunt? Ce se află în spatele lor? Interese sau obiectivitate? Concluzia a fost că mai toate alimentele au avantaje și dezavantaje, inclusiv fructele și legumele, dar important e să alegem produse variate, curate, cât mai puțin procesate și mai aproape de starea lor naturală (de exemplu, grăsimi din semințe sau nuci și mai rar din uleiuri).

cristian-margarit-bucatarim-sanatos

prezentare-cristi-margarit-bucatarim-sanatos

legume-bucatarim-sanatos

Cristian a punctat bine faptul că atunci când optezi pentru un anume stil alimentar există tentația să vezi doar partea bună a acestuia și să acorzi atenție doar cazurilor “de succes”, fără să-ți pui întrebări cu privire la posibilele probleme ale unei astfel de alegeri. Mi-a plăcut faptul că prezentarea a avut o tentă deschisă atât față de vegetarieni cât și de omnivori, fără a face apologia unui anume stil alimentar.

Concluzia mea după această conferinţă?

Când vine vorba de hrană, nu avem certitudini, ci doar opțiuni. Sunt atât de multe ipoteze cu privire la alimentație, încât până la urmă totul se rezumă la o alegere personală. Ca oameni, suntem construiţi să putem mânca vegetarian, carnivor, omnivor etc, deci depinde de fiecare dintre noi ce preferăm. Însă echilibrul rămâne cuvântul cheie, nu trebuie să devenim obserdați de un singur aliment sau o singură clasă de alimente. Nu există o dietă magică potrivită pentru toată lumea, iar cel mai mult contează să-ți asculți corpul.

2 thoughts on “Despre alimentaţia veggie, la Bucătărim sănătos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.