Reciclarea şi ecologia noastră cea de toate zilele

Colectare selectivă. Reciclare. Sustenabilitate. Mâna sus cine a auzit de aceşti termeni! 🙂

Sunt cuvinte intrate relativ recent în vocabular, întâlnite în vreo ştire citită pe fugă, dar pe care nu prea le „digerăm”. Sună complicat şi greoi, poate chiar tehnic. Aşa mi se păreau şi mie până când, datorită unui job, am intrat mai mult în contact cu lumea „green”. Am descoperit că dincolo de aceste expresii aride se află nişte gesturi foarte simple, pe care fiecare dintre noi le putem face fără prea mare efort.

reciclare colectare selectivaPoate e un pic mai greu să ne motivăm în acest sens pentru că beneficiile sunt mai ales pe termen lung şi vizează cumva viitorul (dar nu numai), plus că de multe ori nu avem ocazia să vedem rezultatele atitudinii noastre ecologice.

Cu toate astea, merită să încercăm. Provocarea 6 luni fără shopping a făcut cumva parte din această încercare a mea de a trăi mai sustenabil. În acest caz am simţit beneficiile pe propria piele (economii, reevaluare a priorităţilor, timp etc).

După o bună bucată de vreme m-am mobilizat să colectez selectiv gunoiul, inspirată fiind şi de unii oameni din jurul meu. Ce înseamnă asta mai exact? Pe lângă coşul de gunoi cu deşeuri menajere am adăugat o pungă de hârtie şi una de plastic în care colectez gunoaiele respective: hârtie la hârtie, plastic la plastic – ca să-mi fie mai uşor 😀 De ce? Pentru că e gratis, e simplu şi nu solicită niciun efort.

Bun, am colectat separat, acum ce facem? Intrăm pe www.hartareciclarii.ro  şi vedem unde în zona noastră sunt locuri de colectare pentru materialele pe care dorim să le dăm spre reciclare. Cele mai frecvente sunt plasticul, hârtia şi sticla. Probabil că aţi văzut pe stradă tomberoanele acelea colorate. Avem aşa:

  • Galben pentru plastic şi metal
  • Albastru pentru hârtie şi carton
  • Verde pentru sticlă

harta reciclarii bucuresti

Harta reciclării este un tool foarte util realizat de Viitor Plus cu scopul de a facilita colectarea obiectelor şi materialelor reciclabile. Cuprinde şi locuri unde pot fi duse pentru reciclare şi alte materiale/produse pe lângă plastic, hârtie şi sticlă, cum ar fi baterii, becuri, cartuşe, electronice şi electrocasnice etc. Aplicaţia online este disponibilă deocamdată pentru patru oraşe: Braşov, Bucureşti, Călăraşi şi Ploieşti, dar sper ca iniţiativa să se extindă şi pentru alte localităţi unde există interes pentru reciclare. Tot pe www.hartareciclarii.ro/ găsiţi şi informaţii despre cum se colectează corect diferitele materiale.

Există şi nemulţumiri legate de sistemul de ridicare al deşeurilor. La început, când au fost introduse pubelele, maşinile care veneau pentru a le ridica amestecau deşeurile, ceea ce nu a picat prea bine oamenilor care le colectau selectiv. Între timp situaţia s-a schimbat, iar acum chiar se ridică separat, mai ales pentru că există obligaţii legale de reciclare pentru companiile care introduc pe piaţă deşeuri de amabalaje prin produselor lor, aşa că ele au interesul ca procesul de colectare să se realizeze corect.

colectare-selectiva

Dacă observaţi totuşi că deşeurile din pubele nu sunt ridicate separat, puteţi face sesizare la firma de salubritate care se ocupă de colectare. Sistemul nu este perfect, e clar, însă e un pas curajos înainte şi asta e tot ce contează deocamdată.

Mai e şi prejudecata că degeaba reciclez eu dacă ceilalţi nu fac nimic.” Ar fi mai bine ca fiecare dintre noi să facem ceea ce ne stă în putere pentru a trăi într-un mediu mai curat şi să nu mai dăm vina pe sistem, pe stat sau pe oricine altcineva, mulţumindu-ne doar să ne plângem. Să începem de la noi şi să fim conştienţi că schimbările nu se întâmplă peste noapte, ci prin paşi mici. Iar colectarea selectivă chiar e un gest simplu de făcut din partea noastră. Până la urmă, să trăieşti ecologic şi să reciclezi nu e o modă sau un moft, ci un stil de viaţă.

Voi cum staţi la capitolul ăsta? Colectaţi selectiv, reciclaţi sau…? 🙂

3 thoughts on “Reciclarea şi ecologia noastră cea de toate zilele

  1. O Oană

    La noi la bloc am făcut o înțelegere cu omul de servici 🙂 Fiecare etaj are 2 cutii separate, una pentru sticle (din plastic și nu numai), una pentru hârtie. Omul le strânge separat, le organizează și le duce la reciclat. Nu știu exact unde, dar mă bucur că există cât de cât organizare în bloc și că lumea chiar respectă regulile astea.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Da, chiar e fain că v-aţi organizat aşa bine, bravo! 🙂
      Eu le duc la tomberoanele colorate – nu sunt foarte aproape de mine, dar din fericire îmi sunt în drum când merg la cumpărături.

      Reply
  2. Pingback: Articolele săptămânii | Razvan Pascal's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.