N-am nimic de îmbrăcat! – Judie Taggart, Jakie Walter

Câte dintre noi n-am exclamat exasperate, după lungi căutări în dulap, „N-am nimic de îmbrăcat!”?

N-am-nimic-de-imbracatJudie Taggart şi Jakie Walter au alcătuit un ghid pentru a pune capăt haosului din garderobă, pentru a cumpăra şi a organiza hainele, astfel încât îmbrăcămintea să ne reprezinte pe fiecare dintre noi. În plus, cele două „modiste” simpatice oferă din belşug sfaturi şi despre cum să ne alegem hainele care ne avantajează.

O idee care m-a pus puţin pe gânduri, într-un mod plăcut, este aceea că „îmbrăcămintea are de-a face cu fantezia”. Hainele sunt, într-un fel, şi proiecţia a ceea ce noi am vrea să fim, nu doar expresia a ceea ce suntem. De multe ori când suntem la cumpărături, suntem atraşi de haine diferite de stilul nostru obişnuit sau de ce avem în garderobă, dar poate că ni se par prea extravagante sau „altfel” pentru a le cumpăra şi apoi purta. Încercând haine diferite putem să intrăm în pielea altui personaj, dar şi să ne evidenţiem laturi ale personalitatăţii proprii pe care le uitasem. Devenim altcineva, rămând în continuare noi.

Fiecare articol vestimentar, fiecare accesoriu indică o stare de spirit pe care am avut-o la un moment dat, este o amintire, poate de-asta ne este atât de greu să ne despărţim de hainele preferate atunci când se deteriorează sau nu ne mai vin.

Dulapul este un spaţiu al trăirilor sufleteşti. El găzduieşte o sumă de preferinţe şi antipatii ce descriu toate experienţele prin care ai trecut”.

Şifonierul este un fel de istorie personală (mai mult sau mai puţin) recentă, unde păstrăm părticele din noi pe care le alternăm într-o căutare febrilă de adecvare şi acceptare; este un cufăr în care adunăm trăiri dătătoare de siguranţă. Schimbările nu ne ocolesc însă şi la un moment dat ne dăm seama că ce avem în dulap nu ne mai repezintă şi nu ni se mai potriveşte.

haine-imprimeuri-ataellier

Cum ne cumpărăm haine, astfel încât să găsim mereu un obiect vestimentar potrivit în dulap? Autoarele propun o metodă simplă: „Cercul vieţii”. Nu e nimic obscur, ci pur şi simplu o armonizare a dulapului cu activităţile de zi cu zi şi cu personalitatea proprie. Scrie pe o hârtie activităţile pe care le desfăşori (îmbrăcată!) pe parcusul unei luni, foarte detaliat: de weekend, de sezon, în fiecare zi; nu uita de cele ocazionale. Gândeşte-te cam câte ore pe lună aloci fiecărei activităţi şi estimează procentul de timp acordat fiecărei activităţi. Desenează un cerc şi împarte-l în felii de tort în funcţie de procente. Aşa vei şti cam ce fel de haine să-ţi cumperi.

REDUCERI  REDUCERI  REDUCERI  REDUCERI  REDUCERI  REDUCERI  REDUCERI

Reducerile sucesc minţile femeilor, asta e clar. O haină la preţ redus devine brusc atractivă, chiar dacă la preţ întreg nu părea să fie cine ştie ce. Mi s-a întâmplat să cumpăr o haină doar pentru că era la un preţ mai mic, iar când am ajuns acasă mi-am dat seama că de fapt nu îmi place şi a rămas abandonată în dulap. De multe ori chilipirulile mai mult ne amăgesc. Ar fi util să ne punem o întrebare: Dacă acest articol vestimentar nu ar fi la reducere, l-aş mai cumpăra? Aşteaptă eventual câteva zile înainte de a-ţi achiziţiona o haină sau un accesoriu, de multe ori o să şi uiţi de ea/el.

Dacă ne lăsăm vrăjiţi de reduceri, dar nu purtăm îmbrăcămintea cumpărată, pierdem bani. Adunând preţurile de la hainele nepurtate cumpărate la reducere, cu acelaşi buget am fi putut să ne luăm o haină de calitate, poate mai scumpă, însă care ne place şi pe care o purtăm.

rochii-ataellier

Sfaturi pe scurt:

  • Foloseşte reducerile de preţ pentru achiziţionarea pieselor de bază: tricouri albe sau colorate simple, cămăşi albe, taior negru, pantaloni clasici, etc.
  • Ţine un jurnal vestimentar, măcar pentru o perioadă de câteva luni, în care să notezi achiziţiile în materie de haine şi accesorii din fiecare lună, precum şi preţul lor şi locul de unde le-ai cumpărat. Este un exerciţiu bun pentru a avea o imagine clară despre obiceiurile tale de cumpărături.
  • Hainele pe care nu le porţi nu au ce căuta în dulap. Ocupă spaţiul degeaba. Aici am scris despre cum să facem ordine în lucruri, inclusiv în haine.
  • Ţine accesoriile la vedere. Dacă nu le vezi, uiţi că le ai.
  • Fă-ţi cumpărăturile în propriul dulap: explorează noi posibilităţi, redescoperă ţinute şi încearcă să combini elemente vestimentare într-un mod diferit

Acum, să deschidem şifonierele şi să trecem la treabă 🙂

Cum arată dulapul vostru cu haine?

5 thoughts on “N-am nimic de îmbrăcat! – Judie Taggart, Jakie Walter

  1. Oana S.

    Sunt total de acord cu “Ţine accesoriile la vedere. Dacă nu le vezi, uiţi că le ai.” De aceea le am mereu la îndemână, îmi place să le asortez… de multe ori îmi ia mai mult timp să aleg accesoriile decât să aleg hainele :))

    Reply
  2. WhiteChoco

    Si pe mine tot asta m-a marcat:)) cu “Ţine accesoriile la vedere. Dacă nu le vezi, uiţi că le ai.” Nu am unde!! Si imi pare asa rau. Insa sper sa rezolv in curand:)

    Reply
  3. Annemarie

    Mi-am cumparat si eu aceasta carte; n-am apucat inca sa o citesc, insa am tras cu ochiul la ce-ai scris tu pe-aici, si am devenit nerabdatoare. 😉
    Mi-am achizitionat mai demult o alta carte de acest gen, si dupa lectuarea ei, am sfarsit prin a dona vreun sfert din garderoba mea (ceea ce vreau sa subliniez este ca sfaturile au efecte vizibile, cel putin in cazul meu).

    Reply
    1. Andra :)

      Eu zic ca o sa-ti placa si asta, e scrisa foarte fain, amuzant dar realist totodata. Si eu am scapat de multe haine pe care nu le mai purtam, e o senzatie super!
      PS: Bine ai revenit 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.