Un Crăciun diferit

Christmas_BackgroundDe când mă ştiu, pentru mine Crăciunul a fost cea mai frumoasă sărbătoare din an, fiindcă aduce cu el un conglomerat de alte prilejuri de petrecut: 1 Decembrie, Moş Nicolae, sfârşit de an, început de an, zile de naştere şi de nume.

Când eram mică, îmi plăcea perioada asta pentru că primeam cadouri şi împodobeam bradul. Acum îmi place pentru că oamenii plecaţi se întorc pe-acasă, iar eu la rândul meu merg pe-acasă, chiar dacă mai mult în trecere. Plus că străzile sunt atât de luminate încât se simte sărbătoarea în aer.

În fiecare an, pot să zic că sărbătoresc de două ori Crăciunul: o dată în Bucureşti, cam cu o săptămână înainte de ziua propriu-zisă, şi o dată la Tulcea, alături de familie. Crăciunul înseamnă pentru mine miros de brad şi portocale, zăpadă, drumul cu trenul, cadouri, oamenii dragi, senzaţia de „împreună”, de „acasă”.

Anul ăsta am descoperit un Crăciun altfel. Diferit de cel din copilărie, dar cu o aromă la fel de plăcută şi naturală. Cred că e primul an în care chiar am simţit că „e mai mare bucurie în a da decât în a primi”. În a oferi, pe lângă lucruri materiale, şi timp, preocupare, iubire. Şi observ în jurul meu atâţia oameni care fac asta, că nu pot să nu mă bucur şi să particip la atmosfera caldă din jurul meu. Sună banal, dar atât de adevărat: când oferi ceva, primeşti înapoi. Mulţumire sufletească, linişte şi pace, chiar şi lucruri materiale – toate parcă îşi găsesc mai uşor drumul spre o inimă deschisă de actul de a dărui.

Întotdeauna mi se pare că sărbătorile de sfârşit de an vin prea devreme, parcă aş vrea să mai trag puţin de anul care se încheie şi să amân despărţirea. Prefer un Crăciun mai scurt, dar mai intens, în care să nu fiu ocupată să fac shopping, ci să îmi îmbrăţişez prietenii.

În încheiere, un gând pe care zic eu că ar fi bine să-l avem mereu în minte şi în suflet, nu doar de Crăciun:

„De multe ori credem că a ierta pe cineva este un favor pe care i-l facem acelei persoane. În realitate însă, acesta este cel mai mare favor pe care ni-l putem face chiar nouă înşine.”

(o poveste frumoasă pe tema asta puteţi citi aici)

————

Sursă imagine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.