Legat de crearea unor obiceiuri: cum te motivezi să faci o acțiune care știi că îți va servi pe viitor, dar de care nu ai chef pe moment?
Am auzit următoarea idee și mi s-a părut valoroasă: să îți stabilești niveluri diferite pentru situații diferite. Energia, starea sau timpul avut la dispoziție nu sunt aceleași în fiecare zi. Ele fluctuează, deci poate fi mai folositor să adaptăm obiceiul pe care vrem să-l construim la starea respectivă, în loc să mergem pe principiul “totul sau nimic”.

Un exemplu, ca să fie mai clar: să zicem că vrei să-ți faci un obicei din a ieși dimineața la alergat, iar pentru alergarea propriu-zisă ți-ai alocat 45 de minute. Ai putea să-ți stabilești următoarele niveluri:
- Plan A – dacă în ziua respectivă simți că energia e la maxim, alergi 45 de minute.
- Plan B – dacă îți cam lipsește energia, alergi doar 20-30 de minute.
- Plan C – dacă nivelul de energie este foarte scăzut sau nu ai chef, te îmbraci de alergare, dar ieși să te plimbi 10-15 minute.
Confruntate cu oboseală sau lipsă de chef, unele persoane ar putea să renunțe cu totul la acțiunea respectivă (în cazul nostru, ieșitul la alergat), în loc să o adapteze la starea din ziua respectivă, cu puțină flexibilitate. Când vine vorba de adoptarea unor noi obiceiuri, puțin e mai bine decât deloc. În plus, odată ieșit(ă) pe ușă, în echipament de alergat, s-ar putea să apară și cheful/ energia, ca prin magie.
Practic, planul ABC este despre renunțarea planificată la a vrea să faci totul perfect, cât mai repede, înțelegând că obiceiurile se construiesc treptat, prin persistență.
Ți se pare că planul ABC nu funcționează? Ei bine, alfabetul are mai multe litere 🙂
*Ideea am auzit-o pe canalul de Youtube muchelleb. Nu cred că se numea Planul ABC, așa i-am zis eu, că nu mi-am amintit denumirea.
Acest articol face parte din seria „24 de zile despre alergare”