Ce poate fi mai plăcut într-o zi de sâmbătă decât o plimbare în natură?
O plimbare în natură în picioarele goale 🙂
Aveam pe listă încă de anul trecut Parcul Dendrologic Simeria (sau Arboretum Simeria), aflat în apropiere de Deva, așa că într-un weekend am profitat de vremea bună pentru o ieșire în aer liber.
Parcul Simeria are o suprafață de 70 ha, iar zonele amenajate alternează cu cele sălbatice. Am plătit biletul de intrare (costă 4 lei pentru adulți) și ne-am aventurat în marea de verdeață din fața noastră.
Prima oprire a fost în fața vechii clădiri ICAS (Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice), care nu știu dacă e funcțională, însă este înconjurată de ghivece de plante, care îi dau un aspect boem. Așa mi s-a părut mie.
Mi-au plăcut mult cele două mici sculpturi sub formă de anghinare, de la scările de vizavi. Mă rog, în realitate s-ar putea să fie conuri de brad, dar eu m-am gândit la ele ca anghinare cu dorul de Italia în suflet.
Urmând aleea, am trecut pe lângă arbori mai mari sau mai mici, unii cu plăcuțe explicative, menționând specia.
Căsuțele din piatră răsfirate prin parc (probabii spații administrative sau pentru cercetare) se încadrează minunat în peisaj, iar în perioada asta a anului sunt îmbrăcate cochet cu verdeață. Arată ca niște căsuțe de poveste!
Ce m-a încântat în Parcul Simeria au fost băncile, mesele și scaunele, create din lemn sau piatră, atât de bine „asortate” cu natura din jur. Se găsesc în multe locuri din parc și te invită să iei loc, să asculți păsările și vântul printre crengi.
Pentru că da, se aud multe păsări în jur, e liniște și pare că nimic nu tulbură calmul acestui arboretum. În unele locuri se simte zumzetul șoselei, dar în rest, pace și voie bună.
Și tot mergând pe potecile parcului, mi-a venit ideea să mă descalț – îmi doream de mult să merg desculță prin iarbă, iar acum părea momentul potrivit. În zona în care mă aflam erau poteci înguste de pământ, cu iarbă ici-colo, așa că mi-am făcut curaj și mi-am luat adidașii la pachet.
Am înaintat desculță o bucată bună de drum și mi s-a părut grozav de relaxant. Primul contact cu pământul umed a fost ciudat (probabil plouase în ziua precedentă), însă apoi m-am obișnuit și am căutat cu bucurie zonele cu nămol.
Fiind o porțiune mai retrasă a parcului, nu erau deloc gunoaie sau cioburi. Când am dat din nou de alei a fost mai dureros, pentru că tălpile mele au cam protestat la atingerea pietricelelor mărunte și dese. Dar am continuat să merg așa și am ajuns până la poarta parcului cu picioarele goale și fericite, fără daune.
Deci clar, experiențe pe care le recomand! Mersul în picioarele goale în iarbă sau pe pământ și vizita la Parcul Dendrologic Simeria.
Închei cu puțină istorie, citită pe net 🙂
Începuturile parcului ajung până în secolul al XVIII-lea, când pe malul Mureșului a fost amenajată zona naturală, iar apoi s-au adus și specii exotice de plante, alături de cele autohtone. Primul document care atestă existența parcului datează din 1763.
Arboretumul Simeria a aparținut de-a lungul timpului mai multor familii nobiliare, fiind îmbogățit treptat cu noi specii de arbori, inclusiv din Asia și America de Nord. Din 1949 a intrat în administrația Ocolului Silvic Simeria, iar în anii ‘50 a fost înființată aici Stațiunea de cercetări silvice Simeria, în prezent subunitate a Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) București. Parcul numără la acest moment peste 2000 de unități sistematice din diferite zone ale globului – una dintre cele mai bogate colecții din țară.
Parcul Dendrologic Simeria
Adresă: Strada Biscaria, nr. 1, Simeria (aproape de Deva), jud. Hunedoara
Detalii și program: https://www.facebook.com/parculdendrologicsimeria/
Foto: Eduard L.
Ce drăguuuuuț! Demult visez la o plimbare desculță, poate merg chiar la Simeria pentru asta! ?
Da, și eu aveam de muuult timp pe listă o așa plimbare! E tare fain, mai ales dacă găsești un loc mai retras, fără pericol de cioburi 🙂 Enjoy!