Crăciunul nu e un examen

Din nou aglomerație, stres, haos. Se apropie Crăciunul, dar pentru mulți dintre noi parcă vine sesiunea sau cine știe ce test groaznic de important. Hei, sărbătorile parcă erau despre bucurie, nu? Despre odihnă, relaxare și alte asemenea idei cu care ne întâlnim tot mai rar în viața noastră atât de plină.

craciunul nu e un examen

Senzația mea e că și această sărbătoare veselă s-a transformat într-un motiv de nemulțumire, de frământare continuă. Că nu suntem suficient de pregătiți, că avem prea puțin, că alții sunt sau au mai mult decât noi. Griji de cele mai multe ori artificiale, stimulate de rețelele sociale și de viețile “perfecte” ale celor care postează spații hygge, fețe zâmbitoare sau cozonaci bine-crescuți, în timp ce nouă ni se taie maioneza sau ne-a sărit oja de pe unghii (sau amândouă).

Ce-ar fi…

…să nu mai tratăm sărbătorile ca pe examenul ăla odios pentru care facem nopți albe și care ne mănâncă ficații?

…să înțelegem că nu e cazul să ne preocupăm ce note luăm pentru cadourile oferite, pentru vizitele la rude, pentru împodobit sau pentru selfie-urile cu luminițele?

…să renunțăm la competiția cu cei din jur pentru “cel mai mișto Crăciun” și să fim autentici, umani?

Ce-ar fi să nu mai considerăm Crăciunul un examen?

Nu te pică nimeni dacă nu pregătești salată boeuf, dacă refuzi să-ți decorezi camera cu ornamente ca pe Pinterest ori nu împodobești bradul. Uită de profii severi sau de copiat de la colegul de lângă tine. Oricum, are alte subiecte.

ceainaria-griffin-tea

E treaba ta dacă îmbrățișezi sărbătoarea asta cu entuziasm, că ai o atitudine moderată sau ești un adevărat Grinch, dar zău că n-ai de ce să te îngrijorezi dacă ești pe lângă standardul clasic. Măcar de Crăciun nu te duce la culcare în patul lui Procust.

Există viață și după sărbători.

Teoretic, ar trebui să fie mai bună, pentru că se presupune că ne întoarcem cu rezervele de energie pline, după zile de destindere și timp petrecut cu oamenii semnificanți din viața noastră. Practic, în ianuarie mulți ne simțim mai obosiți ca niciodată. Poate din cauză că ne încăpățânăm să considerăm Crăciunul un examen și nu un atelier de bucurie?

Uite, dacă te încălzește, gândește-te că de Crăciun ai nota zece din oficiu, indiferent de cum alegi să petreci. Și pentru asta nu e nevoie să faci absolut nimic. Nimic-nimic. 

Îți doresc un Crăciun ne-examen!

2 thoughts on “Crăciunul nu e un examen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.