Luni, 1 ianuarie sau pur și simplu mâine. Niciodată acum. Când vine vorba de îmbrăcat obiceiuri noi, rezistența la schimbare își spune cuvântul și ne codim să facem pasul decisiv. Amânăm pentru o zi, o săptămână, o lună. Uneori chiar pentru toată viața.
Am pus în rândurile de mai jos câteva idei care îți pot fi de folos când vrei să-ți schimbi obiceiurile vechi cu unele mai bune.
Start small
Începe cu UN SINGUR obicei. Știu, e tentant să te transformi peste noapte, dar de cele mai multe ori nu e realist. Așa că alege doar un obicei de adoptat, cel mai important pentru tine, și acordă-i toată atenția ta. Va veni și rândul celorlalte, dar deocamdată pune-ți focusul pe el.
Make it clear
“Vreau… să mănânc mai sănătos/ să fac mai multă mișcare/ să economisesc.” Sună cunoscut? Cred că sunt printre cele mai des auzite rezoluții de anul nou. Problema cu ele este că sunt extrem, extrem de vagi. “A mânca mai sănătos” poate avea sute de semnificații și implicații, în funcție de stilul tău de viață. Așa că fii mai explicit. De exemplu:
- Renunț la sucuri carbogazoase./ Mănânc la masă, nu la birou, fără telefon sau laptop lângă mine./ Introduc în alimentația mea minim 5 legume pe zi.
- Merg de 3 ori pe săptămână la sală și stau câte o oră./ Alerg de 4 ori pe săptămână./ Fac 15 minute de exerciții acasă, zilnic.
- Pun deoparte câte 100 lei în fiecare lună./ Îmi fac un buget de venituri și cheltuieli. etc.
Concentrează-te pentru început pe unul dintre acești pași. Când te-ai obișnuit cu gestul respectiv și îți vine la îndemână, alege un altul. De exemplu, după ce nu mai simți nevoia să bei 1 litru de cola pe zi, introdu un alt obicei sănătos – să zicem mese și gustări regulate. Și tot așa.
Make a plan
Înlocuiește scuzele cu soluții. Fă-ți un plan de rezervă în caz că întâmpini probleme și fii pregătit să te adaptezi.
Ce fac dacă mi-e poftă de sucuri dulci? Soluția poate fi să bei apă/ un ceai ori să mănânci un fruct etc.
Make it simple
Ușurează-ți munca. Modifică-ți mediul din jur astfel încât să te încurajeze să faci acțiunile respective. De exemplu:
- Alege-ți hainele de sală încă de seara și pune-le la vedere.
- Gătește în avans câteva mese și gustări.
- Aprovizionează-te cu legume, fructe și nuci.
- Elimină dulciurile ultra-procesate din casă.
- Pregătește-ți ganterele sau salteluța de yoga și alege câteva clipuri cu exerciții potrivite de făcut acasă.
- Alătură-te unui grup de alergare.
- Setează-ți o sumă care să meargă automat în fiecare lună într-un cont de economii. Etc.
Keep going
Dacă te-ai împotmolit și ai dat rateu, nu-i sfârșitul lumii. Respiră, vezi ce nu a mers, învață-ți lecția și ia-o de la capăt. Nu renunța la proces. Renunță doar la ideea de perfecțiune.
PS: Exemplele de mai sus sunt pur orientative și probabil că nu sunt eficiente în cazul tuturor. Lasă scuzele deoparte și descoperă ce funcționează la tine!
De multe ori e bine să scriem scopurile noastre pe o foaie, în cazul meu a funcționat ☺
Da, și mie mi se pare util să le scriem, ne ajută în procesul de clarificare 🙂