25 de locuri de văzut în Praga

Am stat mult pe gânduri cum să prezint comorile pe care Praga le oferă turiştilor. Să fac o listă în funcţie de zone? Să le prezint în detaliu pe fiecare, cu adresă şi coordonate? Să scriu doar un articol cu impresii personale?

praga-karluv-most

Într-un final, m-am decis să fac o listă subiectivă cu recomandări de locuri de văzut şi admirat. Multe dintre ele nu sunt foarte celebre şi din păcate nu atât de promovate pe cât ar merita. Praga nu înseamnă doar Podul, Castelul şi Ceasul Astronomic, deşi e incontestabil că sunt adevărate simboluri ale oraşului. Aşa că dacă te pregăteşti să mergi în capitala Cehiei şi te întrebi ce să vizitezi, uite câteva locuri interesante:

1. Statuile. Răspândite peste tot prin oraş, statuile din Praga sunt surprinzător de diverse şi impresionante prin tragic sau prin grotesc.

2. Grădina Franciscană. Un parc central, dar ascuns după clădiri, foarte liniştit şi îngrijit, perfect pentru relaxare când vrei să evadezi din aglomeraţia de turişti. Se află în apropiere de biserica Fecioara Maria a Zăpezilor (Kostel Panny Marie Sněžné).

gradina-franciscana-praga parc-gradina-franciscana-praga praga-gradina-franciscana

3. Zidul John Lennon. O explozie de culoare mereu în transformare. Mă aşteptam să fie nişte desene mai organizate, dar se pare că fiecare a mâzgălit în felul său. Unii mai inventivi au lipit şi bucăţele de oglinzi 😀 Oricum, zic că merită văzut.

zidul-john-lennon-praga

4. Catedrala Sfântul Vitus. Cea mai impunătoare biserică din Praga, ale cărei turle sunt un punct de reper cam din orice punct te-ai afla. Din turnul ei se vede întregul oraş, deci merită să urci!


REDUCERE 10% pe booking.com

Dacă faci o rezervare folosind site-ul booking.com, folosește acest link https://www.booking.com/s/57_6/becdd4a0 și primești înapoi 10% din prețul cazării la sfârșitul vacanței! 

Poți beneficia de reducerea de la acest link doar o singură dată.


5. Gotice, în stil baroc sau pur şi simplu bizare, bisercile din Praga nu te pot lăsa indifrent. Am dat chiar şi peste ciudăţenia de mai jos, iar de pe net am aflat că numele ei este Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. În limbajul meu, asta se numeşte arhitectură comunisto-ecleziastică (oricât de paradoxali sunt aceşti doi termeni) 😛

biserica-ciudata-praga

Şi încă una, la fel de weirdpraga-biserica-ciudata.

6. Centrul Vechi (Staromestske namesti) cu clădirile frumoase şi străduţele înguste, mărginite de magazine şi restaurante, merită luat la pas. Casele sunt cam cuminţi şi simetrice ca arhitectură, însă bine întreţinute. În piaţă se găsesc mereu artişti care improvizează la diferite instrumente (unii chiar bine).

cladiri-in-praga-la-ceas praga-vedere-spre-biserica-tyn

7. Ceasul Astronomic. În faţa lui e mereu aglomeraţie, mai ales că la fiecare oră cele două mici ferestre se deschid, iar pe la ele se perindă cei 12 apostoli, în timp ce statueta simbolizând Moartea dă din clopoţel. Desigur că se adună o mulţime de lume, iar aparatele foto merg non-stop.

turnul-si-ceasul-astronomic-praga

8. Cartierul evreiesc Josefov şi sinagogile. Indifrent că e vorba de Sinagoga Nouă-Veche, Sinagoga Spaniolă, Sinagoga Pinkas, cimitirul sau casele înalte, frumos ornamentate, edificiile din cartierul evreiesc îşi spun în tăcere povestea. Dacă vă uitaţi cu atenţie pe jos, veţi vedea că în faţa unor case se găsesc plăcuţe cu numele celor care au locuit în ele şi au murit în timpul Holocaustului. În afara cartierului evreiesc mai e şi sinagoga Ierusalim, un pic cam stridentă pentru gustul meu.

cladire-in-cartierul-evreiesc-josefov-praga sinagoga-spaniola-praga sinagoga-veche-noua-praga sinagoga-ierusalim-praga

9. Podul Carol (Karluv Most). Punctul principal de atracţie al oraşului, în permanenţă străbătut de turişti dornici să găsească unghiul potrivit pentru o poză. Se pare că mania lacătelor iubirii a ajuns şi aici 😀

prague-charles-bridge lacate-langa-podul-carol-praga

10. Castelul (Hradcany) este, de fapt, un complex de grădini şi clădiri dintre care cele mai cunoscute sunt Palatul Rosenberg şi Catedrala Sf. Vitus. De pe platforma din faţa castelului puteţi admira Praga în toată spendoarea ei.

castel praga

11. Piaţa Viaceslav (Vaclavske namesti) şi Muzeul Naţional. Loc pentru promenadă. Cred că un nume mai potrivit ar fi “bulevard” în loc de “piaţă”. Pe mine m-a dus cu gândul la Rambla, dar una muuult mai mică şi mai îngustă, cu verdeaţă şi flori pe mijloc.

Praga-Vaclavske-namesti-şi-Muzeul-Naţional

12. Dealul şi turnul Petrin. Cel mai verde deal din Praga, Petrin este o zonă plină de plante şi copaci, iar printre coroanele lor se înalţă semeţ turnul. Dacă vrei să faci un picnic, cu siguranţă că aici vei găsi un loc pe gustul tău.

13. Turnul Prafului de Puşcă aduce o pată de negru în peisajul luminos al clădirilor pragheze, însă datorită acestei caracteristici este şi uşor de reperat.

turnul-prafului-de-pusca

14. Turnul Zizkov. Am povestit un pic despre el la articolul despre panorame; merită văzut, fie numai şi pe dinafară, e interesant şi datorită copiilor-statui care se târăsc pe el.

15. Dancing House. Celebra casă care dansează îţi va capta cu siguranţă atenţia datorită formei fluide, cu o parte de sticlă şi modele unduitoare. Cu toate acestea, aş zice că se încadrează bine în peisajul din jur, iar arhitectura ei jucăuşă nu deranjează.

16. Castelul Vysehrad. L-am vizitat chiar în ultima zi, pe o vreme cam ploioasă, când în zonă nu era foarte mare agitaţie. Lângă biserica sumbră se află un cimitir, iar întregul loc este înconjurat de un parc simplu, cu spaţii verzi largi şi simple. Aici am dat şi peste patru sculpturi reprezentând personaje mitologice, în frunte cu prinţesa Libuse.

vysehrad-praga vysehrad.

17. Turnul şi Primăria Veche. Veghează în tăcere mulţimea de turişti din piaţa centrală. Dacă vă urcaţi în turn veţi putea admira de aproape clădirile-emblemă din centrul oraşului.

18. Strada Paris. Privitul vitrinelor nu costă nimic, aşa că dacă vreţi să vedeţi şi partea de lux a oraşului faceţi o plimbare pe strada Paris, unde pe ambele părţi sunt magazinele unor branduri celebre, amenajate extravagant.

magazin-prada-in-praga

19. Parcul Letna. Un loc nu foarte turistic, de unde puteţi privi până departe Praga şi podurile sale, în timp ce vă odihniţi la poalele uriaşului Metronom.

20. Faleza este un loc plăcut pentru promenadă. În serile de vară, aici se amenajează baruri şi se organizează tot felul de evenimente.

21. Panoramele. Nu mai e nevoie de niciun comentariu, panoramele din Praga sunt pur şi simplu superbe!

22. Municipal House este o clădire elegantă din centru, în stil Art Nouveau, care în prezent găzduieşte concerte, dar are şi un restaurant la parter. Aici s-a semnat actul de naştere al statului independent Cehoslovacia în 1918.

cladire-art-noveau-praga

23. Insula Kampa şi parcul. Este un loc foarte popular, Aici puteţi admira de aproape 3 dintre copiii sculptaţi de David Cerny, la fel cu cei de pe turnul Zizkov.

24. Muzeul Gastronomiei. Dintre toate (mini)muzeele din Praga, ne-am oprit la ăsta pentru că ni s-a părut mai simpatic şi mai neobişnuit. A fost o alegere bună, am văzut tot felul de cărţi de bucate, obiecte de veselă şi reconstituiri de camere reprezentative pentru modul în care a evoluat arta gastronomică.

25. Piaţa Păcii (Namesti Miru). Se află într-un rond uriaş, în mijlocul căruia tronează o biserică gotică. Ocazional, în parcul din faţa bisericii au loc concerte de pian.

namesti-miru-praga cladire-aproape-de-namesti-miru-praga

Care sunt locurile voastre preferate din Praga?

4 thoughts on “25 de locuri de văzut în Praga

 1. Ioana

  Gradinile de sub castel, podul dimineata devreme si in toate momentele zilei, Loreta, manastirea Strahov si camera aia imensa cu carti, casa lui Kafka din Golden Lane, sinagogile, libraria Anagram care din pacate nu mai exista, strada Nerudova, adica aia care duce la castel… Nu cred ca nu mi-a placut ceva din Praga. E o mare de soare in sufletul meu de cate ori ma gandesc la orasul asta. 🙂

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Ah, da, grădinile alea de lângă castel sunt superbe, într-adevăr! Sunt mai bogate decât parcurile obişnuite, care sunt mari, dar destul de… goale 😀 Mai puţini boscheţi şi mai multe pajişti, asta mi s-a părut că e regula lor, ceea ce dă impresia de spaţiu aerisit şi libertate.
   Zilele trecute mi-am dat seama că am ratat Golden Lane 🙁 Casele ălea frumoase pe care le-am văzut pe Google nu-mi par cunoscute…

   Reply
 2. Anca

  Anul acesta plecam si noi cu familia – cu toti suntem nerabdatori sa vizitam orasul, mai ales cei mici , care sunt la prima lor “iesire”

  Reply
 3. Pingback: The magic of Prague (1) |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.