Aud multe persoane plângându-se că nu pot mânca mai sănătos din lipsa timpului. Dacă ai un job solicitant, seara când vii acasă nu prea mai ai chef de gătit sau de gândit la ce mănânci, aşa că e uşor să cazi pradă tentaţiilor de tip junk food. În cazul ăsta, cheia stă în organizare. Mai jos, câteva idei care mă ajută să economisesc timp, dar şi să am parte de mâncăruri mai sănătoase şi gustoase. Sper să vă fie de folos şi vouă!
1. Într-o zi mai liberă a săptămânii, de obicei în weekend, mă organizez şi fac câteva pregătiri: tai legume sau le dau prin răzătoare, mai mari, şi le pun în caserole. De exemplu, morcovi, ţelină, păstrârnac, varză etc. Dacă am poftă de o salată, nu mai trebuie să spăl, să curăţ şi să tai legumele, ci le pot arunca direct în bol. Sigur, sunt şi legume care nu prea merg tăiate dinainte, pentru că se cam pleoştesc, cum ar fi roşiile. Însă cu ele treaba e mai uşoară, se spală şi se prelucrează foarte repede
2. Pun la înmuiat şi/sau fierb năut, fasole, quinoa, linte, mei, couscous sau hrişcă, separat. Am astfel câteva boluri cu boabe pe care le combin cu legume, le folosesc ca garnituri sau le pun în salate. Se păstrează foarte bine la frigider şi sunt versatile
3. Pentru a găti mai uşor am la îndemână legume congelate, cumpărate ca atare sau ambalate de mine. Chiar dacă legumele proaspete sunt întotdeauna de preferat, cele congelate sunt mai practice când nu avem prea mult timp de cumpărături
4. Periodic, cumpăr pătrunjel şi alte verdeţuri, le toc şi le pun în punguţe la congelator; le folosesc apoi pentru aromatizarea mâncărurilor şi au un gust ca şi cum ar fi proaspete. Nu mai trebuie să cumpăr verdeaţă de fiecare dată când vreau să pregătesc o ciorbă sau o tocăniţă
5. Pregătesc separat carnea, indiferent că o prepar fiartă sau la aburi. Aşa pot „asambla” mai multe feluri de mâncare cu ingredientele gata pregătite, dar într-o manieră mult mai sănătoasă decât la fast food. De exemplu, folosesc bucăţelele de carne într-o salată sau le adaug într-un sos, alături de legume
6. Pentru salate, cel mai bun şi simplu dressing se face din zeamă de lămâie şi ulei de măsline, alături de câteva condimente aromate; pentru un gust mai special, se adaugă puţină miere. Nimic complicat, însă rezultatul este delicios!
7. Mixurile de seminţe şi nuci sunt perfecte de amestecat în salate sau la deserturi. Susan, in, seminţe de dovleac şi de floarea-soarelui, nuci, migdale – toate vin cu un plus de grăsimi sănătoase şi multă energie
Nu stiam ca se poate pastra la frigider naut fiert. Am retinut, gata, inca un lucru rezolvat. 😛
Eu am pus la congelator ceapa verde taiata rondere, intr-o sticla de plastic cu gatul larg. E o idee de pe Pinterest, si deja ma bucur ca am pus-o in aplicare, fiindca merge de minute in salate (nu doar cele ”clasice”, ci si o salata de ou sau orientala, etc), in cartofi taranesti plus nenumarate alte mancaruri inafara de acestea care mi-au venit in cap in secunda asta.
Frigiderul e o adevărată minune, păstrează proaspete o grămadă de alimente 🙂 Năutul se conservă bine, la fel şi celelalte. ce-i drept, la mine rezistă mai puţin, că e preferatul meu şi îl dau gata repejor :))
Ceapă verde n-am încercat să pun la păstrare, ce-i drept o prefer pe cea uscată, care stă bine şi în cămară, la răcoare. Nu m-aş fi gândit că se poate ţine în sticlă, nu miroase prea tare?
*rondele.
Punctele 3, 4 și 6… check 🙂 Ar trebui să pun IAR în practică și punctul 7.
Succes! Eu am descoperit de curând şi susanul negru, cu un gust mai exotic, mi se pare că e uşooor mentolat chiar 🙂
Pingback: Tabouleh cu quinoa | Zâmbet şi sănătate
Cate idei bune! Le voi pune si eu in practica! Oua fierte tari si decojite am mai pus in frigider si lapte vegetal atunci când am făcut .
Succes! Da, pregătirea din timp ajută mult 🙂