Clipe liniştite în curtea bisericii Stavropoleos din Bucureşti

În toată agitaţia din centrul vechi al Bucureştiului, pare greu de crezut că există şi locuri liniştite, unde te poţi refugia din calea frământărilor zilnice şi a momentelor mai puţin plăcute.

Nu mai ştiu cum de am ajuns aici şi când, dar multă vreme nici n-am bănuit că în buricul târgului se ascunde un astfel de loc. Când am descoperit Biserica Stavropoleos, mi s-a părut fascinantă prin formele sale, cu detalii frumos sculptate, iar partea care m-a încântat cel mai mult a fost curtea. E un loc plin de pace, care îmbie la reflexie, unde îţi vine să tragi aer în piept cu nesaţ şi să prinzi astfel puţin curaj pentru a înfrunta viaţa.

biserica-stavropoleos

Biserica Stavropoleos a fost ridicată în prima jumătate a secolului XVIII, în curtea unui han, iar numele reprezintă forma românească a termenului grecesc Stauropolis, adică “Oraşul Crucii”. Ca şi Palatul Mogoşoaia, construcţia aparţine stilului arhitectural brâncovenesc (neoromânesc).

Curtea îmi pare un fel de microunivers unde domneşte calmul, scăldat de o lumina blândă şi mărginit de coloane cu arcade elegante. Câteva detalii simple, ghivece cu flori roşii, verdeaţă ici-colo, umbră primitoare – toate astea îţi fac gândul să zboare la un alt timp în care totul este mai simplu şi mai bun. Masa cu scaune e o invitaţie la reculegere, ca şi cum ne-ar sfătui să ne oprim puţin, să ne odihnim, iar pentru câteva clipe să uităm de agitaţie şi tristeţe. Atmosfera intimă din acest mic spaţiu magic rămâne aceeaşi chiar şi atunci când, vara, mai ales în weekend, poposesc în curte mulţi turişti curioşi.

curtea-bisericii-stavropoleos

biserica-stavropoleos-bucuresti

biserica-stavropoleos-curte

clipe-linistite-la-biserica-stavropoleos

biserica-stavropoleos-detaliu

detaliu-biserica-stavropoleos

biserica-stavropoleos-detaliu-in-curte

biserica-stavropoleos-in-curte

informatii-biserica-stavropoleos

Cred că momentul cel mai prielnic pentru a vizita curtea Bisericii Stavropoleos e toamna, când soarele încă e dulce, dar nu atât de intens, iar freamătul turistic se mai potoleşte. Atunci poţi să guşti cel mai bine din acest colţ de rai şi poţi să îi descoperi în tihnă micile secrete.

Aşa că dacă aveţi drum prin Bucureşti, faceţi o vizită şi Bisericii Stavropoleos. Veţi trăi câteva clipe care vă vor încânta sufletul.

Adresa: Str. Stavropoleos, nr. 4 (în centrul vechi, aproape de Caru’ cu Bere).

—-

Articol publicat pe România Pozitivă

12 thoughts on “Clipe liniştite în curtea bisericii Stavropoleos din Bucureşti

 1. Dorothea

  Vai, ce curte superbă! Şi când mă gândesc de câte ori am trecut pe lângă ea şi n-am avut niciodată curiozitatea să intru! A doua mea uimire este legată de faptul că în fotografiile tale nu apar oameni. De ce nu sunt turişti? 🙁

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Este într-adevăr un loc special!
   În fotografii nu apar oameni pentru că în general nu-mi place să pozez turişti :)) Am pândit momentul perfect în care să surprind doar curtea. Însă erau destui 🙂

   Reply
 2. Ana Maria

  Am trecut pe langa ea , cand am fost la Bucuresti, dar eram grabita si nu am putut intra :(…data viitoare trebuie neaparat sa imi gasesc timp…este fantastica !!!!!!!!

  Reply
 3. Mira

  Daaa, este unul dintre locurile mele preferate în Bucureşti, deseori m-am “pierdut” în liniştea de aici, deşi este o biserică destul de vizitată.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Cu fiecare vizită, am senzaţia că tot mai descopăr câte un detaliu nou 🙂 Mi se pare incredibil că deşi e o biserică foarte vizitată, e atâta pace aici.

   Reply
 4. Anne

  Am fost si eu azi. Haaa! 🙂
  Mi-a placut, mersi de pont. Mai astept si altele, mai bifez din cele mentionate de tine anterior… etc.
  Ti-am mai zis ca-mi place pe blogul tau, nu?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.