Aud în ultima vreme că tot mai mulţi oameni nu se mai uită la televizor sau au renunţat de tot la acest aparat. Asta înseamnă că recuperezi mult timp preţios, pe care poate altfel l-ai fi pierdut urmărind hipnotizat emisiuni de scandal cu dezvăluiri „şocante”, talk-show-uri despre totul şi nimic sau seriale siropoase care îţi storc câteva lacrimi. Nu mai vorbesc de „breaking news”-urile având ca temă ultimele achiziţii ale vedetei x în materie de pantofi, de exemplu….
A renunţa la televizor e, cumva, un motiv de mândrie. Pentru că, de ce să nu recunoaştem, mulţi dintre noi am crescut alături de acest „animal de casă”, care ne-a hrănit iluziile şi ne-a dat şi câteva lecţii importante despre viaţă. Sigur, erau alte timpuri, cu mai puţine posturi TV, cu nu aşa multă agitaţie. Însă e greu să te desprinzi de tradiţia privitului la TV seara, poate chiar în familie, după ce ai luat cina şi vrei să te relaxezi un pic, fără să depui prea mare efort.
Pe de altă parte, mulţi dintre oamenii care aleg să renunţe cu satisfacţie la televizor se orientează spre… calculator.
Adică spre un alt monitor, o rudă mai tânără a TV-ului, care cu ajutorul fratelui Internet promite să-ţi îndeplinească toate dorinţele. Poţi să te implici direct în ce se întâmplă pe ecran, ai posibilitatea să cumperi orice, ai acces la zeci de bârfe mondene, iar dacă stai non stop pe Facebook ai şansa să primeşti mai multe Like-uri. Unde mai pui că poţi să vezi calupuri de seriale neîntrerupte de reclame! La o adică, poţi să-ţi petreci tot weekendul pe canapea vegetând în faţa laptopului, unde curg scenele serialului preferat. Care are musai 4 sezoane, de văzut cât mai repede, unul după altul.
Păi şi unde am ajuns? Am renunţat la televizor ca să ne facem tovarăş de viaţă calculatorul?
Sunt unele campanii care promovează renunţarea la TV, măcar pentru o perioadă. Cred că sunt un experiment interesant, însă doar dacă le înlocuim cu ceva adevărat, nu cu un surogat.
Poate că în loc de „Ziua sau Săptămâna fără televizor” ar fi mai potrivită Ziua fără ecrane. Sau, şi mai bine, „Ziua fără ecrane, petrecută în aer liber”. Nu trebuie să o sărbătorim doar o dată pe an, ci putem să o facem cât de des vrem, eventual în weekenduri, când nu mai avem „scuza” lucrului pentru serviciu.
Iar dacă nu merge aşa, atunci e bine şi „Ziua cu mai puţin ecrane”. Dar cu mai multă interacţiune adevărată, cu îmbrăţişări, cu pupici pe bune, nu :*, cu plimbări în parc şi respirat aer proaspăt.
Ziua în care nu-ţi verifici Facebook-ul din 5 în 5 minute, în care nu-ţi neglijezi partenerul de conversaţie pentru a sta pe net pe telefon.
Ziua în care nu pierzi vremea citind chestii inutile şi în care eşti mai aproape de tine, de pasiunile tale şi de oamenii dragi.
—
Articol publicat pe RomâniaPozitivă
eu lucrez online de acasa , asa ca “tovarasa cu laptopul” trebuie sa fiu pentru job. in afara de asta (8-10h/zi) imi aloc inca 2 h max sa imi vad de ale mele chestii personale pe bloguri si email.
Dar nu ma uit la TV in schimb citesc ft ft mult (beletristica, nu site-uri LOL). Cred ca ne uitam max 2 h la documentare seara, dar se intampla sa nu ne uitam de loc intr-o zi.
Anul asta am citit 20 carti deja (toate in lb Engleza). Nici nu mor dc calatoresc fara net si nu stau pe FB , de ex. Am fost plecati in weekend in strainatate si nu am avut wi-fi. Nu a murit nimeni :))
In weekend chiar si daca sunt acasa nu stau nici la calculator, nici la TV. Citesc, ne plimbam, mergem la piata, suntem activi…mie imi place fotografia asa ca fac poze ft ft des.
sunt de acord cu tine ca nu e o idee geniala sa dam tv-ul pe calculator si/sau smarphone sau tableta (eu citesc de pe tableta dar am netul inchis pe ea cand citesc)
Şi eu prefer să renunţ de tot la internet când plec în vacanţă, simt că aşa pot să mă detaşez mai bine.
Lucrez mult pe calculator/laptop+blog, dar cred că mi-ar plăcea să mai tai din orele alocate lor, uneori am senzaţia că pierd prea mult timp. Măcar în timpul liber aş vrea să fiu mai offline. La tv nu mă uit foarte des, însă de cele mai multe ori fac şi altceva în timpul ăla, altfel n-aş avea răbdare.
Iubesc să fac plimbări, iar aparatul foto îl cam iau mereu cu mine în ultimul timp.
Wow, ai citit ceva! 🙂 În ultima vreme n-am prea fost în dispoziţie de lectură, am recitit doar nişte cărţi. Mi se întâmplă uneori vara să nu am chef de citit, dar recuperez în restul anului :))
eu citesc doar in weekend (daca nu bantuim pe undeva) si seara dupa work. se intampla sa citesc ft rpd (o carte pe sapt dar nu citesc zilnic) sau ft lent (imi ia cam 2-3 sapt o carte). cand calatoresc citesc mai rarut ca ma iau cu altceva. dc mergem cu tren / bus / avion atunci citesc la greu; dc mergem cu prietenii cu masina…mai greu ca nu apuc :)) in romania folosesc 3g-ul sa mai verific una alta pe net dar si asa am renuntat sa pun tot pe instagram (pun cand ma intorc dc mai am chef). insa mai nou imi place si in ro sa caut locuri fara semnal :))) ce bine e 😀
Mie îmi place să citesc în metrou sau când aştept pe cineva, dacă geanta îmi permite iau de obicei o carte cu mine. În ultimul timp încerc să mă obişnuiesc cu genţi mai mici, aşa că mai greu îi fac loc. Şi în vacanţă îmi iau câte o carte şi uneori prinde bine. Şi eu la fel, în funcţie de carte şi de chef am ritmuri diferite de citit.
Nu vreau să-mi pun net pe telefon pentru că probabil aş sta toată ziua cu nasul în el şi parcă nu mă încântă ideea 😀
Meh, da, am stat si eu mult fara net pe tel dar intr-o vreme lucram si cand calatoream 2-3 sapt si aveam nevoie. In plus saracul a fost folosit si pe post de nagivator in romania (si pe tel iti tb net ptr asta) dar il folosesc si sa loghez cat sport fac (si again app cer net).
2 carti “normale” am citit in rest toate au fost ebooks. E mai usoara o tableta de carat decat o carte de 500pg.
Hmm, acum îmi dau seama că n-am avut niciodată o vacanţă mai mare de 7-8 zile la rând. Vacanţă în care să călătoresc, mă refer. Poate ar fi interesant să încerc o ieşire pe o perioadă mai lungă 🙂
“vacanta” de 2-3 sapt nu am avut; dar am calatorit mai mult de 2 sapt in martie 2012. insa am si lucrat cateva zile (adunate).
in sept iar voi disparea din peisaj 11 zile insa de data asta nu voi lucra de fel 😀 so, reading we shall do (pe tren , avion si bus – blex, da’ alta var de transfer nu am)
Bine spus! Chiar ai mare dreptate! Un post sugestiv. Bravo! 🙂
Thanks! Acum rămâne să punem şi în practică 🙂
Văd cum pentru multă lume televizorul este asemeni unui drog. Unii oameni se uită ore în şir la seriale şi ştiri, viaţa lor este în jurul unor emisiuni şi parcă nu mai pot trăi dacă au pierdut vreun episod dintr-un serial. Din păcate, cunosc asemenea oameni, tocmai de aceea cei care reuşesc să înlocuiască televizorul cu o carte, o întâlnire cu un prieten sau orice altceva care îi poate aduce valoare poate fi un lucru extrem de bun. Sigur, aici e altă discuţie ce înseamnă valoare pentru fiecare… 😀
Nu am fost niciodată dependentă de televizor, aşa că nu mi-a fost deloc greu să renunţ la el. Dar mă bucur mult că am făcut asta, fiindcă este un mare consumator de timp şi mie nu îmi oferea în schimb ceva valoros.
Pe de altă parte, eu nu compar televizorul cu calculatorul. Pentru că a sta în faţa calculatorului şi a munci (nu a te juca sau a te uita la filme) înseamnă şi să îţi asiguri un trai. Cu alte cuvinte, calculatorul poate să-ţi aducă satisfacţia că ai făcut un proiect frumos, ai scris ceva interesant, ai câştigat ceva (inclusiv bani). Iar a face ceea ce îmi place mult nici nu mai consider o muncă, fiindcă este multă pasiune şi bucurie în asta. Chiar dacă înseamnă să lucrez la calculator. 😀
Sigur că e o discuţie lungă aici… Televizorul poate să nu fie pierdere de vreme, dacă te uiţi la un documentar sau un reportaj interesant, de exemplu. Sau poţi învăţa şi exersa o limbă străină – aşa am învăţat eu italiana :). La fel şi calculatorul, poţi face enorm de multe lucruri frumoase datorită lui, cum ai spus şi tu. Deci până la urmă depinde de fiecare cum le foloseşte, dacă aduc beneficii personale sau nu.
Însă uneori… nu ştiu, mie, cel puţin, o zi de weekend în care doar stau la laptop mi se pare fadă, chiar dacă scriu sau fac alte chestii care îmi plac. Articolul ăsta era un reminder că există viaţă şi în afara ecranelor, putem face o grămadă de alte activităţi plăcute fără tv sau calculator 🙂
Felicitari tuturor care aleg sa isi ocupe timpul liber citind sau facand lucruri utile, in loc sa piarda vremea la tv, la emisiunile rusinoase din zilele noastre. Pacat dar asta este, zic pacat pentru ca mai sunt unele canale si unele emisiuni care chiar merita. Imi aduc aminte cand eram mica ma uitam laTeleenciclopedia pe tvr1.. ce imi mai placea..Felicitari Cristina P pentru felul cum ai ales sa iti imparti timpul la calculator. Eu pot sa spun ca ma mandresc cu faptul ca nu mai am Facebook, mi l’am inchis acum ceva vreme si nu a murit nimeni din cauza asta..:)Multumesc, O zi buna
Teleenciclopedia există şi acum, din câte ştiu 🙂
Wow, chiar e ceva să renunţi la Fcebook, bănuiesc că nu a fost prea uşor la început 🙂
O zi frumoasă şi ţie!
Teleenciclopedia mai exista insa prefer de departe BBC Knowledge sau Discovery (da, inca le am pe iDolce). Insa si asa…nu ne uitam ft mult (2h max). Daca e ceva ce vrem neaparat sa vedem il inregistram si ne uitam cand avem timp (avem IPTV si pot inregistra usor)
Cred că Teleenciclopedia e mai mult pentru suflet şi pentru amintirile pe care le trezeşte 🙂
well, eu prefer informatiile noi, bine structurate. Teleenciclopedia a fost pe vremea copilariei cand nu aveai alte alternative.
as fi vrut sa renunt la Facebook dar…imi este necesar la work asa ca..asta e . mergem innainte cu el si dc tot il am il folosesc si ptr blogul personal.
insa dupa ce termin lucrul abia astept sa o tai de la calculator!
Eu am ales să folosesc în continuare Facebook-ul mai ales pentru că de acolo aflu despre o grămadă de locuri şi evenimente. E plin de chestii inutile, dar sunt şi câteva care merită prezenţa.
google plus e net superior pentru continut. insa se pare ca inca FB pages sunt la mare cautare printre marketeri 🙂
la noi a devenit vara fara televizor dupa ce am avut cu ani in urma anii fara televizor :). rar de tot imi lipseste acum vara. si calculatorul a devenit foarte limitat ca acces si, asa cum spui, ne simtim mai liberi si mai relaxati, ne bucuram mai mult de natura si de compania noastra reciproca. in plus ne ramane mult timp pentru carti ceea ce este un mare castig.
Da, cred că limitarea orelor petrecute la televizor ne poate face să descoperim cât de mult timp liber avem de fapt pentru alte activităţi 🙂