De văzut la Roma. 20 de locuri mai puțin cunoscute și vizitate

Nu apar primele pe lista cu locuri de văzut în Roma când cauți pe Google, însă dau savoare acestui oraș atât de eterogen. Eu le consider “condimentele” unei vacanțe la Roma.

Pentru iubitorii de comori și detalii urbane, am pregătit o listă cu locuri de admirat în Roma mai puțin cunoscute și vizitate de turiști. Am inclus aici clădiri, puncte de panoramă, străzi cu iluzii optice, colțuri pitorești, vile și parcuri. Pe unele le-am vizitat în vacanța recentă, pe altele n-am avut ocazia.

1. Palazzetto Zuccari

Ce are special această clădire nouă și cochetă? Ușa simulează o gură masivă, conturată de fața unei ființe fantastice. Se află aproape de Trinita dei Monti și Piazza din Spagna.

2. Parcul Villa Doria Pamphili

Am povestit pe larg despre el într-un articol dedicat, pentru că mi-a plăcut tare de tot.

Villa Doria Pamphili

3. Cartierul Coppede

L-am văzut pe fugă, în ultima zi, fix înainte de plecare. Se află mai departe de centru, însă e plăcut de mers până acolo, mai ales că este o zonă mai puțin turistică a Romei, cu ceva clădiri de birouri, din ce am dedus eu. În cartier sunt construcții în stiluri mixte (Art Nouveau, medieval, baroc, antic grecesc etc), cu un aspect extravagant, eclectic, îndrăzneț sau cum vreți să-i mai spuneți. Nu sunt foarte SF sau mega-impresionante, însă merită o vizită, zic eu, măcar pentru a evada din gloata de turiști.

4. Le Quattro Fontane

O intersecție cu câte o fântână la fiecare colț, cu două statui reprezentând personaje feminine (Diana și Iunona) și două, personaje masculine (simbolizează Tibru și Arno).

5. Galleria Alberto Sordi

O galerie cu magazine și restaurante, cu acoperișul din vitralii de sticlă. M-a dus puțin cu gândul la Galleria Vittorio Emanuele II din Milano.

6. Arco degli Acetari

O curte interioară roșcată, liniștită, cu verdeață care împodobește frumos casele. Se află aproape de piața Campo de Fiori.

7. Terazza del Pincio

Aproape de Piazza del Popolo, un punct de panoramă romantic, numai bun ca punct de început pentru a vizita parcul Villa Borghese.

Alte obiective interesante

*pe care n-am apucat să le văd (încă)

8. Galleria Sciarra

9. Villa Medici (Academia Franceză)

10. Belvedere Niccolò Scatoli

11. Cimitirul „non-catolic”

12. Ceasul cu apă de la Pincio

13. Villa Torlonia – La Casina delle Civette

14. Via Margutta

15. Via del Governo Vecchio

16. Via Bernardo Celentano (Mica Londră)

17. Iluzia optică de pe Via Nicolò Piccolomini

18. Iluzia optică de la Galleria Spada (Borromini)

19. Salita dei Borgia

20. Porta Alchemica

2 thoughts on “De văzut la Roma. 20 de locuri mai puțin cunoscute și vizitate

  1. Despina Skeletti Budișteanu

    Felicitări pentru acest periplu personal și foarte dens ca senzații. Unele dintre el le-am trăit și eu și m-au impresionat si atunci si acuma cand le vad in fotografiile dvs. Ați prins locuri interesante, frumoase și care miscă inima vizitatorului sau a trecătorului simplu.
    Si cel mai frumos este că le redati aci pe fb pentru toată lumea. Daca am avea mai multi idei de acestea, viața ar fi mai agreabilă și zilele mai adorabile de trăit.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.