Spre deosebire de ce se vede în social media, viața reală nu e doar lapte și miere (lapte de migdale și miere bio, eventual).
Social media nu este bună sau rea, ci e doar un instrument, atât. Îl poți folosi ca să-ți îmbunătățești viața, să ți-o faci mai frumoasă sau dimpotrivă, să te stresezi și să te întristezi.
Depinde doar de TINE cum interpretezi ceea ce vezi când dai scroll pe Instagram sau Facebook. Sunt atâtea moduri pozitive în care te poți raporta la ce vezi în social media, încât nu văd de ce ai alege să-ți amărăști viața.
Privind la unele feed-uri, poți rămâne cu impresia că respectivii au o viață perfectă 100%, fără griji, unde totul e aranjat creativ. Sigur că asta e doar o ILUZIE și sper că-ți dai și tu seama. Ceea ce arătăm în rețelele sociale este doar o parte din ce trăim, partea pe care o lăsăm noi expusă.
Unii oameni sunt fotogenici pur și simplu, alții au învățat să se pună în valoare folosind perspectiva, filtrele, machiajul sau Photoshop. Așa că nu te grăbi să tragi concluzii despre greutatea sau înfățișarea unei persoane privindu-i pozele din rețelele sociale. Și nici despre gradul ei de fericire.
Inspirație, nu comparație
Din punctul meu de vedere, cel mai bun mod prin care putem să profităm de Facebook, Instagram și alte rețele sociale este să le folosim ca sursă de inspirație, rezistând tentației de a ne compara viața noastră reală cu viața digitală a „prietenilor” noștri. Nu e ușor, știu, mai ales dacă ai ceva probleme cu încrederea în sine.
Ce poți să faci cu rețelele sociale, în afară de a invidia perfecțiunea expusă acolo?
Chestii utile, productive și faine, cum ar fi să…
- Îți găsești un job/ o colaborare
- Regăsești foști colegi și prieteni vechi
- Cunoști oameni noi cu aceleași interese
- Afli despre locuri inedite de vizitat sau despre evenimente interesante
- Înveți cum să faci anumite lucruri (DIY)
- Descoperi cursuri/ provocări pe care să le urmezi
- Gătești rețete noi etc.
Și am zis doar primele lucruri care mi-au venit în minte.
În ograda mea
M-am uitat de curând în feed-ul meu de Facebook și mi-am dat seama că majoritatea pozelor sunt de la alergări :)) Asta pentru că la cursele de alergare sunt fotografi care se ocupă de surprins momentele frumoase, pe când în restul timpului nu mă prea sinchisesc să mă trag în poze. Deci te-ai putea gândi că toată viața mea e o alergare – ceea ce nu e cazul. Dacă te mai uiți și pe Instagram, poți trage concluzia că mănânc numai salate sau că sunt vegetariană – ceea ce iar nu e cazul.
În general îmi petrec timpul la biroul de acasă, lucrând. Nu, nu alerg chiar în fiecare zi. Nu mănânc doar salate colorate, ci și chestii simple, nu neapărat estetice, gen tocănițe de legume. Uneori în fața laptopului sau cu nasul în telefon (Ups!). Am momente de neproductivitate, tristețe, dezorientare și alte sentimente nu prea roz. Oricât de zâmbitoare par în pozele de la finiș, trec și prin clipe de oboseală sau enervare. Îmi rezerv dreptul să mă înfurii și să-mi manifest furia în privat. Sunt OM.
Gânduri de final
- Păstrează cât mai puține pagini/ persoane în feed-urile tale din social media. Elimină-le pe cele care nu îți aduc valoare sau bucurie.
- Nu te mai plânge aiurea că X sau Y postează chestii irelevante, fiecare se manifestă în funcție de gradul de inteligență, educație etc. În schimb, folosește cu încredere butoanele Unfriend, Unlike sau Unfollow. Nu-ți fie teamă să spui „Nu”.
- Învață ceva despre cum funcționează rețelele sociale pentru a le personaliza pe nevoile tale. De exemplu, la Facebook poți alege ca oamenii să nu poată să-ți posteze pe Wall sau să trebuiască să revizuiești ceea ce postează înainte să apară public. Pe Instagram poți să marchezi că nu ești interesat de o anumită reclamă care îți apare. Etc.
- Dacă ești cu adevărat curajos, poți face o cură de social media pentru o zi, o săptămână sau mai mult 😀 sau îți poți contoriza timpul petrecut acolo.
- Fă un digital detox, din când în când.
Nu uita că…
Ești un om valoros indiferent de numărul de like-uri, inimioare sau comentarii siropoase primite la poza postată. Ești suficient de bun și meriți să fii iubit indiferent de ce arăți în social media.
Articol inspirat de Elena