Nu mai țin minte când i-am dat de gust și în ce context. Ce știu e că am început să iubesc verdele avocado și textura sa cremoasă, iar când am ocazia nu ezit să mă bucur de consistența de legumă-unt (sau fruct-unt, dacă e să fim corecți până la capăt).
Problema? Mi se părea dificil de ales un avocado bun; în versiunea necoaptă are un gust oribil și nu am răbdare să aștept se coacă la mine în bucătărie. În ultimele săptămâni însă, mi-a făcut cu ochiul „copt” din rafturile supermarketurilor, iar eu mi-am făcut curaj și l-am pus de fiecare dată în coș.
Cum alegi un avocado copt
În hipermarketuri, avocado se găsește la bucată (3-4 lei) sau ambalat în caserole – „ready to eat”, adică foarte copt (11-12 lei – 2 bucăți). La bucată e de obicei crud, însă poți să ai norocul să-l găsești și copt. Cum știi că e copt? Coaja e de un verde închis spre cafeniu sau chiar cafeniu (dacă e extra-copt), iar când o apeși e un pic moale, însă fermă.
Dacă ai cumpărat un avocado crud, poți să-i grăbești procesul de coacere punându-l într-o pungă de hârtie alături de un măr sau o banană (etilena eliberată de fructe ajută la coacere). Ține punga la temperatura camerei, iar în 1-3 zile ar trebui să fie bun de mâncat.
Cum se taie avocado
Cum mănânci avocado
Pe scurt, cu poftă și lămâie :)) Câteva idei:
- Tartine cu felii de avocado (în loc de unt) și alte bunătăți (semințe, roșii, verdeață, ou, semințe de chia etc.)
- Guacamole: avocado pasat grosier, cu roșii și ceapă tăiate mărunt, coriandru, zeamă de lămâie etc.
- Mousse de ciocolată
- În salate, tăiat cubulețe, alături de alte legume.
Salată cu avocado, ardei roșu, mozzarella, morcov, salată eisberg
Salată cu avocado, ardei roșu, mazăre, mix de salată și valeriană
PS: Dacă nu-l mănânci pe tot, pune zeamă de lămâie deasupra, ca să împiedici oxidarea/ înnegrirea sa. Consumă-l cât mai repede, în 1-2 zile.
De ce avocado?
- Este o super-sursă de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale (calciu, fier, magneziu etc.).
- Are o consistență cremoasă și un gust yummmy (apreciere subiectivă, desigur).
- Aduce un plus de consistență salatelor cu legume.
- Se consumă ca atare, în stare crudă, nu e nevoie să-l prepari. Obții cât ai clipi o gustare sau un mic dejun delicios!
- Poți să-l crești în ghiveci.
Ulei de avocado – în bucătărie și în trusa de cosmetice
- N-am încercat încă uleiul de avocado, însă cred că s-ar potrivi bine în salate.
- Există ulei de avocado crud și pentru uz cosmetic, foarte bun pentru pielea uscată deoarece se absoarbe ușor, hidratând și îngrijind tenul. Se poate folosi ca atare sau ca ingredient în loțiuni homemade.