„Bucharest Today” – Bucureştiul prin ochii unui fotograf japonez

Marţi, pe o zi cu ploaie, mi-am făcut curaj şi am ieşit din casă, în compania umbrelei, pentru a respira un pic de aer proaspăt de toamnă. De obicei, când plouă, îmi place să lenevesc în casă, însă de data asta de-abia aşteptam să ies, după câteva ore de muncă neîntreruptă.

Sub picăturile de ploaie, toate culorile oraşului parcă prind viaţă, mai ales vegetaţia, iar aroma de toamnă se simte din ce în ce mai puternic. Trotuarele sunt pustii, iar peisajul urban se transformă într-un cadru romantic, unde cenuşiul blocurilor pare desprins dintr-un film vechi.

De la Victoriei, mi-am îndreptat paşii spre Galeria IX, pe bulevardul Aviatorilor, nr. 9, pentru a vizita expoziţia de fotografie „Bucharest Today” a lui Tomo Minoda. Tomo este un fotograf japonez care locuieşte în Bucureşti de ceva vreme şi care suprinde cadre inedite din oraş în nuanţe alb-negru. Am avut ocazia să stau de vorbă cu el despre pasiunea lui, fotografia, şi am admirat lucrările sale, bucăţi autentice de viaţă cotidiană surprinse pe străzile din Bucureşti. Tomo consideră că termenul care descrie cel mai bine capitala este „haos”; fotografiile lui reuşesc să surprindă frânturi din acest puzzle complicat, ameţitor, însă care dă naştere unor adevărate tablouri pline de armonie.

galeria-IX

Nu mai fusesem la Galeria IX, însă am găsit-o foarte uşor, deşi nu are vreo firmă cu nume. Am îndrăgit-o din prima. E o clădire veche, cu arhitectură plăcută, înconjurată de o curte micuţă şi ceva verdeaţă. Am intrat şi l-am salutat pe Tomo, apoi am admirat fotografiile alb-negru expuse pe pereţii galeriei. Fotografiile selectate sunt destul de diferite ca atmosferă şi surprind atât oameni, cât şi forme urbane interesante. Dacă vreţi să gustaţi din Bucureştiul lui Tomo, grăbiţi-vă, pentru că expoziţia „Bucharest Today” mai este deschisă până vineri, 10 octombrie 2014.

După ce mi-am încântat privirea cu fotografiile, am ieşit să explorez curtea. Se pare că Galeria IX are şi un mic bar cu terasă. Am descoperit un colţ fermecător, cu un grup de scaune galbene care parcă străluceau în contrast cu nuanţele reci din jur, alături de câteva obiecte interesante: un inorog fără corn (căzut în dizgraţie probabil), o aripă, o plantă ieşind dintr-un (ghiveci) ou şi o faţă ciudată, în relief pe peretele casei. Am simţit curtea asta ca o scenă de pe un tărâm fantastic şi m-am bucurat să descopăr un nou colţişor însufleţit din Bucureşti.

curte-galeria-IX-bucuresti galeria-IX-curte gradina-galeria-IX terasa-galeria-IX galeria-IX-teras scari-galeria-IX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.