Varşovia – impresii şi imagini (partea a II-a)

Pe străzile Varşoviei am văzut multe statui şi grupuri statuare, cele mai cunoscute fiind Sirena şi Nike. Nike, zeiţa victoriei în mitologia greacă, simbolizează spiritul de luptătoare al Varşoviei – perfect justificat, cred eu. Este situată pe o coloană de 14 metri, la intersecţia străzilor W-Z şi Nowy Przejazd, lângă Oraşul vechi.

statuia-nike-varsovia

Sirena, simbolul oraşului, se regăseşte sub numeroase forme ca suvenir. Una dintre statuile reprezentând sirena se află în Piaţa Oraşului vechi (Rynek Starego Miasta), una dintre cele mai frumoase din Varşovia, dupa părerea mea, cu nimic mai prejos decât piaţetele din Roma, înconjurată de clădiri frumos ordonate, pline de culoare şi terase pentru toate gusturile. Ce mi se pare incredibil este că toate clădirile din această piaţă au fost distruse în timpul celui de-al doilea război mondial, dar ulterior au fost reconstruite, păstrându-se astfel aspectul din secolele XVII-XVIII.

Piaţa-Oraşului-vechi-varsovia-si-sirena

Înainte să merg la Varşovia, habar n-aveam că marele compozitor Frederic Chopin are rădăcini poloneze :D. Născut în apropiere de Sochaczew, dintr-o mamă poloneză şi un tată cu origini franceze, Chopin a petrecut o parte a vieţii sale în Varşovia, iar apoi la Paris. Nu o să mă apuc să inşir aici toată biografia compozitorului; dacă sunteţi curioşi să aflaţi mai multe, şi nu doar de pe Wikipedia :P, la Varşovia există un muzeu multimedia Frederyk Chopin, foarte interactiv, cu mult touch screen, unde puteţi asculta muzică, citi informaţii detaliate despre viaţa compozitorului şi puteţi admira scrisori, partituri, obiecte personale, precum şi un mulaj după masca sa mortuară. Iubitorii de muzică clasică nu trebuie să rateze acest loc!

muzeul-Frederyk-Chopin-varsovia

Păstrând registrul, dar ieşind în stradă, am luat loc pe o bancă muzicală; apăsând un buton, se pot asculta melodii de Chopin. Fiecare bancă are o mică hartă cu locuri simbolice legate de viaţa lui în acest oraş. Am observat că Varşovia are un adevărat cult pentru Chopin, cel puţin la nivel turistic, existând numeroase monumente, statui şi locuri care îl comemorează pe marele compozitor.

banca-muzicala-varsovia

O statuie reprezentându-l pe Chopin se găseşte şi în Parcul Lazienki. Nu îmi dau seama ce reprezintă chestia din strânga, însă ansamblul este destul de impresionant prin mărime.

chopin-parcul-lazienki-varsovia

O altă personalitate poloneză populară în Varşovia este astronomul Nicolaus Copernic (Mikolaj Kopernik), cel care a dezvoltat teoria heliocentrică a sistemului solar. Pentru o scufundare totală în lumea ştiinţei şi astronomiei, vizitaţi Centrul Ştiinţific Copernic (Centrum Nauki Kopernik) şi Planetarium-ul aferent, aflate pe malul Vistulei, pe strada Wybrzeże Kościuszkowskie, nr. 20. Din păcate, era extrem de aglomerat, aşa că nu am reuşit să intrăm…

planetarium-varsovi

Varşovia are multe biserici, majoritatea catolice. Biserica Sfânta Cruce (Bazylika Mniejsza pw. Świętego Krzyża) păstrează, la propriu, inima lui Chopin. Când am intrat aici era slujbă, aşa că nu am vrut să mă învârt prea mult prin biserică şi nu au apucat să dibuiesc urna cu pricina. Dintre biserici, de menţionat mai e şi impresionanta catedrală Sfântul Mihail Arhanghel şi Sfântul Florian Martir (św. Michała Archanioła i św. Floriana Męczennika), ale cărei turle înalte se văd din multe puncte ale oraşului.

Capitala Poloniei este unul dintre cele mai verzi oraşe europene, cu o mulţime de parcuri întinse, curate şi foarte bine întreţinute. Cele mai celebre sunt Grădinile Saxone şi Parcul Lazienki.

Grădinile Saxone se află aproape de centrul vechi, având ca puncte de interes o fântână şi o alee cu multe statui, precum şi câteva coloane din fostul Palat Saxon, distrus în al doilea rărboi mondial, care nu a mai fost reconstruit.

fatana-gradinile-saxone-varsovia

Parcul Lazienki este, de fapt, un complex cu multe atracţii, printre care celebrul Palat Lazienki, construit pe o insulă artificială, pe apă. Acum e în renovare şi nu pot să zic că m-a încântat prea mult priveliştea.

palatul-lazienki-varsovia

În schimb, am fost foarte-foarte plăcut impresionată de Noua Orangerie (Nowa Pomarańczarnia), unde se află şi un restaurant elegant, cu pereţii interiori acoperiţi cu vegetaţie luxuriantă.

varsovia-noua-orangerie-parcul-lazienki

Parcul este populat de veveriţe extrem de prietenoase, pe care le puteţi admira de aproape, dacă le ispitiţi cu ceva alune sau cotoare de măr. Mai există şi ceva păuni, din păcate cam speriaţi de insistenţa turiştilor şi de aparatele foto…

veverita-n-parcul-lazienki-varsovia

Alte palate măreţe sunt risipite în tot oraşul: Palatul Prezidenţial, Palatul Jablonowski, Palatul Uruski, Palatul Kazimierzowski, Palatul Staszic, Palatul Wilanow etc.

Tot în domeniul “verde”, Varşovia are două grădini Botanice, una “clasică” şi una pe Biblioteca Universităţii. Lor le-am dedicat două postări separate, aici şi aici.

Întâmplător, plimbându-ne pe malul Vistulei, am dat de un fel de mini-faleză în trepte, loc de întâlnire şi de petrecut pentru tinerii polonezi, care se adună aici seara la o bere şi o ţigară, stând sub podul de cale ferată, unde se aude (şi se simte chiar) zgomotul trenurilor. E o experienţă de încercat, dacă sunteţi amatori de bere 😀

poduri-varsovia

Pentru a gusta cât mai mult din Varşovia, am ales să facem o plimbare cu autobuzul turistic. Un tur costă 40 de zloţi şi durează cam o oră. Autobuzul este dotat cu căşti şi ghid în mai multe limbi. Merită să apelaţi la el dacă nu aveţi mult timp la dispoziţie şi vreţi să vă faceţi o idee generală despre oraş.

Cam astea ar fi o parte din locurile de văzut în Varşovia, pe care le-am vizitat şi mi-au plăcut 🙂 Pentru descoperirea online a acestui minunat oraş, recomand warsawtour.pl, unde, sub sloganul “Fall in love with Warsaw”, găsiţi un ghid complet al locului.

5 thoughts on “Varşovia – impresii şi imagini (partea a II-a)

 1. Bia

  Am aflat și eu la Paris că Chopin e cam polonez 🙂 Când am fost în cimitirul Pere Lachaise, i-am remarcat mormântul ca unul dintre cele mai frumoase din tot acel muzeu cimitir, iar pe splendidul loc de veci trona printre flori și multe gânduri bune și un mare și impresionant steag al Poloniei 🙂

  Reply
 2. Mira

  Vai, vai, să nu ştii asta de Chopin că a avut origine poloneză… 🙂 La statuia cu el, este o salcie stilizată. Ce frumoasă idee, să te aşezi pe bancă şi să asculţi Chopin… Ai stat? 🙂

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Deci salcie… prima dată când am văzut-o am crezut că e un cioc de pasăre 😀 Ştiai deja sau ţi-ai dat seama din poză?
   Am stat şi a fost plăcut 🙂

   Reply
   1. Mira

    Am citit, mai ales că îmi doream să ajung acolo, dar nu s-a întâmplat. Poate, poate… Nu renunţ la gând! 🙂 Super, îmi imaginez cât de frumos a fost!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.