Ciocolata: ghid pentru degustare

Ciocolata este unul din gustările/ deserturile mele favorite, aşa că îmi place să mă răsfăţ cu sortimente de calitate.

ciocolata-cu-lapte-si-migdale-intregi-simon-coll

Am început să fiu mai preocupată de ciocolată după ce am participat la o degustare organizată de incubator107 şi Zotter, unde ne-am alintat simţurile cu minunatul aliment. Inspirată de această experienţă, vă prezint un scurt ghid de degustare a ciocolatei, pentru a ne bucura la maxim de gustul ei:

Înainte

  • asiguraţi-vă că ciocolata este la temperatura camerei
  • la o degustare includeţi maxim 6 tipuri diferite de ciocolată, în cantităţi mici
  • începeţi cu ciocolata albă şi terminaţi cu cea neagră

Când gustaţi:

  • observaţi aspectul ciocolatei şi diferenţele de culoare
  • mirosiţi ciocolata. Luaţi o bucăţică şi lăsaţi-o să se topească între degete pentru a se elibera aromele
  • gustaţi ciocolata. Puneţi o bucăţică în gură şi ţineţi-vă ne nas. Astfel, limba şi gura vor percepe mai bine gustul şi celelalte senzaţii, separat de miros, care este perceput de glanda olfactivă din canalul nazal. Gusturile pe care limba le poate detecta sunt dulce, sărat, acru şi amar, iar receptorii din gură pot simţi textura şi senzaţia de astringenţă sau efectul răcoritor al untului de cacao
  • nu vă mai ţineţi de nas şi inspiraţi adânc. Veţi simţi imediat, mai puternic, aromele ciocolatei, deoarece substanţele volatile au ajuns deja în zona glandei olfactive, iar respiraţia profundă le face să se simtă mai intens
  • nu mestecaţi ciocolata, ci lăsaţi-o să se topească încet în gură, pentru a simţi diferitele intensităţi ale aromelor, pe parcurs ce untul de cacao se topeşte şi eliberează substanţele  volatile
  • între diferitele sortimente, beţi apă pentru a curăţa gura

Savuraţi-vă ciocolata cu drag!

Sursa

 

12 thoughts on “Ciocolata: ghid pentru degustare

  1. Mira

    Şi la sfârşit, cred că era, acum întindeţi mâinile şi luaţi-vă zborul :)) Mi-am adus aminte de un articol pe care l-am scris cândva despre ciocolată, delicatesa ce se topeşte în gură şi îţi dă aripi :))

    Reply
  2. iuliananescu

    Mai e necesar sa spun ca mi-ai stranit o pofta nebuna de ciocolata neagra?

    Imi place foarte mult atentia pe care o dai detaliilor atunci cand postezi un articol. E un lucru mare. Arata multa preocupare si implicare.

    Ti-am spus asta pentru ca imi place mult sa te citesc.

    Reply
    1. Andra :)

      Mulţumesc frumos de apreciere, mă bucur că îţi place blogul 🙂
      Detaliile sunt “pasiunea” mea :))

      PS: Nu ştiam că mai ai şi alt blog în afară de Bioaddict:)

      Reply
  3. Pingback: Fii aşa cum vrei « Zâmbet şi sănătate

  4. Cristiana Alexandra

    Oare cine nu iubeste ciocolata? Instructiunile tale sunt absolut delicioase!! Intamplator sau nu , am scris acum cateva zile un articol despre ciocolata, nestiind ca urmeaza ziua ei.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Or fi şi oameni cu alte gusturi 😀
      Galeria ta de imagini e chiar apetisantă! 🙂 Şi eu am aflat chiar azi că este ziua ciocolatei, dar uite că momentan nu am cioco la dispoziţie ca să sărbătoresc :))

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *