De ce-mi place salsa cubana

Dansez salsa cubana de vreo 2 ani şi încă nu m-am săturat. Practic, a devenit parte din viaţa mea, la fel ca mersul pe stradă sau cumpărăturile.

Totul a început cu dorinţa de a salsacubanamă pune puţin în mişcare, pentru că eram destul de sedentară, iar sportul nu m-a prea încântat nici măcar la şcoală. Cum ideea de a merge la sală nu mă tenta, m-am gândit să încerc dansul sportiv (vals, tango, samba, etc.). După vreo două luni de cursuri mi-am dat seama că nu era pentru mine. Simţeam nevoia de ceva mai… blând, care să nu presupună atât de multe restricţii fizice şi încreţit din sprâncene din partea antrenorilor. Şi mulţumită minunatului google, am dat peste o şcoală de salsa cubana. Auzisem vag despre salsa, dar nu ştiam mai nimic despre ea, nu aveam idee nici măcar cum sună muzica şi cum arată dansul.

Încet-încet, curs după curs, mi-am dat seama de ceva: dacă poţi să mergi, poţi să şi dansezi salsa cubana. Iar cu cât exersezi mai mult, cu atât te simţi mai încrezător, arăţi mai bine în dans şi prinzi mai uşor mişcările. Totul devine simplu şi natural, e mai uşor să te sincronizezi sau să improvizezi. Cred că asta e lecţia pe care am învăţat-o în aceşti ani: răbdarea şi exerciţiul pot face imposibilul posibil. Iar asta se aplică şi în alte domenii, nu doar în dans.

Şi am mai avut o revelaţie: „Wow, e chiar plăcut să faci mişcare!” Multă vreme, pentru mine „a face mişcare” însemna epuizare şi febră musculară, fără să am vreo plăcere sau satisfacţie din asta. Învăţând salsa cubana am simţit că, pe lângă a-mi îmbunătăţi sănătatea, îmi dezvolt capacitatea de coordonare şi fac ceva constructiv, cu finalitate: dansez şi mă bucur de o bună dispoziţie. Nu se compară cu monotonia de a trage de aparate la sală sau de a face aceleaşi mişcări mecanice, pentru că de fiecare dată dansul presupune provocarea de a te armoniza cu muzica şi cu mişcările celorlalţi şi de a fi receptiv la semnalele partenerului.

Nu mai spun că este un mod incredibil de eficient de detaşare, pentru că solicită dedicare şi concentrare (dar nu încordare). Plus că ai ocazia să cunoşti oameni, să socializezi, iar dacă vii singur, fără pereche, nu se uită nimeni lung la tine. Probabil că o parte din merit e şi al instructorului, care are o răbdare incredibilă, combinată cu un umor şi o adaptabilitate de invidiat.

Provocarea pe care o lansează salsa cubana este să te simţi bine, iar restul vine de la sine. Înseamnă bună dispoziţie, mai mult decât spectacol. Este un stil de dans simplu, dar flexibil şi tolerant, care se combină foarte bine cu rumba cubana, son, cha cha cha, reggaeton, etc. Nu ţine cont de aspectul fizic al dansatorilor, ci de cum ştii să-ţi pui în valoare calităţile. Este informală, lipsită de rigiditate, liberă, ca o explozie de bucurie.

Salsa cubana este mai mult pentru cei care dansează, decât pentru cei care doar se uită. E o invitaţie la dans.

——————–

 

14 thoughts on “De ce-mi place salsa cubana

 1. Zumba PLoiesti

  Gataaaa!!! Incepem cubana in PLoiesti!! Stati pe receptie, voi anunta in curand data!!

  Reply
 2. slowaholic

  Touche! Cu accent pe e! Imi place la nebunie dansul. Cel mai mult imi plac dansurile latino. Am facut o vreme dans sportiv, cu precadere latino. Nu de performanta, ci pentru recreere. Preferatele mele sunt salsa si cha cha. Din pacate in ultima vreme am abandonat, din lipsa timpului. Imi doresc nespus ca la un moment dat sa reiau acest obicei. Felicitari! Tine-te de aceasta preocupare. E frumoasa, foarte sanatoasa si te incarca de energie pozitiva. :)))

  Reply
  1. Andra :)

   Ah, si cha cha e simpatic La salsa cubana merg introduse elemente din o gramada de alte dansuri, printre care si cha cha.
   Iti doresc sa gasesti timpul si cheful pentru a te re-apuca de dans! 🙂

   Reply
 3. AndreeaG

  Bine te-am gasit (de la Kadia vin)! 🙂
  Mai dansezi inca? 🙂
  Am citit mai multe post-uri, si toate mi-au placut, dar acesta mi-a readus amintiri foarte placute. Acum 7-8 ani, in ultimul an de facultate, am facut cateva luni de cursuri de dans … “general”, tot asa, de recreere, si nu credeam ca ma voi indragosti asa de tare 🙂 Abia asteptam cele doua seri in care mergeam la sala.
  Ce m-a facut sa comentez aici a fost faptul ca scoala de dans la care mergeam (o gasca super-super-misto) avea exact sloganul asta “If you can walk, we can teach you to dance!”
  Numai ca prietenul meu de atunci (actualul sot) a fost, cred, ca singurul cursant care le-a demonstrat contrariul 🙂 Ba mint, ceva pasi de vals s-au legat de el, pt ca-i placea, si am facut frumos la nunta din acel an, dar restul …praf complet. Salsa chiar o ura, pe cat de mult imi placea mie 😀
  Asa … sa te “salvez” pe undeva, ca sigur o sa vreau sa te mai citesc 😀

  Reply
  1. Andra :)

   Bine-ai venit, Andreea! 🙂
   Acum am luat o mică pauză de la dans, mi-am reorganizat puţin programul şi salsa nu a mai încăput… 🙁

   Ce să-i faci, nu toţi avem pasiune şi înclinaţie pentru dans :)) Cred că dacă nu te atrage un anume dans e mai greu să-l înveţi şi să-l practici natural. Însă salsa (cubana) chiar mi se pare un stil accesibil, pentru toată lumea 🙂

   Mulţumesc şi te mai aştept cu drag pe-aici! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.