Opatija – bijuteria de pe riviera croată

În ziua în care am vizitat localitatea Opatija de lângă Rijeka, norii promiteau un duș serios. Totuși, nu ne-am lăsat intimidați și am prins și câteva ore uscate”. Am riscat și am câștigat momente și priveliști minunate, într-un oraș ca pe rivieră franceză, dar în varianta croată. Opatija arată într-adevăr de vis: abundă în vegetație exotică, atent îngrijită și clădiri elegante.

Potențialul turistic al zonei a fost fructificat de la jumătatea secolului al XIX-lea, Opatija transformându-se treptat într-o stațiune luxoasă, unde venea să se relaxeze lumea bună din Austria și împrejurimi (inclusiv împărații).

Despre evenimentele care au marcat istoria orașului poți citi pe pancarta din Parcul Angiolina, care merită neapărat o vizită. Aici vei găsi alei, vile, fântâni și colțuri de natură ca rupte din rai.

M-a impresionat uriașa pictură murală (Wall of Fame) reprezentând personalități din toate timpurile care au avut drum pe-aici, printre care Einstein.

În Opatija există și Walk of Fame, o alee pavată cu stele cu nume ale unor personalități croate; în afară de Nikola Tesla și Goran Ivanisevic, eu n-am recunoscut pe nimeni, probabil sunt celebrități mai… locale.

Zona de promenadă de la malul mării este fantastică, mărginită de vile cochete, iar în zare vei remarca statuia femeii cu pescăruș, un adevărat simbol al orașului.

În Grădinile Americane am avut parte de o panoramă faină asupra orașului și a mării, dar și de multă liniște, pentru că tocmai se oprise ploaia când am ajuns acolo. E o grădină botanică mai mică, dar cu terase amenajate superb.

Parcul Angiolina și Grădinile Americane se pot vizita gratuit.

Dacă îți plac coincidențele, nu rata plaja Slatina 🙂

Citisem și despre promenada Carmen Sylva (aka Regina Elisabeta a României), o alee numai bună pentru o plimbare în natură, însă n-am mai ajuns acolo.

2 thoughts on “Opatija – bijuteria de pe riviera croată

  1. Bia

    Si noua ne-a placut mult Opatija si chiar am zis ca poate revenim candva… Cred ca Opatija si Rovinj sunt cele mai faine orasele din partea de nord a Croatiei.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.