Băutură delicioasă cu ghimbir și turmeric

Am încercat de curând o rețetă de băutură care m-a încântat prin gust, plus că e plină de ingrediente nutritive, binevenite în alimentație. E vorba de un Ginger Turmeric Shot, pe care l-am preparat mai „lung” și mai consistent. Turmericul are un efect puternic antiinflamator și ajută imunitatea, iar ghimbirul face bine la digestie. Sunt mare fan curry, așa că m-am gândit că această combinație este cât de poate de potrivită și într-o băutură. Bonus, vitamina C de la citrice.

Am văzut inițial rețeta la Mihaela Brăilescu, am căutat și alte idei pe net, apoi am făcut cumpărăturile și am trecut la treabă. Ce am folosit eu:

Ingrediente

 • 2 portocale
 • 2 lămâi
 • o bucățică de ghimbir rădăcină
 • o bucățică de turmeric rădăcină (am luat de la Lidl; se poate folosi și pudră, care e mai ușor de găsit)
 • ½ linguriță piper negru măcinat
 • Puțină apă

Preparare

Am curățat de coajă fructele, ghimbirul și turmericul, le-am tăiat în bucăți mai mici și le-am pus în blender cu puțină apă și piper, apoi le-am omogenizat bine-bine. Nu am strecurat pulpa, în general prefer să beau cu totul smoothie-urile, ca să se păstreze cât de cât fibrele și să fie mai consistent.

PS: Grijă cu turmericul, pătează destul de tare 😀 atât rădăcina, cât și pulberea.

Rezultatul

Mă așteptam să fie prea iute, dar gustul s-a dovedit excelent! Portocalele probabil au fost dulci și au îmbrăcat foarte bine iuțimea ghimbirului și acreala lămâilor. Turmericul se simte atât cât trebuie, nu e amar. Băutura mi se pare binevenită după o alergare mai lungă și are o aromă revigorantă, tare plăcută.

În multe rețete găsite pe net am văzut asociat la acest smoothie cuvântul „detox”, care mă scoate din minți la cum e folosit. Degeaba bei sucuri “detox”, dacă 80% din alimentația ta e cu produse foarte procesate, cu prea puține legume și fructe și fără un echilibru de carbohidrați, proteine și grăsimi de calitate. Deci mai ușor cu alimentele “minune” și mai mult cu mâncare hrănitoare, mișcare, somn, relaxare, îmbrățișări etc.

Nu consider acest smoothie o băutură miraculoasă sau care ține loc de medicamente ori vaccinuri. Însă cred că este extraordinar pentru imunitate și merită inclus din când în când în alimentație, ca un “treat”.

4 thoughts on “Băutură delicioasă cu ghimbir și turmeric

 1. Sanda

  Bună,
  Căutând reţete noi pentru imunitate, că mă cam săturasem de suplimentele din farmacii, am dat de tine 🙂 şi cum sunt fan ghimbir, reţeta prezentată de tine e tocmai pe gustul meu. Am să fac o cură de o săptămână, bineînţeles că am să ajustez un pic şi meniul, şi sper să văd rezultate. Mulţumesc frumos.
  Multă sănătate tuturor!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.