Când vine vorba de mâncatul sănătos, cred că e important să nu ne stresăm să fie perfect întotdeauna, ci cât mai bine posibil în marea majoritate a timpului. Așa cum spuneam și aici, asta înseamnă să acordăm atenție ingredientelor din farfurie, dar fără să devenim obsedați de „masa ideală”.
Conservele de pește nu-mi lipsesc din bucătărie, pentru că mi se par foarte practice, versatile, gata de folosit când nu am timp sau dispoziție să gătesc ceva mai consistent. Se combină cu o mulțime de ingrediente și ies niște salate geniale pentru orice masă a zilei.
Bonus, sunt ușor de transportat, nu există riscul să curgă sau să se strice. Când merg pe la o alergare montană, pentru cina de dinaintea cursei iau mereu cu mine în bagaj o caserolă cu paste, lămâie și o conservă de pește alături – o combinație simplă și bună.
De obicei aleg o conservă de ton în ulei sau în suc propriu, nu mă dau în vânt după sosurile complicate, prefer produsele cu cât mai puține ingrediente.
Recomandare de conserve de pește (+ rețetă super-simplă)
Am aflat de curând despre o marcă premium de conserve de pește, ce tocmai a fost introdusă pe piața românească de către Nordic Food. Se numește John West și mi-a atras atenția prin câteva chestii interesante.
Printre inovațiile John West se numără conserva de ton „NO DRAIN”, care nu conține o tonă de ulei sau apă pe care să trebuiască le scurgi (ocazie cu care, invariabil, te trezești cu stropi sărind peste tot…). Totuși, peștele este suculent și își păstrează textura fragedă, cantitatea de lichid fiind foarte mică, dar atât cât trebuie pentru un gust bun.
Produsele sunt realizate cu respect pentru mediul, având ca sursă pescuitul sustenabil. Au un parteneriat cu WWF pentru sustenabilitatea lanțurilor de aprovizionare cu pește și fructe de mare, precum și siguranța condițiilor de muncă. Dacă introduci codul de urmărire de pe conservă pe site-ul www.john-west.co.uk, poți afla câteva informații despre locul de unde vine peștele pe care îl mănânci.
Există și sortimente mai aromate, care pe lângă ton/ somon și ulei de măsline includ infuzii de condimente – busuioc, chilli, chilli & usturoi (tot „no drain” – infuziile nu presupun o cantitate mare de sos). Dintre toate, mi-a plăcut cel mai mult varianta cu busuioc, la care lista de ingrediente arată foarte ok. Conserva de ton infuzat în chilli & usturoi am folosit-o la o salată rapidă, improvizată cu ce am mai găsit prin bucătărie.
Așadar, ingredientele pentru o simplă și minunată salată consistentă:
- conservă John West de ton cu chilli & usturoi
- o mână de paste integrale
- mazăre (congelată)
- o roșie
- mix de salată, morcovi și varză
- măsline
- zeamă de lămâie cât cuprinde
Am fiert repejor pastele și, separat, mazărea, am tăiat roșia în cubulețe, am stors lămâia și cam asta a fost. Am amestecat toate ingredientele and that’s it! Nu am mai pus sare suplimentar, mi se pare că cea din conservă e suficientă.
O parte dintre produsele John West sunt ambalate în cutie cu cheiță și capac, ce poate fi închisă din nou după deschidere. Arată foarte simpatic, însă chiar nu e cazul, pentru că la cât de bună și mică e, se mănâncă ușor dintr-un foc 😀
Evident, gama de produse John West e muuult mai largă și urmează să apară pe piață și alte sortimente gustoase, ready-to-eat, de exemplu macrou gătit la abur și sardine la grătar. Au inclusiv câteva variante de Light Lunch, adică salate cu pește și alte ingrediente, pentru cei care sunt pe foarte fugă, dar și conserve cu fructe de mare – scoici, midii, calamar sau paste de pește (pe acestea nu le-am încercat, deci n-aș ști să vă zic cum sunt).
Conservele John West le veți găsi în curând în supermarketurile și hipermarketurile din țară.
Sigur că ar fi ideal să gătim mare parte din mese în propria bucătărie, de la zero, din ingrediente câte mai simple. Însă acest lucru nu este întotdeauna posibil (nici chiar pentru un freelancer care lucrează de acasă :))). Iar dintre un prânz format dintr-o merdenea și unul creat folosind o conservă de pește de calitate și ceva imaginație, varianta a doua mi se pare de departe mult mai bună.
O să le caut și eu prin magazine, până acum nu cred că le-am văzut 🙂 Mi se pare super faptul că nu e nevoie să scurgi conserva de pește, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor sau că poate fi închisă la loc, ca să nu „parfumeze” tot frigiderul. Dacă mai adaugi la asta și faptul că practică pescuitul sustenabil, pe mine m-au câștigat. Tot la capitolul conserve de pește, până acum preferatele mele erau cele de la Rio Mare.
Numai ce s-au lansat, vor apărea săptămânile viitoare în magazine 😉 Da, au ceva avantaje.
Și eu mai iau de la Rio Mare când vreau ton, în rest îmi mai plac macroul și sardinele.
Nu exagerati cu conservele. Exista niste pericole vizavi de anumite bacterii, ca su mai vb de mercurul si alte metale grele aflate in excess in anumite zone din Ocean care se regasesc in carnea pestilor…japonezii sunt efectiv niste dementi ca mananca carne de balena , care, de multi ani, nu prea mai e propice consumului uman!
Tocmai asta e celai tare: pe fiecare cutie scrie zona de unde provine Peștele și site-ul lor poți afla chiar de pe ce barca a aterizat in conserva. 😉 acum nici legume nici apa nu mai consumam dacă suntem in extrema. Apa e toată comtaminata și legumele din apa, sol și pesticide ne ucid. Alegem și noi răul cel mai mic, dreptul la Grădina Edenului se pare ca l-am pierdut. 🙂
@George: Da, cam așa ceva 😀
@radu: N-a zis nimeni de exagerat 🙂 Nu prea putem controla tot ce mâncăm, după părerea mea e mai important să faci alegeri cât de bune poți în marea majoritate a timpului.
@radu, uite mai multe clarificări pe această temă de la reprezentanții John West:
“Într-adevăr poluarea este o problemă care afectează și mediul marin, ceea ce face ca și multe specii de pește să acumuleze mercur. Am vrea însă să precizăm că nivelul de mercur depinde foarte mult de specia peștelui, dimensiunile acestuia și ciclul de viață, iar cei mai afectați sunt peștii de pradă, de mari dimensiuni.
Tonul John West este produs, în cea mai mare parte, din ton „Skipjack” (Katsuwonus pelamis), o specie de pește relativ mică din punct de vedere al dimensiunii (poate atinge 40-80 cm și 2,5 kg la maturitate).
O altă caracteristică a acestor pești este că ei ajung la maturitate destul de repede, cam în jurul vârstei de 1 an, ciclul lor de viață fiind relativ scurt, de aprox. 3-4 ani. Practic, datorită acestor caracteristici – dimensiunea mică și ciclul de viață scurt – această specie de ton nu este atât de expusă la mercur, iar cantitatea acumulată este mult mai mică decât în cazul altor specii de ton (de exemplu, Yellowfin sau Bluefin).”