Rețetă-experiment: Cremă din cartofi dulci cu vișine și ulei de cocos

Din când în când, îmi place să fac câte un experiment culinar și pregătesc ceva simplu, bun și rapid, din cât mai puține ingrediente. De data asta am pornit de la un ulei de cocos, pe care l-am împrietenit cu alte trei ingrediente. Rezultatul?

Un fel de piure cu pretenție de desert sau gustare, pe bază de cartofi dulci, carob și vișine, care m-a surprins și pe mine prin gustul delicios 🙂

desert-crema-de-cartofi-dulci

Ingrediente

  • 1 cartof dulce mai mărișor
  • 3 lingurițe ulei de cocos
  • 1 lingură carob (pudră de roșcove)
  • câteva vișine fără sâmburi

Mod de preparare

1. Am spălat bine cartoful și l-am feliat, apoi l-am copt la dry cooker (merge și la cuptor, evident).

2. Am curățat coaja, am pasat feliile cu furculița, după care am împărțit compoziția în două părți: într-una am pus 1 linguriță de ulei de cocos și 1 lingură de carob, iar în cealaltă doar 1 linguriță de ulei de cocos. Am amestecat în ambele cazuri. 

3. Am așezat compoziția cu carob într-o formă, am presat-o puțin, am adăugat vișinele (eu am folosit fără sâmburi, congelate, scoase cu jumătate de oră înainte din frigider), iar deasupra am întins compoziția simplă.

4. Am acoperit recipientul cu o folie alimentară și l-am lăsat la frigider pentru circa 8-10 ore.

5. L-am scos de la rece și l-am tăiat. Deasupra am presărat fulgi de cocos, iar lângă am mai pus câteva vișine.

A ieșit fix pe gustul meu, ușor dulceag și aromat datorită cocosului. Desigur, se poate adăuga miere sau alt îndulcitor, dacă simțiți nevoia de un dulce mai intens. Enjoy!

ulei-de-cocos-crud-niavis

Despre uleiul de cocos, foarte pe scurt

  • Are proprități nutritive valoroase datorită concentrației ridicate de acizi graşi saturaţi (acid lauric), a vitaminelor și mineralelor.
  • Este ideal pentru gătit, deoarece rezistă la temperaturi ridicate și nu oxidează ușor.
  • Se prezintă sub formă solidă până la temperatura de 250 C, iar peste aceasta devine lichid.
  • Este extrem de versatil: se poate folosi în numeroase modalități, atât în bucătărie, cât și ca produs cosmetic – simplu sau în componența unor rețete homemade (demachiant, balsam de buze, cremă hidratantă, loțiune pentru masaj, scrub de corp etc). 

Care este diferența dintre uleiul de cocos și untul de cocos?

Uleiul de cocos este extras din miezul de nucă de cocos, prin presare la rece (în cel mai bun caz) sau alte procedee, în timp ce untul de cocos se obține prin mărunțirea și pasarea miezului de nucă de cocos.

2 thoughts on “Rețetă-experiment: Cremă din cartofi dulci cu vișine și ulei de cocos

    1. Andra :) Post author

      Mulțumesc! Și eu am descoperit de curând cartoful dulce, mi se pare delicios chiar și la mâncărurile sărate 🙂 Iar ca ingredient la desert e perfect, nu a mai fost nevoie de zahăr.

      Reply

Leave a Reply to valerica oprisanu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.