Brutăria MamaPan – pâine cu maia și suflet

Din când în când mă apucă pofta de carbohidrați pufoși, așa că mă reped în câte-o pâine. De preferat integrală și goală. Însă nu pentru pâine am fost la brutăria MamaPan în Ziua Porților Deschise, ci pentru a vedea cum arată spațiul unde se produc bunătățile cu maia de care mă bucurasem deja cu alte ocazii.

MamaPan e un proiect de economie socială, o brutărie născută din dorința de a oferi sprijin și locuri de muncă mamelor aflate în situații dificile, cu mulți copii sau care își cresc singure copiii. În același timp, focusul este pe calitate și sănătate: produsele de panificație sunt făcute cu maia naturală, fără drojdie, fără aditivi sau potențiatori de gust.

mamapan paine cu maia

Pâinea cu maia e mai ușor digerabilă față de cea cu drojdie, iar substanțele nutritive sunt absorbite mai bine de organism. Are un indice glicemic mic și nu balonează. La MamaPan se coace pâine albă sau integrală, simplă sau cu usturoi, ceapă, chimen, negrilică, dar se fac și plăcinte, cozonaci, cornulețe, biscuiți (dulci sau sărați) și prăjiturele. 

Revenind la vizită. Echipată cu halat de pânză și totoși, am intrat în mica “fabrică”, azi transformată în loc de joacă pentru copii. Pe masa tapetată cu făină, micii brutari modelau aluatul și tăiau diferite forme, încurajați de părinți – în rol de cameramani. Zumzet vesel peste tot, mi-a plăcut să văd așa mult entuziasm și implicare din partea lor.

mamapan brutarie

Am făcut cunoștință cu lungul cuptor unde se coc bunătățile MamaPan și cu vasele din lemn în care se formează maiaua, din apă și făină integrală. Am trecut apoi în sala-magazin pentru o degustare de sărățele, biscuiți, cornulețe și cozonac, în timp ce pâinile calde cu maia așteptau aliniate în coșuri să fie adoptate de pofticioși. Eu am ales o plăcintă cu mere (varianta dietetică) și am luat și niște prăjituri cu roșcove pentru o prietenă.

prajitura-cu-roscove-mamapan

Zău că am vrut să pozez și plăcinta, dar mi-am amintit de intenție de-abia după ce am mâncat-o 😀 Poate data viitoare, care probabil că nu se va lăsa mult așteptată. Încep acum cursele de alergare, deci se impune ceva carbloading, nu? 😀

Buntățile MamaPan pot fi comandate online sau cumpărate de la magazinele partenere – pe site sunt toate detaliile. De asemenea, le găsiți și la târguri și evenimente (eu i-am descoperit la un Bounty Fair).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.