Boabele de cacao crude, un deliciu extrem

Tare, amară, intensă. Așa am simțit prima boabă crudă de cacao Aromes Noirs, mestecată încet, atentă la aromă și textură. Am decojit cu migală micuța mărgea cafenie, curioasă să descopăr ce gust are “planta de ciocolată”. Și am aflat.

boabe de cacao crude la ce se folosesc

Boabele de cacao pe care le-am degustat provin din Africa, mai exact din Republica Democrată Congo, provincia Equateur. Eu am încercat boabe de cacao în versiunea Light (din regiunea Yembe) și Dark (din regiunea Bomongo). Interiorul are aceeași culoare ciocolatie, apetisantă, însă coaja și gustul variază în funcție de regiunea unde au fost cultivate.

Au un aspect sălbatic și crud, cu o nuanță neuniformă, asemenea pământului. Dintre cele două, boabele Dark au fost preferate mele datorită gustui intens, hotărât. Boabele de cacao Light sunt mai blânde, au un miros vegetal, ca de copac.

De ce un deliciu extrem? 

Boabele de cacao crude nu sunt chiar ciocolată, așa cum te-ai aștepta. Aș zice că reprezintă un fel de sport extrem pentru papilele obișnuite cu gustul puternic de dulce. Dacă îți place ciocolata cu lapte, cu mult zahăr, probabil că boabele de cacao ți se vor părea amare.

În schimb, dacă ești fan ciocolată (foarte) neagră, ca mine, te vei bucura de gustul amărui al boabelor de cacao crude și ți se vor părea un deliciu. Plus că după ce mănânci câteva astfel de boabe, vei simți mai intens gustul de dulce al unui desert, datorită contrastului cu amăruiul.

Bogate în magneziu, fier, crom şi vitamina C, boabele de cacao crude nu conțin zahăr adăugat, au proprietăţi antioxidante puternice şi stimulează eliberarea serotoninei, oferidu-ți o stare de bună dispoziție.

Boabele de caco crude – cum se consumă

Pe scurt, decojite 😀 Ai nevoie de un pic de răbdare și îndemânare ca să decojești o boabă de cacao, însă o dată ce izbutești să eliberezi miezul crocant din înveliș, gestul provoacă o mini-dependență. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu (de fapt, o scuză să ronțăi cât mai multe boabe delicioase). Nu trebuie să-ți faci griji că va trebui să o pisezi. După ce îi iei coaja, miezul se sfărâmă ușor între degetele tale.

Totuși, dacă nu vrei să treci prin procesul de decojire, există și varianta nibs/ miez, adică boabe de cacao direct decojite și sfărâmate, gata de folosit.

La ce se folosesc

  • Boabele întregi sunt bune ca gustare, ronțăite cu poftă, în după-amiezile când ai chef de ceva dulce, dar vrei să faci o alegere mai sănătoasă.
  • Miezul de boabe de cacao e perfect la:
    • smoothie-uri
    • bundică de chia
    • quinoa cu lapte
    • tăvălit în el bombonele raw (în loc de fulgi de cocos sau nucă)
    • decorat prăjituri, tarte și înghețate
    • fulgi de ovăz cu iaurt/ lapte, indiferent că preferi varianta obișnuită sau cea vegetală

Cum se păstrează

Boabele de cacao și miezul de boabe de la Aromes Noirs vin ambalate în punguțe resigilabile de 250 grame. Se păstrează la loc uscat și răcoros, departe de lumina soarelui.

Aromes Noirs este un magazin online lansat recent, care te ispitește cu boabe de cacao și miez de boabe de cacao din Africa. Mai e o parte faină, pe lângă sănătate și gustul delicios al produselor: 2% din profiturile obținute sunt redirecționate către comunitățile locale din Republica Democrată Congo și susțin educația copiilor prin dotarea școlilor cu materiale didactice. Descoperă alte bunătăți cu gust de Africa și vezi noutățile pe pagina de Facebook Aromes Noirs.

Tu ai încercat vreodată boabe de cacao crude? Dacă da, cum ți s-au părut? Dacă nu, ai încerca?

11 thoughts on “Boabele de cacao crude, un deliciu extrem

  1. Amelie

    Perfect timing pentru aceasta postare, eu am descoperit recent o ciocolata naturala facuta direct din boabe macinate, ciocolata fiind oricum varianta dark. Am constatat cu uimire cat de diferit este gustul de ciocolata adevarata, cat de interesanta aroma de cacao si usor de identificat diferentele de gust in functie de zona. Am testat varianta Republican Dominicana, Ecuador si Guatemala. Acum aceasta ciocolata e parte din micul meu dejun zilnic, de fapt bucatica de energie folosita inainte de sportul de dimineata.
    Asa ca in concluzie recomand experienta degustarii boabelor de cacao, sunt sigura ca gustul este desavarsit 🙂

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Da, îmi imaginez că e cu totul altă poveste față de ciocolata cu lapte, unde se simte mai mult zahărul 🙂
      Am încercat și eu o ciocolată cu 100% cacao, e… tare :D. Boabele crude mi se pare că au o aromă brută, puternică, pentru cei care nu se tem să experimenteze. Un sport extrem, cum ziceam 🙂

      Reply
  2. Andreia

    Da, un adevarat deliciu, am fost surprinsa sa aflu ca oamenii care lucreaza zi de zi in Africa pentru a produce boabe de cacao nu au gustat in viata lor ciocolata.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Am auzit și eu de astfel de situații… Însă depinde de la caz la caz, de exemplu, boabele de cacao/ ciocolata Fair Trade garantează faptul că oamenii care lucrează la plantațiile respective sunt plătiți corespunzător și au condiții bune de lucru.

      În cazul Aromes Noirs, o parte din veniturile magazinului online sunt direcționate către comunitățile africane de unde provin boabele de cacao și investite în educația copiilor de acolo.

      Reply
  3. Pingback: Ceai de ciocolată {din boabe de cacao crude} | Zâmbet şi sănătate

  4. Ionel

    astea nu sunt boabe crude ci fermentate uscate si dupa culoare cred ca si prajite
    crud e cu totul altceva

    Reply
  5. Azaleea

    Am consumat si eu aceste boabe de cacao, sunt extraordinare! Mai nou, au si niste ceaiuri din cacao, mie imi place cel cu menta! Este atat de aromat! 🙂

    Reply
  6. Iuliana

    O cunoștință mi-a recomandat rontaitul boabelor de cacao pentru a scăpa de tentația gustarilor dese. Am fost curioasa și mi-am procurat unele bio din varietatea Criollo, din Peru. M-au surprins ca gust, destul de amar, dar într – un mod plăcut, amintind cumva de ciocolata neagră. Îmi dau o senzație de sațietate, la nivelul gustului, în sensul ca după ele nu mai am chef de altceva. Plus ca, spun nutriționiștii, au multiple beneficii pentru sănătate. Eu am devenit fan și când am chef de ceva dulce, înlocuiesc cu o boaba de cacao.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.