Cum scapi de tensiune și agitație? Nu, nu o să scriu despre vreo pastilă miraculoasă care te eliberează brusc de probleme sau o metodă cu rezultate peste noapte. E un proces care te împinge afară din zona de confort, care necesită implicare, curaj și determinare. Dar merită!
SIMPLIFICAREA.
Da, ai citit bine. În loc să adaugi ceva în viața ta, scade. Renunță să te complici. Cum te ajută asta să combați stresul?
Libertatea de a alege dintre multe variante e minunată, la fel și existența numeroaselor alternative pentru mai orice chestie. Însă această libertate poate deveni obositoare când trebuie să iei decizii peste decizii nu doar în capitolele importane ale vieții tale, ci și în fiecare moment din cotidian: în fața dulapului cu haine, la raionul de bureți de vase sau cel de săpunuri ori la restaurant.
Nu ai cum să simplifici totul în toate domeniile vieții tale și nici nu ar fi bine să faci asta (iar de săpun tot ai nevoie). Ce poți să faci e să reduci cantitatea de energie investită în activități și decizii neimportante, care nu-ți aduc nicio mulțumire, ba din contră, te storc de vlagă în fiecare zi.
Simplificarea nu înseamnă să renunți la tot ce ai, ci să te bucuri de libertatea de a deține doar lucrurile de care ai nevoie și îți plac. Nu înseamnă zgârcenie, ci capacitatea de a te organiza mai bine. Înseamnă să ai controlul asupra mediului tău și să nu te lași dominat de el sau de falsele nevoi. Nu e vorba aici de a atinge un anumit număr de obiecte sau un anumit standard, ci de pur și simplu de a te elibera de ceea ce-ți prisosește. Ochii și mintea ta se vor simți un pic mai bine.
Mai puțin, dar mai conștient. 5 idei de simplificare
Elimină obiectele inutile din locuință
Ordinea și simplitatea au darul de a fi liniștitoare. Multe obiecte înseamnă multe decizii: Unde le depozitez? Ce fac cu cele stricate/ rupte? Se potrivesc între ele? Oare mai am culoarea asta? Uită-te în jur, în locuința ta, și renunță, pe cât posibil, la obiectele care te încurcă, nu-ți plac și pe care nu le folosești. O garderobă cu mai puține haine, dar alese cu grijă, înseamnă mai puțin timp petrecut dimineața pentru îmbrăcat. Câștigi timp, claritate și o minte mai relaxată.
Renunță la multitasking
Am mai spus-o. Multitaskingul e o idee foarte proastă. Mintea noastră nu poate face două activități cognitive în același timp, așa că nu-ți „prăji” neuronii inutil jonglând cu 10 taskuri simultane. Simplifică-ți task-urile spărgându-le în activități mai mici, notează-ți o succesiune a celor mai importante activități de îndeplinit și apoi treci la treabă. Rezolvă lucrurile pe rând!
Evită obiectivele nerealiste
Filtrează-ți obiectivele și păstrează doar ce e semnificativ pentru tine. Fii ambițios/ambițioasă și luptă pentru ceea ce-ți propui, dar nu uita că ești om, nu robot. Nu fi așa de dur(ă) cu tine dacă mai greșești din când în când. Doar din greșeli învățăm, nu?
Lasă deoparte relațiile toxice
„Don’t hang out with people who make you feel more alone.” Investește mai puțin timp și sentimente în relațiile cu persoanele „veninoase” care nu fac decât să bârfească ori să critice non-stop ce fac alții. Concentrează-te, în schimb, pe oamenii cu care rezonezi și de la care poți învăța.
Nu-ți propune să vezi TOTUL când mergi în vacanță
În concediu mergi să te relaxezi, nu să te stresezi că n-ai ajuns în x locuri. O cursă contracronometru între obiective turistice care „trebuie” văzute s-ar putea să te obosească mai tare decât o zi obișnuită la serviciu. Așa că slow down! E ok să alegi dinainte câteva locuri pe care să le vezi, dar lasă deoparte presiunea de a le bifa pe toate și ține cont și de dorințele de moment.
Dacă nu știi de unde să începi cu simplificarea, îți recomand niște clipuri video foarte faine pe Youtube: 30 Day Simplify your Life Challenge, care îți arată pas cu pas cum poți simplifica diferite zone ale vieții tale.