Ceai afumat și condimentat. Smokey Red Chai – English Tea Shop

Ceai afumat?? Cum vine asta? Adică un ceai cu miros de… fum?

Cei care nu sunt atât de pasionați de ceai probabil că se vor mira de această combinație și o vor cataloga drept bizară. Tocmai de-asta m-am gândit că ar fi interesant să povestesc puțin despre această “ciudățenie”: ceaiul afumat.

ceai-negru-afumat

Am primit de curând în dar un ceai inedit de la English Tea Shop: Smokey Red Chai, adică un Chai pe bază de Lapsang souchong, completat de condimente și cicoare. V-am băgat deja în ceață? 🙂 Să le luăm pe rând:

  • În mod obișnuit, Chai-ul duce cu gândul la Masala Chai, ceaiul negru condimentat indian care înseamnă ceai negru + mix de mirodenii, cum ar fi cardamom, ghimbir, nucșoară, scorțișoară, cuișoare, piper, anason etc. Se bea îndulcit, cu lapte. Mai multe despre chai, în acest articol.
  • Lapsang souchong este un ceai negru cu originea în munții Wuyi din provincia chineză Fujian, dar care se produce și în alte state asiatice. Frunzele de ceai (adică planta Camellia Sinensis) sunt uscate deasupra unor focuri făcute cu lemn de pin, de unde și mirosul specific de afumat. O variațiune de ceai afumat au și rușii – este cunoscut sub numele de Caravana Rusească, deoarece era adus cu caravanele din China. Pe drum, de la focurile de tabără ale caravanelor, frunzele de ceai căpătau un miros pregnant de fum.

English Tea Shop a combinat cele două concepte: a luat mirodeniile de la Masala Chai și le-a alăturat ceaiului negru chinezesc afumat, rezultând un nou amalgam interesant de arome 🙂

Smokey-Red-Chai

Smokey Red Chai are miros de prune uscate și afumate, nu foarte obișnuit, ușor alcoolic, chiar. Aduce un pic a punch. Merge bine cu lapte și în cazul meu are un efect energizant, numai bun să mă trezească din moțăiala de amiază. Îmi place, mi se pare un ceai îndrăzneț.

Cutia e foarte simpatică, are un aspect festiv, de Crăciun și din ce am înțeles face parte din colecția de sărbători English Tea Shop.

Smokey-Red-Chai-english-tea-shop

Țara de origine a ceaiului negru nu e trecută pe ambalaj, din păcate, în schimb lista cu ingrediente arată bine: bucăți de scorțișoară, ghimbir, cardamom, cuișoare, anason, cicoare – toate de origine ecologică, plus arome naturale. Inclusiv frunzele de ceai provin dintr-o cultură organică. Mirodeniile sunt în proporție de circa 50%, așa că gustul aromat se simte puternic, pe lângă cel de… afumătură 😀

Smokey Red Chai e un sortiment ideal pentru îndrăzneții care iubesc condimentele și vor să încerce și altceva în afară de clasicul ceai negru simplu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.