Dacă despre benecifiile mierii pentru sănătate se vorbeşte foarte mult, despre polen nu auzisem cine ştie ce până de curând, când am primit o cutie cu polen crud poliflor de la ApiLand.
Am desfăcut cutia, mustind de curiozitate. După ce am scos ambalajul colorat, prin folia transparentă am zărit un amestec vesel de granule asemănătoare unor pietricele aurii, cu diferite nuanţe solare de galben-portocaliu.
Cutia poate fi considerată un fel de album cu suveniruri din călătoria albinelor prin spaţii naturale diferite, rezultând un adevărat cufăr plin cu sănătate: sunt adunate peste 40 de polenuri provenind de la pomi fructiferi (cireş, măr, prun, cais), salcii şi floră spontană de câmpie şi deal.
Textura polenului crud este una plăcută, ca şi cum ai atinge mijlocul catifelat al florilor de câmp. Închide în el mirosul dulceag al florilor sălbatice şi culorile lor zglobii, pictate parcă de soare, alături de diversitatea naturii. Aromele granulelor sunt diferite, pentru că provin de la mai multe specii de plante, dar se armonizează într-un parfum unitar, ispititor. Polenul se aseamănă cu mierea la gust, însă este mai sălbatic, mai aproape de personalitatea plantelor.
Deşi auzisem că polenul este înecăcios, nu mi s-a părut deloc aşa. Obişnuiesc să îl savurez dimineaţa, alături de iaurt şi fulgi de ovăz, şi dă un gust foarte aromat micului meu dejun, plus o culoare galben-oranj. Aş putea spune că îmi place mai mult decât mierea, pentru că dulceaţa sa este mai discretă, mai puţin agresivă şi aduce cu sine o mulţime de calităţi nutritive.
Polenul crud – beneficii
Polenul crud este un aliment viu, superior calitativ celui uscat, deoarece conţine enzime, bacterii benefice, anti-oxidanţi şi lacto-fermenţi. Este un probiotic vegetal şi ajută la digestie şi reglarea tranzitului intestinal. Are un conţinut ridicat de vitamine şi minerale, fiind un supliment alimentar natural care reface rezervele de energie ale organismului şi întăreşte sistemul imunitar. Este tonic, energizant şi ameliorează stările de oboseală. (Deci merge perfect înainte de o alergare :D)
Conservare
Polenul crud se ţine la congelator, la temperaturi cuprinse între -5ºC şi -18ºC, păstrându-şi astfel gustul şi toate proprietăţile nutritive. Fiind un aliment viu, rezistă doar 7-8 zile în afara congelatorului, în ambalajul original şi 2-3 zile în frigider după desigilare. Partea interesantă este că nu îngheaţă, datorită conţinutului foarte scăzut de apă, deci nu trebuie decongelat înainte de a-l consuma. În plus, poate fi pus şi scos din congelator de mai multe ori, fără să-şi piardă beneficiile.
Doza de administrare este de o lingură pe zi la adulţi şi o linguriţă la copii.
Polenul crud poliflor de la ApiLand este atestat de către Bio-România, având statutul de produs natural, adică fabricat din materii prime naturale, minim prelucrate, care nu conţine hormoni, antibiotice, îndulcitori, coloranţi alimentari sau arome artificiale. În varianta naturală, preţul este de 25 lei/cutia de 250g, iar cea bio – 28 lei/cutia de 250g. Poate fi cumpărat de AICI. De asemenea, există şi polenuri crude monoflorale, de prun, măr, iarbă neagră, trandafir sălbatic, castan dulce şi mur etc.
Polen crud nu am incercat, dar am incercat polen uscat, care mi-a placut. Din cate stiu eu se recomanda sa iei o lingurita dimineata, dar sa nu mananci nimic timp de 30 min dupa el, ca sa apuce sa fie absorbit cum trebuie de organism. Nu stiu daca e la fel si cu cel crud…
Poate o să am ocazia să încerc şi din cel uscat, sunt curioasă de diferenţele de gust. La cel crud scrie chiar pe ambalaj că poate fi luat cu iaurt sau o salată de fructe, deşi bănuiesc că şi el se absoarbe mai bine simplu. Am mai auzit şi de combinaţia cu miere, dar pare prea dulce… 😀
Am incercat si eu, mi-a placut, dar n-am reusit sa terminam cutia in timp util. Acum c-am aflat ca se poate tine la congelator, voi mai cumpara. 🙂
Sincera sa fiu, imi place mai mult gustul celui uscat, dar acesta mi-a fost recomandat ca fiind mai sanatos. Obisnuiam sa iau o lingura dimineata, pe stomacul gol, cu un pahar de apa dupa.
Din ce am citit, cel crud este mai sănătos pentru că păstrează mai bine nutrienţii, dar sigur şi cel uscat are calităţile lui 🙂
Şi mie mi-a plăcut la gust, cel puţin ăsta crud poliflor, pe care l-am încercat eu, are o aromă de flori cu miere… Mă face să mă simt ca o albinuţă :))