Mâncare de linte şi quinoa

Din cămara mea nu lipsesc niciodată „boabele”, fie că e vorba de năut, quinoa, hrişcă, linte etc. Am mereu la îndemână câteva punguţe cu astfel de bunătăţi, nu doar pentru că sunt foarte sănătoase, ci şi practice şi versatile: se pot prepara în multe feluri, ca antreu, supă, fel principal, desert sau se pot adăuga în salate.

De fiecare dată îmi fac provizii cu mai multe variante de boabe, ca să le încerc prin rotaţie şi să nu mă plictisesc (deşi trebuie să recunosc că năutul este de departe favoritul meu). Ultima dată, la plafarul de unde îmi fac o parte din cumpărături mi-a atras atenţia o punguţă cu linte uscată. Unul dintre motivele pentru care îmi place lintea este că se fierbe foarte repede şi nu e musai să fie lăsată la înmuiat înainte. În plus, are un indice glicemic scăzut (25-30) şi este săţioasă, asta pe lângă multitudinea de nutrienţi pe care îi conţine (vitamina B, fier, magneziu, zinc, calciu etc). Este şi o sursă importantă de fibre şi proteine.

De obicei cumpăram linte roşie decorticată, care în cateva minute de fierbere se făcea piure şi pe care o serveam cu ulei de măsline şi mirodenii. Însă lintea asta uscată promitea să fie mai rezistentă şi să nu se dezintegreze, aşa că m-a convins. A stat ceva vreme cuminte în dulapul din bucătărie până zilele trecute, când am dat peste o reţetă simplă, dar apetisantă: mâncare de linte cu roşii proaspete.

Plecând de la reţeta originală, am mai improvizat pe ici-pe colo, ţinând cont de ce (nu) aveam prin frigider, iar rezultatul a fost unul delicios.mancare-de-linte-cu-quinoa

Ca ingrediente am folosit cam 250 de g de linte uscată, vreo trei pumni de quinoa, doi morcovi mici, câţiva căţei de usturoi, o jumătate de ardei gras şi două roşii, plus puţină sare. Am fiert lintea, am adăugat apoi quinoa, iar când au fost aproape gata am pus legumele şi le-am mai lăsat puţin pe foc împreună.linte-si-quinoaA ieşit mai bună decat m-aş fi aşteptat, lintea nu s-a sfărâmat, iar legumele au dat mâncarii un gust foarte plăcut. Eu prefer să adaug puţin ulei de măsline în farfurie, înainte să servesc, decât să îl folosesc la gătirea propriu-zisă a preparatului, mi se pare că aroma uleiului, care îmi place mult, se simte mai bine dacă nu e alterată termic.

Am ornat cu două frunzuliţe de busuioc, tare dragi mie, pentru că sunt primele din “producţie proprie” 🙂linte-quinoa-si-legumePoftă bună!

7 thoughts on “Mâncare de linte şi quinoa

  1. Elena

    Mmmm, eu gatesc de foarte mult timp cu quinoa, linte, cus cus, amarant, hrisca, naut. (…) dupa ce am vazut niste documentare pe discovery despre ingrasaminte folosite in agriculura si efecte.. aleg cat pot de mult alimente bio sau din agricultura ecologica. In sfarsit, mama rade de mine ca nu ma rezum la fasole si mazare si ca gatesc toate “minunatiile” dar imi place. Si mai rade ca in afara de ulei de masline am in camara sau frigider ulei de samburi de struguri, de in (Omega 3), de avocado si alte “grozavenii” sanatoase :))

    Reply
  2. Daniela

    Buna, Andra!:) Cred ca locuim in aceeasi zona – tu spui ca alergi in parcul Titan, eu merg acolo cu bicicleta sau pentru plimbari in ritm alert (de alergat nu m-am apucat, dar intentionez sa fac asta cat de curand).
    Spune-mi si mie, te rog, unde ai gasit tipul acela de linte; tii minte cat a costat punga?
    Merci 🙂

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Bună, Daniela! 🙂
      Lintea am cumpărat-o de la un plafar de lângă mine, de unde mă aprovizionez de obicei cu astfel de “boabe”. Dar se găseşte chiar şi pe la super- şi hipermarketuri. Nu mai ştiu cât a costat asta, însă în general o pungă de 400-500 g costă undeva între 6 şi 10 lei, în funcţie de locul de unde o cumperi. Spor la gătit! 🙂

      Reply
  3. o femeie

    Ca sa nu se dezintegreze lintea rosie la fiert, pune la foc mic, si amesteca din cand in cand. In 10 min e gata. Mie imi place culoarea ei vie (lintea verzulie fierbe si mai greu si … nu ma da pe spate aspectul).

    Faina ideea cu ulei presarat in farfurie – o sa o aplic si eu!

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Mie mereu îmi iese piure cea roşie, măruntă, dar nu mă deranjează neapărat 😀 Iar cu un pic de ulei e minunată.
      Poftă bună! 🙂

      Reply

Leave a Reply to Daniela Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.