Astăzi vă invit să citiţi un interviu cu despre bunătăţile de la Dolfin, o marcă belgiană de ciocolată cu tradiţie.
Dacă preferaţi produsele bio, tot de la Dolfin vine ciocolata Tohi, în multe sortimente delicioase, cu lămâie şi ghimbir sau cu piper roz, de exemplu. Toate combinaţiile sună apetisant, iar gustul este pe măsură. Ambalajul ciocolatelor este de asemenea foarte plăcut şi colorat, jucăuş, dar în acelaşi timp practic.
Ca să nu mai lungim vorba, prima parte a interviului cu Radu Danes este despre marca Dolfin, poveste şi sortimente, iar în a doua parte găsiţi informaţii despre ciocolata de calitate şi un mic ghid al ingredientelor acestui desert minunat.
——————————————————-
Despre Dolfin şi Tohi
Povesteşte-ne puţin despre ciocolata Dolfin. Cum ai descoperit-o?
Ciocolata a apărut în peisaj pe la sfârşitul anului 2008 când am cerut o cotaţie de preţ pentru o marcă de ciocolată care îmi plăcuse foarte mult. Era vorba despre o tabletă de ciocolată marca Dolfin cu Lapte şi Scorţişoară de Ceylon pe care o alesesem orbeşte în timpul unei vizite în magazinul Bon Marche Balthazar din Paris. Fusesem copleşit de gustul cel nou (pentru mine) şi făcându-mi-se dor de Paris, mi-am amintit de ciocolată şi m-am întrebat: „Oare aş putea să îmi cumpăr şi de aici?”. Am trimis un e-mail, am întrebat cât costă şi după ce am primit răspunsul, mi-am spus: „Hei! Pot să vând EU asta, aici. De ce să nu o fac!?”.
La acea oră nu aveam o privire de ansamblu asupra pieţei de ciocolată sau a poziţionării pe piaţă… sau chiar despre afaceri în general, dar aveam o brumă de bani şi am făcut un import de 3.000 euro (toti banii pe care îi economisisem de la slujbele mele anterioare la care mă mai ajutaseră şi părinţii). Odată venită marfa, am trecut printr-un moment de euforie – m-am delectat cu toate sortimentele, apoi m-am întrebat „Ce fac cu restul?!”.
Tot atunci au început să vină şi răspunsurile şi am început să clădesc imaginea companiei Antem – reprezentant Dolfin în România (aşa visam pe atunci). Antem Total Trading a fost fondată în anul 2008 pentru că exista în mine o dorinţă de a întreprinde o acţiune pe cont propriu. Pe data de 11 mai 2009 întocmeam pe genunchi şi cu mână tremurând prima mea factură pentru magazinul Angst Ceasornicului.
Din acel moment “magazinul” s-a transformat după o perioadă de latenţă în patru magazine din reţea, apoi în douăsprezece, apoi a urmat primul târg unde am luat contact cu publicul – experienţă care s-a dovedit a fi extrem de plăcută. Din acel moment, am înţeles importanţa comunicării produsului – atunci când vinzi un articol mai costisitor care are o multitudine de articole omoloage la un preţ inferior trebuie să ştii ce anume vinzi.
Odată aprofundate noţiunile despre valenţele ciocolatei Dolfin, le-am prezentat şi le-am folosit ca atuuri, pentru că am delimitat ciocolata de noţiunea de „ceva dulce” şi am captat atenţia publicului cu alte aspecte precum: componenţa 100% naturală a ingredientelor sau inovaţia reţetelor, precum şi gradul de măiestrie la care au fost duse reţetele clasice.
La acel moment îmi erau clar conturate următoarele idei: începuse criza şi ne băteam cu produse Gourmet pe o piaţă de Main-Stream – situaţia este încă actuală, dar diferenţa este aceea că acum există un public mult mai avizat. Ca o consecinţă a crizei, am ales să ne axăm în prmul rând pe vânzarea de tablete de ciocolată – acestea sunt cele mai dinamice unităţi de vânzare şi prezintă avantajul unei vieţi la raft îndelungate.
Ce are special aceasta marcă?
Dolfin este o ciocolată Gourmet (super premium) bazată pe conceptul de amestec omogen de ciocolată cu fructe, condimente, ceaiuri etc şi rafinare a reţetelor clasice de ciocolată, ingrediente 100% naturale. Fabrica de ciocolată Dolfin este prima fabrică de ciocolată din lume care şi-a redus amprenta de CO2 la sol.
Ce sortimente găsim în gama Dolfin? Care sunt cele mai iubite?
Gama Dolfin cuprinde sortimente delicioase, sub formă de tablete de 70g, de 30g, minitablete de 5 sau 10g şi fulgi de ciocolată.
Tabletele Dolfin de 70g se găsesc într-o multitudine de variante. Foarte interesante sunt sortimentele cu Lapte şi Scorţişoară de Ceylon sau cu Lapte, Caramel şi Unt Sărat. De încercat sunt şi tabletele Lapte Ceai Verde Sencha (foarte deosebită ca textură şi mariaj de gusturi) sau Lapte Hot Masala.
Tabletele de ciocolată neagră 52% cacao cuprind sortimente diferite cu: Anason Stelat, Cafea, Frunze de Mentă, Portocale Confiate, Pere & Migdale (recomand), Ghimbir, Piper Roz, Migdale, Levanţică (printre cele mai populare). Pentru cei care doresc un gust mai intens de cacao, avem tabletele cu 70% cacao, simplă sau cu Pepite crocante de cacao, şi tabletele cu 88% cacao.
Tabletele Dolfin de 30g sunt grupate în mai multe colecţii, cu arome speciale şi exotice: Carnet de Voiaj (Ciocolată Extra Neagră 88% din Republica Dominicană, Ciocolată Neagră cu Lamâie & Ghimbir din Sri Lanka, Ciocolată Neagră cu Portocale Amărui din Spania, Ciocolată Lapte şi Masala Chai din India, Ciocolată Lapte şi Caise din Maroc etc), Miresmele Edenului (Ciocolată neagră cu floare de violetă, cu floare de portocal, cu verbenă sau cu trandafiri), Păcate Gurmande (Ciocolată Neagră 70% cu Migdale Sărate, Ciocolată Neagră 60% cu Nuga, Ciocolată cu Lapte şi Biscuiţi Speculoos, Ciocolată cu Lapte, Caramel şi Unt Sărat)
Fulgii de ciocolată pot fi folosiţi pentru a prepara ciocolată caldă, prăjituri, clatite sau pentru consum de voie 🙂. Se găsesc în variantele: 60% cacao (excelenţi pentru mouse chocolat, moelleux au chocolat, glazuri), 77% cacao (ideali pentru prepararea deserturilor celor mai laborioase), mix ciocolată neagră şi albă (sunt foarte versatili – se pot pune pe pâine, într-un croissant, pe o clătită, pe îngheţată – copiii sunt absolout înnebuniţi!), lapte şi caramel (tipic gourmet).
Minitabletele de 5 sau 10 g sunt o sinteză a creaţiei Dolfin şi pot fi regăsite în varianta vrac (2kg) sau în cofrete ce pot asorta de 8 la 64 minitablete – o idee excelentă de cadou.
Am văzut alături de ciocolata Dolfin şi marca Tohi. Ce reprezintă acest nume?
Treptat, am început să privesc şi eu ciocolata în mod diferit şi să învăţ despre ea. Asfel, din tendinţa BIO am extras, din fericire – fără să vreau – ideea de ciocolată fără lecitină din soia (majoritatea culturilor de soia sunt modificate genetic). Astfel, pentru că îmi doream ciocolată bio, aveam la îndemână marca Tohi fabricată tot de către producătorul Dolfin, pe care am ajuns să îl reprezint oficial în luna octombrie a anului 2009.
Marca Tohi reprezintă o înnobilare a tuturor eforturilor creative şi gustative ale mărcii Dolfin. Prezenţa integrală a untului de cacao schimbă radical consistenţa, gustul şi textura ciocolatei, transformând-o într-o experienţă unică – practic, o ciocolată bazată pe aceeaşi reţetă, dar cu calităţi sporite.
Prin Tohi (Dolfin Bio& Fair Trade), cele mai bune reţete de ciocolată Dolfin au fost upgradate cu unt de cacao integral şi zahăr roşu obţinut exclusiv din culturi biologice. Este o creaţie “Bean-2-Bar” (sau „févier cacao”), adică este inclusă în procesul tehnologic şi recoltarea boabelor de cacao.
Sortimentele sunt, din nou, foarte variate. Tabletele de ciocolată neagră Tohi, de 70g, cu 74% cacao Republica Dominicană, sunt disponibile în multe combinaţii: Lâmaie & ghimbir, Caise& Migdale (recomand), Alune & Cafea, Migdale Sărate, Piper Roz, Ceai Earl Grey. Mai există şi varianta cu 88% cacao.
Iubitorii de ciocolată cu lapte au la dispoziţie tabletele Tohi de 70g cu 38% cacao. Sunt disponibile în varianta simplă sau cu Lapte, Măr şi Scorţişoară, cu Caramel şi Unt Sărat, cu Scorţişoară, cu biscuiţi Speculoos (din ovăz cu scorţişoară, cuişoare şi puţin rom).
De unde ne putem cumpăra ciocolata Dolfin?
Ciocolata Dolfin se găseşte în următoarele reţele: Angst – Carrefour Express, Mega Image (în magazinele cu standuri pentru delicatese), librăriile Cărtureşti, reţeaua Diverta, magazinele Naturalia (alături de Tohi), magazinele Florava. Suntem prezenţi în Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Oradea, Cluj Napoca, Corbeanca, Buftea şi, în viitorul foarte apropiat, în Ploieşti.
De asemenea, ne conturăm şi o prezenţă online; lucrăm la propria noastră platformă, www.ciocopolis.ro, în care vom desface majoritatea articolelor din portofoliul nostru.
Despre ciocolata de calitate
Ce înseamnă, pentru tine, o ciocolată bună, de calitate?
- UNT DE CACAO INTEGRAL
- Ciocolată simplă cu lapte sau neagră
- Ingrediente 100% naturale în cazul adaosurilor potenţiatoare de gust, adică: vanilie naturală, zahăr nerafinat, condimente în locul aromelor, fie ele şi naturale
- Lipsa lecitinei din soya sau floarea soarelui (aici este o părere idealistă – nu strâmb din nas dacă are, pentru că exista şi marci de ciocolată BIO care o folosesc)
- Ciocolata prelucrată de la nivelul de bob de cacao – „bean to bar”
Ce ingrediente ar trebui să aibă o ciocolată cu lapte ca să fie (mai) sănătoasă? Dar una neagră?
Componenţa ideală la ciocolata cu lapte ar fi:
- Unt de cacao 100%
- Masă de cacao
- Lapte integral pudră de provenienţă dintr-o zonă geografică trasabilă din punct de vedere geografic (asta indică şi un control bun al calităţii laptelui)
- Cacao pudră în proporţie cât mai mare (cel mai mult am degustat o tabletă de ciocolată cu lapte şi 65% cacao de origine Surabaya – o minune!!)
- Zahăr nerafinat doar cât să nu fie ciocolata amară;
- Vanilie NATURALĂ
La ciocolata neagră, ingredientele ideale ar fi următoarele (există, o avem chiar noi):
- Unt de cacao 100%
- Masă de cacao
- Cacao 100%
- Zero zahăr
- Vanilie NATURALĂ
De ce ingrediente e bine să ne ferim când vine vorba de ciocolată? Ce anume trebuie să ne ridice un semn de întrebare cu privire la calitate?
Ar trebui să ne ferim de alegeni (gluten, soya), zer, grăsimi vegetale hidrogenate (uleiul de palmier nu este un plus, deşi este în mare vogă), arome, gumă de guar, gumă de Xantan, E 322 – lecitină (posibil cancarigenă), acid citric, coloranţi (cu precădere E 124 şi exceptând E 140, care este natural), E 442 – fosfat de amoniu, E 492 (întârzie „înflorirea” sau „sugar blush” care este un semn că ciocolata a suferit şocuri termice – cred că un produs „sincer” ar trebui să nu aibă un astfel de ingredient). Lista este destul de lungă aici. Un mare semn de întrebare ar fi şi lipsa untului de cacao. Nu are unt de cacao…. cu greu poate fi numită ciocolată.
Care este relaţia dintre untul de cacao şi pasta de cacao?
Pasta de cacao conţine unt de cacao. Pasta de cacao este cunoscută şi ca „masă de cacao” sau mai comun, când este încălzită la 100-110 °C, „chocolate liquor” (licoare de ciocolată, pentru că nu conţine alcool). Pasta de ciocolată conţine circa 53 % unt de cacao, aproximativ 17% carbohidraţi, 11% proteine, 6% tanin, şi 1,5% teobromină.
O întrebare „clasică”: Ciocolata îngraşă? 🙂
Toate lucrurile îngraşă atunci când sunt consumate în exces. Dar ciocolata poate îngrăşa mai mult atunci când pe lângă zahăr i se adaugă tot felul de grăsimi, carbohidraţi sau proteine din zer.
V-am făcut poftă? 😀
———–
Mai multe informaţii şi curiozităţi despre ciocolata Dolfin găsiţi pe Bloguldeciocolată şi pe Antemtrading.ro .
—-
Foto: Bloguldeciocolată
ce pofta mi-ai facut!!!…
Şi eu am înghiţit în sec la descrieri :)) Unele combinaţii sunt pur şi simplu wow!
Poate asta va starneste pofta de ciocolata buna : http://www.facebook.com/Blanxartromania?ref=hl
http://www.facebook.com/BovettiRomania?ref=hl
http://www.facebook.com/SampakaRomania?ref=hl
http://ciocolatabovetti.wordpress.com/
O zi fumoasa 🙂
Nu ştiam că cea cu bej şi ambalaj transparent se numeşte Bovetti, am tot văzut-o prin magazine şi pe la Cărtureşti. Am şi încercat-o mai demult, foarte bună! 🙂
Zi frumoasă şi dulce şi ţie!
Bovetti este marca cea mai buna din punct de vedere calitate pret, adica :Cacao made in Sao Tome ( gama gourmet), Santo Domingo ( gama Bio), cacao Ecuador ( au un grand Cru de exceptie), 100% unt de cacao, boabe trinitario, fara lecitina din soya, totul facut artizanal dupa vechile traditii, + un look de mare impact. Vi le recomand cu caldura, acum ele sunt disponibile si in reteaua Mega Image 15 varietati de tablete si 2 de pasta tartinabila veritabila.
E delicios postul asta! 🙂
Să vezi ciocolatele cum sunt! 🙂
Va mananc pe amandoi :)))
Please, don’t! 😀