Castele cu grădini superbe în Italia: Duino și Miramare (+ câteva ore în Trieste)

Dacă tot e așa aproape Italia (de Rijeka), cum să nu facem o vizită și acolo? Aveam pe hartă două castele lângă orașul Trieste – Duino și Miramare, așa că am dedicat o zi întreagă explorării tărâmurilor italiene vecine cu Croația. Ca transport am folosit mașina personală.

Am început ziua cu o oprire scurtă în Trieste, pentru micul dejun, ocazie cu care ne-am plimbat puțin pe faleză și în centru. Mă așteptam să fie mai mic, dar m-a surprins prin clădirile elegante, impunătoare, atmosfera agitată și traficul infernal. Ca în mai toate orașele italiene, sunt la loc de cinste fântânile monumentale, statuile și bisericile, dar și străduțele înguste, care te îmbie să te pierzi în explorare.

Scriitorul James Joice se pare că a fost îndrăgostit de Trieste și și-a lăsat sufletul pe aici (sau cel puțin așa sugerează plăcuța de lângă statuia sa).

Castelul Duino

Am ales să vizităm ambele castele din localitate: castelul Duino și castelul vechi, ceea ce a costat 13,5 euro/ persoană.

Traseul celor două castele începe cu cel vechi, care se vizitează destul de repede. Aș zice că acesta nu e musai de văzut, e practic o ruină, însă de acolo se văd frumos castelul nou și golful Trieste.

Am intrat apoi în minunata grădină a castelului Duino, cu garduri vii tunse atent, flori, statui și acea priveliște de vis spre mare și cer. După ce am admirat grădina, a venit rândul interioarelor. Din ce am înțeles, castelul este reședință privată a familiei della Torre e Tasso (von Thurn und Taxis), dar este deschis publicului pentru vizitare din 2003.

În camerele care se vizitează sunt expuse piese de mobilier, tablouri, scrisori și obiecte personale aparținând familiei, care vorbesc despre istoria locului și a legăturilor cu alte familii regale ale Europei.

Castelul a găzduit oaspeți celebri în trecut, printre care împărăteasa Sissi, arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, compozitorii Johann Strauss și Franz Liszt, dar și poetul Rainer Maria Rilke, care a locuit aici o perioadă și a scris poeziile reunite sub titlul de “Elegiile duineze”.

Castelul Miramare

Pentru că oboseala începuse deja să-și spună cuvântul, n-am mai vizitat castelul Miramare, ci doar parcul, unde intrarea este gratuită. Este un loc imens, liniștit și destul de sălbatic în mare parte. În apropiere de castel sunt, bineînțeles, grădini frumos amenajate, cu fântâni, garduri vii, flori și vegetație, iar scările care coboară spre apă dau un aer cu adevărat regal locului.

Alte câteva ore în Trieste, Italia

După ce am terminat cu castelele, pe drumul de întoarcere ne-am mai oprit pentru câteva ore în Trieste, ca să gustăm puțin din farmecul labirintului de străduțe, dar și să vizităm cetatea (Intrarea a fost gratuită).

Cetatea din Trieste mi-a întrecut așteptările, iar priveliștea asupra orașului și a pieței de lângă a fost impresionantă. M-am bucurat că am decis să venim și sper să revenim într-o zi în oraș, pentru că merită vizitat pe îndelete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.