Mâncarea e ceva serios în Italia. Știam deja asta, dar în vacanța la Roma parcă a fost și mai evident. M-am conformat cutumelor locale și am petrecut câte 2-3 ore la prânz și cam tot atâta la cină. Am avut noroc de companie bună, deci au fost pauze plăcute, printre multele ore de plimbat.
Așadar, iată câteva recomandări de restaurante în Roma:
Mimì e Cocò Trast
Locul meu preferat dintre cele unde am mâncat în Roma tura asta 🙂 Am ajuns aici seara, când mai peste tot prin cartierul Trastevere era full, iar la Cantina dei Papi, unde voiam să mergem inițial, aerul condiționat era prea tare (ce să-i faci, vârsta). A fost o alegere perfectă, am găsit o masă înăuntru, dar aproape de ușă, iar acolo au trecut pe nesimțite vreo 3 ore, printre apă, bere, salată și pizza.
Am fost super-încântată de salata mea uriașă, care a mers de minune cu focaccia caldă cu rozmarin. Ce mi s-a părut foarte tare: nu au pus pe notă coperta, acea taxă care în Italia înseamnă locul la masă. PS: Mai e un Mimì e Cocò și pe Via del Governo Vecchio.
Le Tartarughe
După ce am luat prânzul într-un loc mega-turistic din cauză de foame mare, am descoperit că acest mic bistro aflat fix lângă Fântâna Țestoaselor din Ghetto, carierul evreiesc, servește și mâncare, nefiind doar un bar, cum am crezut inițial. Ca să ne luăm revanșa, am tras aici pentru încă o gustare, ceva dulce și plus ceai. A meritat, atmosfera e foarte faină.
Sette oche in altalena reclamavano la cena
Șapte gâște în leagăn cereau cina. Da, chiar așa se numește restaurantul 🙂 Am nimerit în efervescentul cartier Trastevere într-o perioadă din zi când nu zăreai pe străzi nici picior de om, fiind înainte de ora cinei. Ne-am învârtit cu foame mare pe străduțele goale, bătute de soare și datorită TripAdvisor am dibuit acest restaurant, situat la un demisol.
Am intrat un pic cu teamă, dar am constatat că erau suficienți clienți cât să nu ne facem griji că ar sări niște mafioți din umbră la noi. Partea și mai tare este că mâncarea a fost delicioasă! Eu am luat o mâncărică din meniul zilei, o tocăniță cu pui și ardei copți cu gust homemade, iar ambele pizza din care am gustat au fost și ele foarte bune.
Ginger – Sapori e salute
Aici am înfulecat cea mai mare salată din viața mea, cu pui și multă poftă. Ginger a fost o întâmplare fericită – tot vedeam restaurantul ăsta sugerat pe Google Maps și cum eram prin preajmă, am intrat pentru un prânz. E alb și fresh, cochet, cu munți de fructe și mâncare healthy.
Când am ieșit, am dat cu ochii de ditamai coada – clienți care așteptau să intre. Nu e ceva neobișnuit ca oamenii să stea la coadă pentru a aștepta să se elibereze locuri în restaurant. Și îmi imaginez că nu se întâmplă doar în Italia, ci și în alte țări unde e răspândită cultura mâncatului în oraș și pasiunea pentru mâncare bună.
Cajo e Gajo
La un alt restaurant drăguț din Trastevere, Cajo e Gajo, am petrecut o întreagă după-amiază, în zumzetul (a se citi gălăgia) celorlalți clienți și alături de cei mai simpatici și zâmbitori chelneri. Cu ocazia asta am descoperit un nume feminin drăguț – Eris (așa o chema pe una dintre cele care ne-au servit, o tipă din Albania) Am ales un platou cu brânzeturi și legume, care s-a dovedit a fi pe gustul meu. La final am primit acadele și câte un digestiv din partea casei 🙂
Emporio alla Pace
Aproape de Piazza Navona, Emporio alla Pace este un bar tipic italian, cu cafea și gustări, unde poți să mergi în așteptarea prânzului sau cinei. Ne-am refugiat aici în fața căldurii și a fost un popas binevenit.
Mercato Centrale
În timp ce așteptați autobuzul spre aeroport sau trenul în Gara Termini, puteți să mâncați ceva bun în Mercato Centrale, o hală cu mai multe standuri cu produse tipic italiene (dar nu numai). Poți lua mâncarea to go sau poți sta la masă. Nu lipsesc, desigur, pizza, paste, deserturi, dar și trufe, sushi sau anghinare. E aglomerat și cam înghesuit; recunosc, l-am menționat aici mai ales pentru că mi s-a părut simpatic brandul lor, cu o măzgălitură roșie care se tot repetă. Pont: baia e curată, iar când am fost eu, nu se plătea intrarea.
Nu am fost inspirată să păstrez bonurile ca să văd cât a costat fiecare masă în parte, la fiecare restaurant, dar în medie, pentru un fel de mâncare, apă și ceai am plătit aprox. 15-20 de euro.
Imi voi salva cu siguranta acest articol pentru ca in urma cu 9 ani cand am fost eu la Roma nu aveam habar cat de importanta este partea culinara a calatoriilor 🙂
P.S. Vai cum inteleg treaba cu aerul conditionat!! Eu am ajuns sa nu-l mai pot suporta aproape deloc, spre disperarea celor din jur care se pare ca n-au nicio problema in a intra de la 30 de grade la 15 in 10 secunde.
Fix asa sunt si eu. Toata lumea ma priveste ciudat cand spun ca nu suport aerul conditionat.
Andra, foarte interesant articolul! Nu planuiesc nicio vacanta la Roma in viitorul apropiat dar stilul acesta de a savura fiecare calatorie si din punct de vedere culinar e potrivit pentru orice destinatie.
@Feli, mulțumesc mult! Da, în fiecare loc e interesant de observat cum se raportează oamenii la mâncare, ce fel de restaurante predomină, ce tipuri de alimente prin supermarketuri etc.
Unde ți-ai dori să ajungi? 🙂
Deocamdata voi pleca in clasica vacanta la mare, dar visez sa ajung in Franta.
Pana atunci fac un exercitiu si incerc sa ma simt acasa ca in vacanta (lucruri marunte care imi amintesc de calatorii si ma bucura dupa ce vin de la birou: decoratiuni ce ma duc cu gandul la vacante, o plimbare intr-o zona in care nu am mai fost, un fel de mancare mai special, etc.).
Vacanțe plăcute, atunci! 🙂 Franța mi se pare minunată <3
@Bia
M-am liniștit, deci nu sunt singura 🙂
Da, Roma e foarte generoasă cu papilele gustative. Aș fi ținut-o din restaurant în restaurant! Cred că mâncarea e un obiectiv turistic în sine.
Merg in Ianuarie la Roma si cred ca o sa calc macar prin una, doua din locatiile descrise de tine mai sus. Merci pentru altruism!
Cu drag! Sper să-ți placă locurile 🙂 Vacanță plăcută să ai!