Hrișca – de ce e bună + cum se consumă

Deși am descoperit-o de mulți ani, văd că n-am scris pe-ndelete despre ea pe blog. La hrișcă mă refer.

Ce este hrișca

Bogată în elemente nutritive (vitaminele E, B1 şi B2, fibre, proteine, fosfor, magneziu, zinc, seleniu şi fier), hrișca este o plantă înrudită cu rubarba și măcrișul, o “pseudo-cereală” ce nu conține gluten, putând fi consumată și de cei ce suferă de boala celiacă. Reprezintă o alternativă la cerealele clasice și o modalitate gustoasă de a varia meniul zilnic fără costuri prea mari. Din păcate, nu e prea cunoscută și apreciată, deși se cultivă de mii de ani.

Micile boabe au forma unor piramide inimoase, cu o culoare ce variază de la verzui-bej (hrișca crudă) la maro deschis (hrișca coaptă).

hrisca-cum-se-fierbe

De unde cumpărăm hrișcă și cât costă 

În mai toate magazinele naturiste de tip plafar și în magazinele online specializate găsești și hrișcă, sub diferite forme. Prețul este convenabil, zic eu: în majoritatea magazinelor, boabele de hrișcă sunt cam 7-8 lei/500 g (variază în funcție de loc și cantitatea cumpărată). Totuși, la Orient Bazar am văzut și cu 9 lei/ 1 kg (hrișcă coaptă).

Pe lângă boabe, hrișca se mai găsește sub formă de fulgi și făină (folosită la prepararea pâinii – simplă sau în amestec cu alte făinuri), dar și germinată. De asemenea, există și paste din hrișcă, turte, rondele (galete) sau chiar băuturi din hrișcă.

hrisca-cum-se-consuma

Cum se consumă hrișca și la ce o folosim

Boabele se consumă crude (hidratate), prăjite sau fierte. Pentru a le fierbe, folosește 2 căni de apă la o cană de hrișcă și un pic de sare. Las-o să fiarbă încet până când apa a scăzut, amestecând cu grijă să nu se sfărâme.

Nu doar că e sănătoasă, dar e și foarte versatilă 🙂 Boabele fierte de hrișcă se potrivesc:

  • ca garnitură la pește, carne sau legume

hrisca-salata-cu-legume-si-sardine

  • în sosuri și tocănițe
  • în salatele cu legume, pentru mai multă consistență
  • la sarmale sau ardei umpluți
  • ca mic dejun, cu puțină miere, cacao, carob, fructe uscate, nuci sau fulgi de cocos
  • cu lapte, îndulcită (la fel ca orezul cu lapte)
  • la colivă 😛 

Tu cum preferi să mănânci hrișca?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *