Ce faci cu un cadou care nu-ți place?

Ni s-a întâmplat tuturor. La un moment dat, am primit un cadou care nu ne-a plăcut și ne-am dat seama din prima secundă că nu ni se potrivește. Am zâmbit delicat, am mulțumit celui care ni l-a oferit… și apoi? De cele mai multe ori, îl aruncăm într-un colț ascuns, sperând să se evapore de la sine, alături de alte obiecte de care nu avem nevoie, dar pe care le păstrăm “ca să fie”.

La un moment dat, când acest loc al inutilităților se umple, te uiți cu grijă și parcă nu-ți vine să te decizi să faci ordine. Doar sunt cadouri, nu? Iar “Calul de dar nu se caută la dinți”.

brose-handmade-fetru

Așa-i. Dar se poate da mai departe. E normal și politicos să apreciem gestul când primim un cadou, dar nu suntem datori să ne placă tot ce primim. Și nici nu trebuie să ne transformăm într-un depozit de lucruri care nu ne încântă.

Într-adevăr, e greu să te desparți de un cadou, fie el și nepotrivit, mai ales când cel care ți l-a dăruit se întâmplă să fie cineva drag; nu vrei să-l jignești sau să-l faci să se simtă prost pentru alegerea neinspirată. Nu cred că există vreo metodă unică de acționat cu tact în toate cazurile când devenim posesorii unui cadou care nu ne place, însă putem lua în considerare câteva idei. 

Hai să pornim de la scopul unui cadou.

De ce oferim cadouri? Ca să facem o bucurie cuiva. Dacă acel obiect primit nu-ți aduce bucurie (ba dimpotrivă), atunci nu își îndeplinește scopul.

Soluția e să oferi mai departe cadoul cuiva care l-ar aprecia, pentru a-l ajuta astfel să-și îndeplinească menirea inițială de a aduce bucurie. Fie ca donație unei organizații specializate, fie pe post de cadou “ocazional”, adică oferit fără vreo ocazie anume, pur și simplu pentru că tu consideri că s-ar potrivi persoanei respective. Nu e cazul să pretinzi că l-ai cumpărat tu, poți să mizezi pe sinceritate, să spui că ai obiectul/ serviciul X și să întrebi înainte prietenul căruia vrei să i-l dai dacă i-ar folosi.

LX-factory-magazin

Aici sunt multe de discutat, probabil că unora nu li se pare ok să “recicleze” cadouri. Însă dacă avem în vedere ideea de mai sus și misiunea unui cadou, nu văd de ce nu am oferi altora șansa de a se bucura de ce nu ne place nouă.

Ar mai fi și ideea de a vinde cadoul și cu banii respectivi să-ți cumperi ceva ce chiar îți place. Nu merge în orice situație, însă poate fi o soluție pentru lucruri mai valoroase.

Cum previi cadourile nepotrivite?

Mă refer aici atât la primit, cât și la oferit.

  • Sugerează ce (nu) ți-ar plăcea să primești. Măcar ca idee generală, poate nu neapărat cu marcă/ link, dacă nu e cineva apropiat (între prieteni și în familie nu cred că ar trebui să fie o problemă). De exemplu, mie îmi place să primesc chestii practice și nu suport buchetele de flori naturale.
  • Întreabă persoana căreia vrei să-i faci un cadou ce și-ar dori sau investighează discret dacă lucrul la care te-ai gândit i-ar plăcea.
  • Oferă un voucher la magazine/ locuri despre care știi că sunt apreciate de destinatar. Aici poate fi mai ciudat când pe voucher apare suma, deci nu e un cadou de oferit chiar oricui.
  • Dacă obiectul/ serviciul permite, păstrează bonul și spune-i destinatarului că poți să i-l dai pentru a schimba cadoul (o idee bună mai ales în cazul hainelor, când s-ar putea să nu nimerești mărimea).
  • Nu te supăra dacă un cadou oferit de tine nu e tocmai pe gustul primitorului sau bănuiești că va fi îndepărat. Dă-i celuilalt dreptul pe care ți-l dorești și tu: acela de a nu plăcea orice cadou.
  • Nu cere obsesiv detalii despre ce a făcut omul cu cadoul primit de la tine. Bine, e ok să întrebi o dată, dar nu e cazul să insiști.
  • Pe cât posibil, oferă doar cadouri cu drag. Adică nu din obligație sau pentru că “așa se face”. Am zis pe cât posibil, pentru că e foarte greu să faci asta fără să fii catalogat drept lipsit de bun simț 🙂 

Tu ce faci cu cadourile care nu-ți plac?

One thought on “Ce faci cu un cadou care nu-ți place?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.