Deteriorate, vechi, purtate și răs-purtate, dar nu ne putem despărți de ele. Costumul de absolvire a liceului, rochia în care l-ai cunoscut pe el sau… tricoul în care ai alergat primul maraton :)) Avem haine martore la experiențele speciale din viața noastră, o sursă de emoții frumoase. E de ajuns să le îmbrăcăm sau doar să ne uităm la ele și parcă simțim amintirile cum revin, însoțite de un zâmbet mare.
Însă ce faci când, din diverse motive, nu le mai porți? Majoritatea dintre noi nu ne îndurăm să le aruncăm pur și simplu, deși ocupă destul loc în garderobă. E greu să te desparți de ceva care te-a îmbrăcat și ți-a mângâiat pielea în atâtea contexte frumoase, care îți pune în valoare frumusețea și mai e și confortabil.
REGULA DE AUR
Separă hainele cu amintiri de cele pe care le porți constant
De fapt, dacă stăm să ne gândim bine, hainele cu amintiri pe care nu le mai porți nu mai sunt… haine. Și-au pierdut scopul inițial și au devenit altceva – un fel de amulete, depozitare ale unor senzații plăcute, suport pentru amintiri etc. Și nu e nimic rău în asta. Uneori, când viața nu e tocmai roz, avem nevoie să ne reamintim de momentele plăcute și de cum am trecut atunci peste provocări. E reconfortant și pozitiv, iar aceste haine ne ușurează procesul.
Însă nu face confuzie! Locul hainelor cu amintiri e în cutia cu amintiri, alături de oracole, vederi și alte lucrușoare care îți încântă sufletul. Dacă le ții printre celelalte haine, deși știi clar că nu le vei mai purta, vei avea senzația că șifonierul e plin, iar tu n-ai cu ce să te îmbraci. În cazul ăsta, ocupă spațiu într-un loc unde nu ar trebui să fie. E ca și cum ai ține tastatura în frigider sau rimelul după chiuveta din bucătărie.
Câteva idei pentru a organiza hainele cu amintiri, astfel încât să-ți aducă bucurie și nu stresul unor obiecte în plus:
- Alocă-le un spațiu special. Dacă nu ai un loc dedicat amintirilor & chestilor “sentimentale”, poți ține hainele în dulapul obișnuit, însă pune-le mai în spate, eventual într-o cutie faină. Pentru că nu le porți, nu ai nevoie de acces rapid la ele, deci nu au de ce să fie în față.
- Reutilizează-le și pune-le în valoare. Dacă se poate, folosește o parte din haina respectivă pentru a-ți face o broșă, un tablou modern, o față de pernă, o husă etc. Aici mi se pare că e nevoie de ceva voință pentru mobilizare; e posibil ca hainele respective să zacă uitate mult timp până să te apuci de transformarea lor. Soluția ar fi să le pui în agenda cu to do și să le aloci un deadline sau să le tratezi ca o activitate creativă de weekend.
- Păstrează doar o bucată. Ce îți place mai exact din haina respectivă? Dacă e vorba doar de un imprimeu sau o anumită porțiune, decupeaz-o și păstrează doar atât. Va ocupa mai puțin loc și o vei putea strecura alătui de alte amintiri.
- NU UITA: Amintirile se află în suflet, nu în obiecte. Dacă nu mai ai un anumit obiect, nu înseamnă că pierzi automat și amintirile asociate lui. Ele se păstrează în memoria ta, obiectul e doar un suport. Ce poți face? Găsește un alt “reminder” pentru amintirea respectivă, eventual unul care să nu ocupe așa mult spațiu și să-ți sufoce viața. De exemplu, fotografiază haina, apoi mulțumește-i pentru momentele oferite și desparte-te de ea cu recunoștință.