Zurich: 187 de trepte spre cer și o panoramă perfectă

O nouă vacanță, o nouă panoramă. Cam așa m-am obișnuit în ultima perioadă, iar escapada de câteva zile de la Zurich n-a făcut excepție. Am fost entuziasmată să descopăr un loc de admirat orașul de la înălțime și m-am grăbit să-l bifez încă din prima zi plină petrecută acolo.

zurich lac priveliste

Unul din simbolurile orașului Zurich, Grossmunster își face simțită prezența prin turlele sale gemene, cu vârfurile rotunjite, ca două rachete gata să-și ia zborul spre norii pufoși. Legenda spune că biserica a fost construită pe mormântul sfinților Felix și Regula, patronii orașului. În prima jumătate a secolului al XVI-lea, de aici a pornit Reforma protestantă în Elveția, condusă de Huldrych Zwingli.

grossmunster-zurich

După o tură prin biserică, am intrat pe ușa îngustă ce duce spre unul din turnuri. Am urcat cele 187 de trepte, la început dispuse în spirală, apoi desfășurându-se într-un spațiu mai larg, însă deloc recomandat celor cu rău de înălțime. De la cele 4 mici balcoane ale turnului se văd clădirile cochete de pe malul lacului și din centrul vechi al orașului, străpunse de câteva turle ascuțite de biserici, dar și de pâlcuri de copaci.

zurich panorama panorama-zurich-grossmunster panorama-grossmunster-zurich-elvetia panorama-zurich

Dintre toate turnurile și bisericile în care m-am cocoțat, aici mi-a plăcut mixul de apă, nori și acoperișuri. Dacă Praga m-a dat pe spate prin roșcatul vibrant, iar Parisul m-a cucerit cu simpla combinație de alb cu gri, Zurich mi-a făcut poftă de ceva dulce și bun prin acoperișurile sale ca de ciocolată, de un brun rece. În plus, am surprins un ditamai norul care se plimba deasupra lacului, completând atmosfera calmă a orașului, cu bărcile adormite la chei.

zurich-priveliste-din-grossmunster

nori-zurich

Mi-au plăcut tare și terasele de pe acoperișuri, amenajate pentru sesiuni de relaxare, cu plante, scaune și șezlonguri.

zurich-din-grossmunster

Aflată în fața unei așa panorame speciale, n-am fost totuși tentată să fac prea multe fotografii. Am imortalizat doar câteva cadre ca să-mi amintesc mai ușor de această experiență și apoi m-am lăsat domolită de liniștea din jur. Aveam să descopăr mai târziu farmecul vibrant al orașului și, mai ales, că poți fi boem chiar și în stil nemțesc.

Info: Biserica Grossmunster se poate vizita gratuit, se plătește doar urcarea în turn – 4 franci elvețieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.