Magazinul Kombinat sau cum să reinterpretezi creativ trecutul

UPDATE: Magazinul s-a închis

Nu sunt nostalgică după perioada de dinainte de ’89, însă am o mică pasiune pentru frânturile de amintiri şi imagini care ilustrează realitatea de atunci. Chiar dacă mă feresc de bibelouri, macrameuri îngălbenite sau cărţi ideologice vechi, aceste obiecte îmi trezesc interesul când le văd în contexte „moderne”, deoarece le privesc ca pe nişte artefacte ale unui trecut alb-negru, destul de misterios pentru mine. Sunt elemente pe care încă le mai păstrez într-un colţ de memorie şi imaginea lor e destul de vagă în mintea mea. Însă în ultima vreme le zăresc tot mai des în jur. Telefoanele cu disc, sifoanele, ustensilele de lucru ruginite sau altele asemenea au fost reinventate ca decoraţiuni şi acum înfrumuseţează rafturile unor cafenele şi baruri cool. Dar iată că am divagat de la subiect 🙂

magazin-kombinat-bucuresti

Am descoperit un nou magazin interesant în Bucureşti, ce păstrează pe alocuri câte ceva din aroma acelor timpuri. Este vorba de Kombinat, un magazin de haine şi accesorii aflat pe o străduţă de lângă librăria Cărtureşti Verona, aproape de Piaţa Romană. Definit ca un “second hand creativ, vintage şi handmade”, Kombinat reprezintă un spaţiu ce îndeamnă la slow-shopping, combinări şi reinterpretări ale obiectelor, în încercarea de a domoli consumerismul. Sau cel puţin asta a fost impresia mea.

magazin-kombinat curte-magazin-kombinat

Am găsit adresa imediat, am intrat în curte, iar de acolo mi-a fost uşor să identific magazinul, semnalizat printr-un tablou roşu. În micul boutique de la parter am descoperit îmbrăcăminte şi accesorii de 25-50 de lei, dar şi haine mai scumpe, noi, de peste 100 de lei. Plus câteva cărţi, eşarfe, genţi, pantofi şi chiar căni. Mi-a plăcut mult faptul că o parte din ele sunt aranjate atent, pe nuanţe, iar camera arată foarte ordonată, însă fără a fi excesiv de monotonă.

Am remarcat imediat rafturile cu bibelouri şi macrameuri, lustra veche, alături de câteva imagini mai moderne. Gazda a fost perfectă, nici prea absentă, dar nici intruzivă şi m-a lăsat să scotocesc în voie printre umeraşele cu tot felul de hăinuţe colorate.

De pe hol mi-a plăcut oglinda rotundă, dar şi perdeaua veselă de la cabina de probă.

oglinda-magazin-kombinat

Am urcat scările spre etaj şi m-am trezit într-un loc unde pare că timpul s-a oprit. La Kombinat chiar ai senzaţia că eşti acasă la un prieten, într-o casă ce a rezistat cu încăpăţânare modernizării. Mi-am dat seama că muzica se aude chiar de la un pick-up, pe care se învârtea tacticos un disc de vinil.

pickup magazin kombinat

Una dintre camere este amenajată cu obiecte de mobilier vintage, diferite ca stil, iar într-un colţ se înalţă ciudat o plantă uriaşă, cam ofilită. Aproape de fereastă a fost improvizat un colţ de stat la poveşti, cu pernuţe şi mini-saltele aşezate în jurul unei valize vechi, folosită pe post de masă.

magazin-kombinat-loc-de-stat fotoliu-magazin-kombinat la-perne-magazin-kombinat

Încăperea la care am exclamat un “wow” a fost cea cu două fotolii şi o lampă ce proiecta dâre de lumină pe pereţi, într-o atmosferă plăcută şi intimă.

fotolii-magazin-kombinat lumina-magazin-kombinat

Am observat că au şi un balcon/terasă şi sunt curioasă dacă la vară sau când se mai încălzeşte vremea va fi şi el amenajat pentru stat la o şuetă cu prietenii.

N-am cumpărat nimic de la magazinul Kombinat, însă cu siguranţă voi reveni aici, în căutarea unor momente cu iz de trecut.

Magazin Kombinat

Adresă: str. Pitar Moş, nr. 21, Bucureşti (aproape de Cărtureşti Verona şi Piaţa Romană)

Facebook: https://www.facebook.com/magazinkombinat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.