Tu şi banii – Emanuelle Daviet, Marc Levy-Davila

„Timpul înseamnă banii”, „Banul este ochiul diavolului”, „Banii n-aduc fericirea”, „Banii vorbesc”, „A scoate bani din piatră seacă”, „mirosul banilor”… Deşi folosim multe expresii şi proverbe despre ei, banii sunt încă un subiect tabu. Salariul e confidenţial, de exemplu, sau nu e bine să spui cât a costat un cadou. Sunt doar câteva dintre situaţiile în care ne jenăm de bani, deşi sunt o parte însemnată din viaţa noastră, fie că ne place sau nu.

tu si baniiCum să-ţi controlezi relaţia cu banii şi să nu te laşi condus de ei – asta îşi propun să ne înveţe cei doi autori ai cărţii “Tu şi banii”, o jurnalistă specializată în probleme de consum şi un psihoterapeut, expert în problema relaţiilor dintre individ şi bani.

După câteva cuvinte de introducere, autorii ne propun nişte teste pentru a vedea care este relaţia actuală cu banii, iar în funcţie de răspunsuri sunt date sugestii pe scurt, acestea urmând să fie dezvoltate în capitolele următoare. În general, sunt expuse mai multe versiuni ale problemei, însă fără a spune aşa e bine/aşa nu, ci doar trasând avantaje şi dezavantaje ale diferitelor moduri de gândire când vine vorba de bani şi prezentând soluţii pentru fiecare situaţie în parte.

Cartea trece prin sferele vieţii care se intersectează cu banii (cam toate adică): prietenie, iubire, serviciu, cadouri, banii de buzunar ai copiilor, bacşişuri, nota de plată la restaurant, jocuri de noroc, donaţii, cumpărături, mită, impozite, testament, etc. O paletă foarte largă de situaţii, abordate puţin cam pe fugă, însă îndeajuns cât să ridice câteva semne de întrebare despre relaţia fiecăruia cu banii.

creative-fest-bucuresti-tineretului-punguta-cu-doi-bani.Ca majoritatea cărţilor din colecţia psihologie practică, şi în aceasta teoria este exemplficată cu ajutorul unor cazuri concrete de persoane care se confruntă cu anumite dificultăţi şi despre care povestesc. Nu ştiu în ce măsură cazurile sunt chiar reale, dar cred că sunt destul de bine alese pentru ca fiecare să se regăsească în ipostaza care i se potriveşte mai bine. Fiecare situaţie este însoţită de câteva sfaturi pentru a îmbunătăţi relaţia cu banii, deci recomandările sunt destul de personalizate.

Partea a treia mi s-a părut cea mai practică, pentru că prezintă pe paşi stabilirea unui buget, dar şi cum să cheltuieşti mai cumpătat.

A reflecta asupra banilor înseamnă a reflecta la voi înşivă şi la relaţia voastră cu lumea. Este o muncă asupra realului, implicând o relaţie în plan simbolic”.

Banii deplasează problemele asupra obiectelor, încercând să facă psihicul să se simtă puţin mai bine. Ei ne distrag atenţia de la resursele interioare spre cele exterioare, făcându-ne să dorim cu disperare lucruri care, o dată deţinute, nu ne mulţumesc, ci doar ne dau senzaţia de goliciune interioară. Ne lipseşte ceva în plan afectiv şi ne folosim de bani pentru a obţine altceva în plan material.

  • Iubesc banii prea mult şi aş face orice pentru ei?
  • Cât de bine îmi administrez bugetul?
  • Cheltui prea mult pe lucruri care nu îmi trebuie? De ce? Ce se ascunde în spatele dorinţei de a avea cât mai multe bunuri?

Sunt doar câteva din întrebările pe care autorii ne îndeamnă să ni le punem.

Idei pentru a face cumpărături cu cap găsiţi şi aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.