După ce criterii apreciezi un restaurant, o cafenea sau o ceainarie?

Cum îţi alegi locul unde mănânci? De ce criterii ţii cont? Ce contează cel mai mult pentru tine când spui că îţi place sau nu un anumit restaurant?

Nu m-am gândit prea mult la aceste întrebări până de curând, când am avut parte de o dezamăgire culinară. Am mers într-un loc super-lăudat, pentru mâncare şi design, care nu m-a dat deloc pe spate. Or fi fost aşteptările prea mari sau am fost eu pretenţioasă… nu ştiu. Însă e clar că De gustibus non est disputandum.

salata-bistro

Mi-a plăcut mult clădirea, o casă veche, renovată foarte frumos, cu o amenajare interioară reuşită, care pune în evidenţă camerele înalte şi spaţioase. Pe de altă parte, salata servită a fost modestă la gust şi indecentă la preţ, ţinând cont de calitate, şi nici prietena cu care am fost nu s-a arătat prea încântată de burgerul comandat. Aşa că ne-am reorientat spre un restaurant nu atât de fancy, dar cu mâncare bună şi preţuri rezonabile, iar eu am rămas cu dilema: după ce criterii evaluez, până la urmă, un restaurant? Ce contează când vine vorba de localuri? Există nişte principii obiective sau totul se reduce, până la urmă, la propria subiectivitate? Pentru că deja am o listă cu locuri faine de ieşit în Bucureşti, am zis să analizez puţin şi criteriile care stau în spatele opţiunilor mele:

Aer curat/spaţiu de nefumători

Poate o să vă mire faptul că pe primul loc menţionez acest aspect, însă nu-mi place să mănânc în fum de ţigară, aşa că dacă nu există măcar o cameră pentru nefumători e puţin probabil să mai intru. În aer liber, la terasă, mai e cum mai e, dar în interior e sufocant să simţi „aroma” de ţigară alături de cea a mâncărurilor şi băuturilor. Mă număr printre oamenii care abia aşteaptă să se interzică şi la noi fumatul în restaurante şi alte spaţii de genul 😀 N-am o problemă cu fumătorii, atâta vreme cât nu pufăie în nasul meu când mânănânc.

Meniu

Desigur, meniul e partea esenţială când vine vorba de un restaurat sau o ceainărie. Încerc să mănânc sănătos, deci de obicei aleg chestii uşoare, dar chiar şi aşa îmi doresc să aibă gust sau măcar un pic de creativitate, să fie nişte combinaţii mai inedite. Obişnuiesc să comand preparate mai greu de făcut acasă, dar şi supe şi salate.

salata-de-pui-la-brasserie

O salată bună-bună la Brasserie, pe 1 ianuarie 2014 🙂

Nu am nevoie de porţii uriaşe, pe care să nu le pot mânca, însă pe bune că 2 frunze ofilite şi o roşie nu înseamnă o salată, mai ales dacă preţul e nesimţit. Ştiu că restaurantele cu meniuri enorme, pline de preparate complicate, sunt de evitat, pentru că e foarte posibil să fie vorba de mâncare mediocră.

Feeling

E un criteriu extrem de subiectiv, pe care mi-e greu să-l descriu. Aş zice că se referă la modul în care rezonez cu locul, cum mă simt în timpul petrecut acolo. E un mix de senzaţii, unele întâmplătoare şi pur subiective, sunt conştientă, mai ales dacă merg o singură dată în locul respectiv. Dar sunt om şi am dreptul 😛

cafe klein

Cafe Klein, un loc liniştit şi nefumător în centrul capitalei

Serviciu

Chelneri nesuferiţi… cred că fiecare are „norocul” să dea la un moment dat peste aşa ceva. Chelneri care „uită” să aducă restul (aka îşi opresc singuri bacşiş), au o atitudine deloc prietenoasă sau stau pe capul tău, uneori din exces de zel. Pe de altă parte, o gazdă simpatică are mari şanse să ridice „nota” unui loc.

Design şi atmosferă

Sigur că o amenajare reuşită contribuie la cât de bine mă simt într-un restaurant, însă dacă ar fi să aleg, prefer să merg într-un loc unde mâncarea e bună şi design-ul nu prea reuşit, decât într-unul super-aranjat, unde ce e în farfurie lasă de dorit. Am citit multe impresii pozitive despre mini-restaurante pe cât de kitsch-oase la aspect, pe atât de bune la mâncare, cum ar fi cele orientale, unde decoraţiunile… să le zicem extravagante, sunt parte din exotismul culturii respective. În general, prefer locurile cozy, cu personalitate, cu un „ceva” al lor, unde să mă simt în largul meu, însă nu refuz un loc care nu arată ca-n reviste dacă mâncarea e bună.

switch eat

Relaxare veselă la Switch Bistro

Preţ

Oricât de mult mi-ar plăcea să mănânc, încerc să evit locurile unde preţurile la preparatele banale sunt exagerate. Subliniez, la preparatele banale. Nu intră aici restaurantele de fine dining, unde ingredientele şi combinaţiile sunt speciale. Sunt conştientă că mâncarea de calitate costă, însă de multe ori se plătesc nu atât preparatele, cât localizarea, design-ul sau…. marketing-ul.

Promovare

Despre majoritatea restaurantelor sau ceainăriilor aflu de pe Facebook sau de pe diferite site-uri de recomandări. Mă las convinsă de fotografiile reuşite şi recenziile favorabile, dar nu o dată mi s-a întâmplat să plec cu aşteptări prea mari şi să rămân dezamăgită de realitate. De-acum o să încerc să fiu mai temperată în previziuni.

spatiu-cu-luna-seneca-anticafe

Seneca Anticafe, un loc foarte promovat, dar şi foarte fain 🙂

Localizare

Degeaba e cel mai minunat loc dacă e amplasat într-o zonă dubioasă, eventual cu o haită de câini în jur (brrrrr!). În cazul în care nu se află aproape de metrou şi ies cu prieteni care nu iubesc mersul pe jos, atunci e din nou o mică problemă. O locaţie centrală are avantajele ei, iar accesibilitatea este importantă pentru mine, având în vedere că circul cu metroul sau, mai rar, cu RATB-ul.

Cum e la voi? Ce contează cel mai mult în aprecierea unui loc?

6 thoughts on “După ce criterii apreciezi un restaurant, o cafenea sau o ceainarie?

  1. Tea

    De acord, darling 🙂

    Stii doar ca eu mi-s mai critica si mai ales ma oripilez si simt nevoia sa balansez impresiile cand toata lumea lauda un loc cu mancare mediocra ce se vrea wow.. not on my money&nerves :))

    Reply
      1. Tea

        Hai ca am ras. Azi fac quiche cu Silvia — de cand mi-am propus sa gasesc mai mult acasa iau 1000 de ingrediente de la supermarket, mi-am umplut camara, frigiderul si tot restul bucatariei — sper sa ies mai bine la bani, desi.. la cum a trecut saptamana asta nu prea cred.

        Te asteptam la un quiche si o plimbare in Herastrau? Eu zic ca odata cu vremea buna n-o sa mai am nevoie de terase faine, plimbari&Corbi will do. Si vizite la domiciliu, ca acolo sigur nu se fumeaza 😀

        Lol, extremista, clar!

        Reply
        1. Andra :) Post author

          Ce bine sună, vreau să învăţ şi eu să fac quiche 🙂 Thanks de invite, îţi dau mesaj pe Facebook :* Can’t wait!

          Reply
  2. Liliana

    Cred ca toate criteriile tale sunt absolut justificate si toate ar trebui bifate intr-un restaurant. Pana la urma platim un serviciu si vrem sa ne bucuram nu doar de mancarea buna , cat si de atmosfera.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.