Tu ce pui în bagaj?

Ţi s-a întâmplat vreodată să pui prea multe lucruri în bagajul pentru vacanţă?

Pe ultima sută de metri, ameţit de entuziasmul plecării, îţi umpli geamantanul cu poftă, de parcă ai porni într-o călătorie la capătul lumii, prin cele mai deşerte colţuri ale pământului. Umbrela, rochia de vară, cravata mov cu dungi albastre, bocancii comozi, tricoul primit de ziua ta, crema de faţă, cartea cumpărată acum câteva luni şi multe alte obiecte mai mult sau mai puţin folositoare îţi umplu valiza, care geme încărcată de atâtea lucruri. Îţi spui că e bine să fii prevăzător, deci mai adaugi şi o trusă de farduri în plus.

Un întreg dulap cu haine şi cosmetice a fost comprimat cu dibăcie şi urmează să fie împins/tras pe pavaje, urcat pe şiruri de scări care parcă nu se mai termină sau, cu puţin noroc, plimbat prin lifturi. Nu e foarte confortabil să cari după tine, prin autobuze şi trenuri, bagaje grele, voluminoase, ce te împiedică să te mişti cu uşurinţă prin mulţime.

schimba hainele2

Ajuns la destinaţie, într-un final, câte din lucrurile strecurate în bagaj chiar îţi sunt de folos? Câte vor vedea lumina zilei? De cele mai multe ori, foarte puţine. Deşi te-ai înconjurat de atâtea obiecte, în realitate nu-ţi doreşti decât să te bucuri de ce vezi în jur, să te plimbi sau poate să leneveşti undeva, la căldură sau la umbră – în funcţie de anotimp. Îţi propui să vezi locuri faine şi ţi-ai dori să trăieşti nenumărate experienţe, iar pentru asta bagajele grele care zac la hotel nu-ţi sunt de niciun ajutor.

Poate că la fel faci şi la final de an. Îţi ticseşti viaţa cu obiecte, multe dintre ele nefolositoare, pe care le îndeşi în bagajul cărat după tine dintr-un an în altul, deşi nu te ajută la nimic, ba dimpotrivă. Nu poţi să-ţi trăieşti viaţa la intensitatea pe care ţi-o doreşti sau să te bucuri de ce vezi în jur tocmai din cauza acestui geamantan încărcat, pe care îl tragi după tine, bombănind, asemenea unui turist cu bagaje grele. A te înconjura de prea multe lucruri înseamnă, paradoxal, a te simţi mai stresat, nu mai în siguranţă.

Aminteşte-ţi că mai puţin înseamnă mai mult. Eliberează-te de lucrurile nefolositoare şi hai în aventura noului an fără balast, fără poveri care te încurcă! În loc de “La mulţi ani!”, îţi doresc “Bagaje uşoare şi zbor lin!” pentru anul ce vine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.