5 lecţii pe care mi-ar fi plăcut să le învăţ în liceu

Astăzi sună din nou clopoţelul! Chiar dacă şcoala am terminat-o acum un număr de ani, agitaţia din presă şi de pe stradă mă face să-mi amintesc în fiecare toamnă de momentele din liceu. 4 ani frumoşi, finalizaţi cu un examen de bac. Apoi facultatea. Apoi ceva orbecăit pe drumurile carierei. Un mare blank.

amintiri-din-liceuNu cred că am fost singura un pic nehotărâtă asupra viitorului meu profesional. Mi-a plăcut să învăţ cam de toate şi mi-a fost greu să mă decid. Acum ştiu că pe lângă română, istorie sau filosofie mi-ar fi fost de folos să învăţ mai multe lecţii pentru viaţă. La unele se pare că am lipsit ori am fost neatentă. Sau poate că nu au fost predate.

Nu-ţi fie teamă să greşeşti!

În primul rând, mi-aş fi dorit să fiu încurajată să greşesc mai mult. Da, sună cam ciudat să vrei să greşeşti, când toată lumea este avidă de perfecţiune şi vânează un 10 rotund plus reuşite pe toată linia. Însă greşelile sunt calea de a evolua, de a fi mai bun, sunt inevitabile până a ajunge la performanţă. Şi nu e nimic rău în asta! Este ok să greşeşti, să pui întrebări pe care unii le consideră stupide, să dai rateuri sau să pici probe. Greşelile îţi dau posibilitatea să creşti, de asta nu ar trebui stigmatizate, ci respectate şi tratate ca o lecţie, nu un motiv de pedeapsă. Mi-aş fi dorit să nu mă tem de greşeli, ci să învăţ din ele.

Citeşte mai departe AICI

Tu ce ţi-ai fi dorit să înveţi în liceu?

2 thoughts on “5 lecţii pe care mi-ar fi plăcut să le învăţ în liceu

 1. laura

  Mi-as fi dorit sa invat cum sa acord primul ajutor,cum sa protejez natura,cum sa ma port cu persoanele care sunt “altfel”,cum sa-mi pastrez demnitatea in diferite situatii de viata.In realitate,lista e enorma,dar se rezuma la abilitati practice de viata,la cum sa traim,nu la informatii teoretice uitate imediat dupa sustinerea testului.Scoala uita ca noi traim in lume,nu in paginile cartilor,nici in laborator.Azi stiinta a inaintat,dar s-a pierdut factorul uman.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Chiar, să acord primul ajutor mi-ar fi plăcut să învăţ şi eu, de când tot zic că fac un curs la Crucea Roşie şi tot amân :)) Mai multe chestii practice cred că ar fi fost într-adevăr utile 🙂 Însă cred că ar fi fost greu de acordat note în cazul ăsta, so… se pare că trebuie regândit tot sistemul.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.