Mai puţine medicamente, mai mult echilibru

Durerea este un mesager. Durerea ne aduce o informaţie. Dacă nu o ascultăm – dacă suprimăm durerea fără să ascultăm mesajul şi fără să încercăm să rezolvăm problema care se află la baza ei – este ca şi cum am tăia firele de la alarma de incendiu şi ne-am culca la loc fără să stingem focul.

Dean Ornish – „Dragoste şi supravieţuire”

Nu ştiu dacă aţi observat, dar în ultimul timp reclamele la medicamente s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Se apropie sărbătorile, motiv de abuzuri culinare bucurie, deci un bun pretext şi pentru companii să-şi scoată în lume pilulele.

Mai puţine medicamente mai mult echilibru

În sezonul rece, la putere sunt cele pentru gripă şi răceală, primăvara, cele pentru alergii şi micoze, iar vara pentru dureri de burtă. În preajma sărbătorilor, suntem „trataţi”, desigur, cu buline împotriva indigestiilor.

Pentru fiecare afecţiune, minoră sau nu, este recomandat să luăm pastile cât cuprinde. Pilulele sunt prezentate ca nişte buline magice, care te scapă de durere şi îţi redau buna dispoziţie cât ai bate din palme.

Medicamentele își au rolul lor, nu cred că cineva poate nega meritul unor descoperiri care au salvat şi salvează vieţi. Sunt afecţiuni care necesită şi tratament de acest tip. Sunt momente în care chiar avem nevoie de ele. Însă problema este că am ajuns să luăm hapuri pentru orice, de la o banală durere de cap, până la balonări.

Preferăm să tratăm efectele, decât să mergem la cauze şi să prevenim. Adică băgăm gunoiul sub preş, în loc să facem curat. De ce? Din comoditate poate. Sau pentru că nu avem informaţii. De multe ori semnalul de alarmă este dat de o boală şi abia atunci ne dăm seama de adevărata valoare a sănătăţii, însă uneori este prea târziu.

De ce să ai un stil de alimentaţie echilibrat şi să faci mişcare, când poţi foarte bine să iei un pumn de pastile pentru arsuri la stomac sau pentru greaţă? Păi e simplu. Pentru că medicamentele în exces fac rău. Desigur, alimentaţia sănătoasă nu înseamnă că nu te vei mai îmbolnăvi niciodată, ci că ai probleme de sănătate mult mai rar, superficiale, care trec repede, poate chiar fără medicamente sau cu remedii mai simple.

fructe proaspete

Goana după „dieta perfectă” se înscrie în aceeaşi categorie, iar multe femei doresc pur şi simplu un „tratament” temporar care să le scape de kilogramele în plus şi nu le încântă ideea unei tranziţii spre un stil de viaţă sănătos, adică o schimbare. Corpul ajunge să fie tratat ca un duşman împotriva căruia luptăm, nu ca un aliat. De fapt, duşmanii sunt acţiunile distructive pe care le întreprindem, conştienţi sau nu, asupra lui, fie că e vorba de fumat, consum de alcool în exces, alimentaţie dezechilibrată, lipsă de odihnă, etc.

Orice medicament poate avea efecte secundare dacă este luat după ureche sau dacă facem abuz de el, mai ales fără a consulta doctorul.

Durerea este o poveste pe care corpul vrea să ne-o spună. Să o ascultăm şi să ne întrebăm de ce, nu să ne repezim imediat la pastile! Să tratăm cauza, nu efectul!

9 thoughts on “Mai puţine medicamente, mai mult echilibru

  1. Poveştile Mele

    Gând la gând! Mă rod şi pe mine TOATE problemele pe care le-ai ridicat aici – reclamele la medicamente (si farmacile inmultite, cu tot cu promotiile aferente – brrr!), cu bulina magica plina de vitamine si minerale – nu patrunjelul din piata si fructe etc. E si o problema de timp, nu mergi tot timpul la piata.
    Nu sunt adepta medicamentelor – cel mult a ceaiurilor medicinale; iau ceva doar cand simt ca explodez; am colege care umblă după ele cu pastile tari si le iau la cea mai mica durere; degeaba ma chinui sa le zic eu ceva, să lase organismul sa isi vada de ale lui.
    In plus, multi romani au ajuns ca orice raceala sa o trateze cu anibiotice, „ca sa treaca mai repede”; iar daca o sa aibă nevoie cu adevarat de ele, organismul o sa puna o bariera si n-o sa mai reactioneze cum trebuie.
    Atatea firme de „buline naturale” au aparut, ca te intrebi: de unde atatea flori, atatea frunze si fructe din care se extrag ingredientele?!
    Iar alimentatia sanatoasa „cu sila” nu e o solutie. Trebuie sa gasesti un regim de viata care sa iti placa, nu sa mananci un mar si sa ta strambi de trei ori la fiecare inghititura. Corpul tau simte si anuleaza efectul.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Cred că în ultimii ani farmaciile s-au extins mai ceva ca Mega Image-urile :))
      În 2013 se făcuse un studiu la nivel european care arăta că 47% dintre români au luat anitibiotice orale în ultimul an… Sunt curioasă câţi dintre ei chiar aveau nevoie de un asemenea tratament. Problema e că se creează o rezistenţă la antibiotice, iar când chiar ai nevoie de ele nu mai au niciun efect, deci unele boli mai grave nu mai au cum să fie tratate. Nu mai zic că multe medicamente sunt luate fără a consulta înainte medicul.

      E trist că alimentaţia sănătoasă e văzută ca un bau-bau 🙁

      Reply
  2. Poveştile Mele

    Stii ce ma scoate pe mine din minti? Cati râd de tine cand le spui ca incerci sa mananci asa, mai fara carne (nu chiar deloc), mai cu legume, mai putin preparat, cum te iau peste picior cand refuzi politicos o tocana, un mezel – „ha-ha! mănânci sanătos”! De parca ai face cine stie ce chestie nemaipomenita! Vezi, Doamne!, nu te incadrezi in peisajul şaormistic…!
    E trist cum ii privesc inca multi oameni pe cei care si-au ales un stil de viata din SANATATE.
    La noi inca sunt priviti nu-stiu-cum oamenii mai in varsta care merg rapid prin parc ori chiar alearga. In alta parte, asta e o normalitate.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Eu deja m-am învăţat să-i ignor 😀 E problema lor ce cred şi până la urmă au dreptul să aibă şi ei o opinie.

      Cel puţin în Bucureşti nu mi se pare că oamenii care fac mişcare, chiar şi mai în vârstă, mai sunt priviţi ciudat, cum era mai demult. În parc văd alergători de toate vârstele şi mai toţi ne-am obişnuit cu ei. Dar în oraşe mai mici, gen Tulcea mea, de exemplu, probabil ar fi consideraţi chiar nebuni 😛

      Reply
  3. roberts

    perfect de acord cu tine:) la cate reclame sunt, ai putea trage concluzia ca doar luand medicamente iti rezolvi toate problemele de sanatate!

    Reply
  4. Pingback: Linkurile săptămânii | Razvan Pascal's Blog

  5. cititoare carduri de sanatate

    cu putina miscare si o alimentatie corecta garantat nu vei mai avea nevoie de medicamente. Daca se intampla sa te prinda o raceala sau sa te ia o migrena de la statul in fata calculatorului, leacurile naturiste pot reprezenta o solutie destul de buna. Nu provoaca dependenta si cele mai multe nu au efecte adverse.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.