Altfel de cadouri pentru Crăciun

altfel de cadouri pentru craciunA mai rămas mai puţin de o lună până la sărbătorile de iarnă. Ca de obicei în fiecare an, apare întrebarea: ce cadouri să cumpăr pentru cei dragi? Urmează tururi frenetice prin magazine, cercetări insistente ale memoriei în căutarea vreunei idei originale, sentimentul „oare ce am luat anul trecut?, să nu mai iau şi anul ăsta…”, căutare pe net, frunzărit reviste, întrebat (subtil) prietenii ce-şi doresc să le aducă Moşul.

Recunosc, pentru mine e o relaxare să cumpăr cadouri pentru sărbători, să-mi folosesc imaginaţia în căutarea darurilor potrivite. Şi ador atmosfera aia când ninge, când sunt aprinse luminiţele, chiar dacă e frig şi lumea e mai grăbită ca niciodată. Ce mă cam nelinişteşte este că poate prietenilor mei n-o să le placă ce le-am luat. Iar de multe ori nici nu prea pot să aflu, că, deh, „calul de dar nu se caută-n dinţi”. Deci cum facem să luăm cadouri potrivite şi, eventual, să nu cheltuim o avere?

Soluţia ar fi să-i facem pe prieteni părtaşi la cadouri, să creăm ceva împreună, mai mult decât să consumăm. Provocarea pe care am găsit-o pe zenhabits este să nu cumpărăm niciun cadou nou pentru sărbători 🙂 Sună nu doar anti-consumerist, ci şi aproape imposibil de realizat, mai ales că prietenii şi rudele probabil au pregătit multe lucruri, iar noi ne-am simţi prost să nu le întorcem gestul.

Nu înseamnă că a cumpăra e ceva rău. Nu e vorba de a nu mai achiziţiona nimic niciodată şi a trăi într-o modestie extremă şi obsesivă. Nicidecum. Problema este cumpăratul în exces a unor lucruri nefolositoare, care mai mult ne împovărează de griji şi de stresează decât să ne facă fericiţi. Nu e o regulă, însă de cele mai multe ori reducerile nu înseamnă să cheltuieşti mai puţini bani, ci să cumperi lucruri de care nu ai nevoie (deci să dai bani aiurea).

Ce să facem în schimb?

 • Să împărtăşim o experienţă împreună: să mergem la un curs, să gătim, să facem o plimbare în locuri importante pentru noi, să ne învăţăm reciproc ceva nou, să jucăm jocuri (mereu se pot afla lucruri noi despre o persoană, chiar şi când o cunoaştem de mult timp), să colindăm etc.
 • Să creăm noi cadourile: aici poate fi vorba de a pregăti bunătăţi de mâncat (prăjiturele, fursecuri, mici punguţe cu fructe uscate şi nuci, etc.) sau accesorii/decoraţiuni handmade (coperte de carte, bijuuri, pernuţe, ornamente, etc)
 • Să ne oferim serviciile: să facem diverse treburi pentru oamenii dragi, de exemplu să-i ajutăm la curăţenie, să le oferim un masaj, să le pregătim o masă surpriză, să facem comisioane etc.
 • Să oferim lucruri pe care le deţinem deja. Asta nu înseamnă să ne transformăm prietenii în coş de gunoi 😀 Însă nu e nimic rău în a dărui ceva ce avem, dacă obiectele respective sunt noi sau în stare bună. O altă variantă, şi mai altruistă, ar fi să facem cadou lucruri de-ale noastre la care ţinem mult, dar care ştim că le plac şi prietenilor noştri.
 • Să ne adunăm mai mulţi prieteni, fiecare să aducă diverse obiecte şi să facem schimb.
 • Să luăm cadouri vintage: nu înţeleg de ce lumea se fereşte de lucrurile la mâna a doua, mai ales că sunt bazaruri sau magazine cu produse simpatice şi curate (nu e vorba doar de haine, ci mai ales de accesorii)
 • Să face o faptă bună împreună, oferindu-ne voluntari alături de prieteni, poate chiar printr-o donaţie de grup
 • Să ne arătăm recunoştinţa: să scriem câteva rânduri de mulţumire, să lăsăm un post-it cu ceva vesel într-un loc neobişnuit, să spunem o vorbă bună

Personal, nu mi-am propus ca anul ăsta de sărbăori să nu mai cumpăr absolut niciun cadou nou. Aş vrea însă să fac mici schimbări, eventual să gătesc alături de prieteni bunătăţi pe care să le împărţim, să fim mai mult împreună şi mai prezenţi. Măcar acum, de sărbători, când lumea se mai adună la un loc 🙂

Dincolo de toate astea, cred că e cel mai frumos cadou rămâne TIMPUL. A-ţi face timp pentru un cadou sub bradprieten, a dedica cuiva 2-3 ore din viaţa ta e ceva extraordinar. Chiar dacă pare banal şi de la sine înţeles, mie mi se pare că de multe ori uităm să dăruim prietenilor timp. Doar câteva ore în care să râdem, să nu ne grăbim nicăieri, să povestim, să ne amuzăm, să oprim timpul în loc.

——-
Surse imagine/background aici şi aici

0 thoughts on “Altfel de cadouri pentru Crăciun

 1. Pingback: Ateliere de Crăciun « Zâmbet şi sănătate

 2. Annemarie

  Dupa ce deja am citit mai multe postari de-ale tale, de-a lungul timpului, o sa profit de aceasta ocazie sa-ti spun ca ma linisteste felul in care scrii. 🙂

  Reply
 3. Alle.

  Ai mare dreptate. Mi-a placut foarte multa postarea aceasta. Deja m-ai pus pe ganduri in legatura cu ce voi darui parintilor si prietenilor.
  As mai adauga o mica idee: sa invatam sa crosetam si sa facem un fularel, sau daca suntem priceputi, o caciula, ciorapi sau o bluza celor dragi 🙂

  Reply
 4. springflower24

  Un articol foarte frumos! Abia astept sa te cunosc la atelier, noi doua avem ceva interese comune, cum spuneai si tu 🙂 see ya!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.