Un castel de poveste, descoperit întâmplător pe hartă.
Căutând locuri de vizitat în apropierea orașului Târnăveni, unde aveam o cursă de alergare, am dat de Castelul Bethlen-Haller, care mi-a atras imediat atenția. Pozele de pe Google Maps arătau promițător, așa că am săpat puțin să aflu ce-i cu acest castel care părea a fi de pe alte tărâmuri. M-am bucurat că se poate vizita și am rezervat rapid un tur ghidat sâmbătă, nerăbdătoare să văd minunea cu ochii mei. Costul a fost 40 lei/ persoană (Există și tururi ghidate însoțite de degustări de vin și bunătăți, pentru care e nevoie de minim 4 persoane. Pe site găsiți toate detaliile).
Am ajuns sâmbătă la prânz la castelul Bethlen-Haller (localitatea Cetatea de Baltă, jud. Alba). Întregul domeniu arată superb, iar priveliștea spre dealurile din împrejurimi te îndeamnă să încetinești ritmul și să te relaxezi. Doamna ghid ne-a povestit despre istoria castelului și despre transformările sale în sutele de ani de existență.
Deci care-i povestea castelului Bethlen-Haller?
A fost construit de familia Bethlen în secolul al XVII-lea, în stil renascentist, fiind gândit ca loc pentru vânătoare și petrecere a timpului liber, fără rol de apărare. De aceea și șanțul din jurul castelului este foarte mic, mai mult simbolic. Castelul a trecut de-a lungul timpului prin reamenajări; între anii 1770-1773, familia Haller, în a cărei proprietate era atunci, i-a adus modificări în stil baroc. În perioada comunistă, castelul a servit drept secție de șampanizare a IAS Jidvei, arhitectura fiind “brutalizată” de modificări nepotrivite unei clădiri-monument, iar obiectele de epocă, distruse.
În prezent, castelul aparține companiei de vinuri Jidvei, proprietarii preocupându-se de renașterea sa. Ei au cumpărat castelul în stadiu de ruină și l-au restaurat în spiritul a ceea ce a fost cândva, punând în valoare arhitectura simplă și elegantă. Din cauza deteriorării, din castelul original s-au păstrat doar o serie de scări de lemn și un scripete de deschidere a unei porți.
Castelul are un plan aproape pătrat, cu patru turnuri în colțuri. Deși la prima vedere, din exterior, pare micuț, când am intrat în interior am descoperit mai multe săli renovate cu bun gust și decorate cu obiecte cumpărate de la colecționari: mobilier, ornamente, ceasuri, trofee de vânătoare etc.
Ce mi se pare de apreciat este că actualii proprietari l-au refăcut nu doar arhitectural, ci l-au transformat într-un spațiu viu: domeniul este acum un loc de relaxare, cu multe camere care pot fi închiriate, atât în castel, cât și în alte corpuri renovate (fostele grajduri) sau nou construite. Se pot organiza teambuilding-uri, retreat-uri sau alte evenimente.
Bonus, pe domeniu funcționează o mică fermă, inclusiv cu o grădină care furnizează ingrediente de bază pentru degustările și mesele servite aici. Pe rafturile din cămara castelului am admirat cu poftă borcane de murături, dulcețuri, siropuri și alte delicatese.Bisericuța de pe domeniu va fi și ea inclusă în turul ghidat în viitor; deocamdată am admirat-o de la distanță.
Am fost foarte încântată de ora petrecută la castel și pe domeniu, am simțit că mi-am reîncărcat bateriile cu energie și bună dispoziție.
Am aflat mai târziu că pe domeniul castelului se organizează chiar un concurs de alergare, cu probe de 10 și 21 km – Jidvei Weinland Trails. În 2024, evenimentul are loc pe 31 august.
!!! În țară există mai multe castele Bethlen, așadar atenție dacă vreți să-l vizitați pe acesta: se află în comuna Cetatea de Baltă, jud. Alba.