O îmbrățișare. Ieșirea la restaurantul preferat în compania prietenilor. Vacanța mult-planificată. Cursa de alergare pentru care te-ai antrenat atât.
Dacă aveam nevoie de un imbold pentru a aprecia lucrurile simple, iată că l-am primit.
Recunosc, am început să iau în serios situația Coronavirus de-abia când au început să se anuleze competițiile de alergare din această perioadă. Până atunci, doar mă amuzam văzând pe Facebook meme și poze cu debandada din supermarketuri, cu rafturi goale – un peisaj total nefamiliar mie, dar pe care unii poate și-l amintesc din alte timpuri.
Între scenarii apocaliptice desprinse din “Eseu despre orbire” de Saramago și încrederea că, dacă suntem prudenți, vom trece cu bine peste asta, putem găsi un echilibru.
Nu știm când și cum se va termina. Suntem lipsiți de control, iar asta ne displace. Dar poate COVID-19 e un bun moment să exersăm trăitul în incertitudine. Să învățăm să ne adaptăm, să fim flexibili – abilități de aur pentru supraviețuire în orice perioadă.
Nu ne putem preface că totul e ca înainte, însă panica nu este o soluție. Niciodată. Așa că am făcut o listă cu lucruri care sper să mă/ ne ajute să ne ducem viețile mai departe. Cu responsabilitate față de noi și ceilalți, cu prudență, dar fără panică.
“Scoate-ți” prietenii la o cafea pe Skype. Ce ne-am face fără tehnologia asta? Hai să fim recunoscători că trăim într-o epocă în care putem aduce aproape oameni care sunt, fizic, departe!
Profită ca să citești cartea aia pe care o tot amâni sau să lucrezi la proiectul tău de suflet. Mai ții minte lista de rezoluții pe 2020?
Profită ca să dormi.
Profită ca să prepari rețeta bună-bună văzută pe InstaStories (doar ai făcut cumpărături cât pentru un an, nu?)
Profită ca să faci în sfârșit ordine în garderoba cu haine, în cămară sau în sertarele din dormitor. Cu Marie Kondo sau orice altă metodă funcționează la tine.
Dacă jobul îți permite să lucrezi de acasă, ai noroc! Nu te îngrijora, unii dintre noi facem asta în mod obișnuit și supraviețuim 😉 Mai ales introvertiții. Poate te inspiră ce am scris despre cum să fii mai productiv.
Există o tonă de clipuri pe Youtube cu sesiuni de antrenament, yoga, pilates și tot felul de alte nebunii, deci poți să rămâi activ și în interior. Yoga with Adriene este preferata mea.
O alergare lejeră când nu e aglomerație în parcuri poate fi o binecuvântare, mai ales că mirosul de primăvară e peste tot în aer (asta dacă nu ești deja în carantină).
Nu, apa cu lămâie nu vindecă nimic. Dar e bună pentru hidratare, că doar e apă 🙂
Poți să vizitezi chiar și muzee. Virtual, de acasă. De acord, nu e același lucru ca experiența unei vizite pe bune, dar dacă vrei să-ți clătești ochii cu ceva frumos, merită să încerci. Uite aici o listă. Există și muzee din România care oferă tur virtual.
Nu citi non-stop fluxul de știri alarmante și ai grijă la fake news. Informează-te din surse oficiale, nu din zvonuri, care sunt mai periculoase decât virusul în sine. Recomandări de igienă și actualizări oficiale găsești la Organizația Mondială a Sănătății, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică.
Las-o mai ușor cu făina, pastele și orezul, că (deocamdată) nu faci carboloading pentru maraton!! 😀