Ce am aflat și admirat la Muzeul Victor Babeș

Am ajuns la Muzeul “Victor Babeș” într-o după amiază când primăvara se îngâna cu iarna, însoțită de curiozitatea de a descoperi o personalitate nu foarte cunoscută mie. Sigur, știam că are legătură cu medicina, că doar ditamai spitalul îi poartă numele, însă cam atât.

Biletul de acces la Muzeul Victor Babeș costă 10 lei pentru adulți, iar pentru ghid se mai plătește 6 lei/ persoană. A fost o decizie inspirată să luăm ghid și vă recomand și vouă să faceți la fel dacă ajungeți aici. Doamna care ne-a însoțit ne-a povestit cu multă pasiune despre Victor Babeș, despre viața lui și despre muzeu. Simpla plimbare prin vilă nu ar fi fost la fel de plăcută fără toate lucrurile pe care le-am aflat de la dumneaei, iar expunerea a însuflețit camerele și obiectele văzute aici.

Alături de impresii, am scris mai jos și câteva lucruri noi aflate despre Victor Babeș în urma acestei vizite, așa că dacă v-ați hotărât să mergeți la acest muzeu, poate veți dori să treceți mai repede peste detalii 🙂

Despre Victor Babeș și munca sa

Născut la Viena în anul 1854, dintr-o mamă austriacă și un tată român, Victor Babeș a fost pasionat de artă și a ales… dramaturgia. Însă moartea surorii lui de doar 14 ani, Alma, bolnavă de tuberculoză, l-a determinat să se reorienteze. A început să studieze medicina la Budapesta și apoi Viena, specializându-se pe microbiologie. În scurt timp a ajuns să fie apreciat și să lucreze cu mari savanți ai vremii, ca Louis Pasteur sau Robert Koch.

În 1885, alături de A. V. Cornil, Babeș publică primul tratat complet de bacteriologie din lume (cu un titlu lung, în franceză :D). Cornil a afirmat apoi că și-a pus numele pe carte doar pentru a contribui la promovarea lucrării. Aceasta deoarece într-o perioadă în care Franța și Prusia se aflau în război nu doar pe câmpul de luptă, ci și în plan științific, originile austriece ale lui Babeș și studiile sale la Viena nu erau bine văzute la Paris, unde ajunsese să activeze ca cercetător.

Invitat de Pasteur să i se alăture la institutul său de la Paris, dar și de alți medici cercetători din Elveția și chiar SUA, Babeș a ales totuși să se întoarcă în țară în 1887, la invitația ministrului Dimitrie Sturza. Aici și-a continuat activitatea științifică, în institutul de pe cheiul Dâmboviței, unde își avea și locuința. Este fondatorul școlii românești de microbiologie, iar pe parcursul vieții a scris mii de lucrări științifice.

Se spune că decizia de a se întoarce în țară l-a fi costat Premiul Nobel. Deși a fost nominalizat, nu a primit premiul, acesta fiindu-i acordat unui olandez.

Despre muzeu

Vila în care se află muzeul a fost construită la câțiva ani după moartea savantului de către fiul său, Mircea, diplomat.

Deși Victor Babeș nu a locuit niciodată în această casă, o parte dintre piesele de mobilier i-au aparținut, printre care biroul (în formă de boabă de fasole), microscopul, o bibliotecă, bustul surorii sale Alma și alte obiecte personale.

Interiorul este în stil eclectic, cu mobilier divers. Am aflat cu ocazia asta de un stil de mobilier de care nu mai auzisem: Sheraton (da, ca hotelul), un stil neoclasic englezesc, de secol XVIII. Mai există și mobile în stilurile Chippendale, Art Deco, Art Nouveau etc. Camera de la etaj găzduiește o mică expoziție cu câteva tablouri și piese de mobilier de epocă.

Mi-au plăcut mult candelabrele, în stiluri diferite.

În anul 1965, la sfatul lui Constantin Parhon, politician și fost elev al lui Victor Babeș, Mircea donează statului român casa-muzeu. Însuși Mircea s-a ocupat mulți ani de muzeu, iar la ultimul etaj va și locui, alături de soția sa.

Am remarcat panoul digital cu joculețe pentru copii (cu bacterii, desigur!), iar la parter, fiind o expoziție temporară legată de cardiologie, am ascultat, la un telefon cu disc, bătăi de inimă și un curs medical.

Mai sunt multe, multe alte lucruri de spus despre viața și munca lui Victor Babeș, dar pe restul vă las să le descoperiți vizitând muzeul.

Muzeul Victor Babeș

*Există o taxă foto dacă vrei să faci poze în interiorul muzeului, însă personal cred că e mai bine de ales vizita ghidată, decât fotografiatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.