Viața pe Facebook – între FOMO, job și utilitate

Zilele trecute, aflându-mă în fața unui deadline strâns, am dat Log Out de pe Facebook. Am reușit astfel să scriu peste 1500 de cuvinte în câteva ore, fără să pierd vremea sau să mă întrerup. M-am surprins și pe mine, recunosc. “Ia uite ce ușor e să fii productiv.”, mi-am zis.

Ne plângem că n-avem timp, dar dacă ar fi să cronometrăm timpul petrecut pe Facebook făcând NIMIC, cu siguranță că am rămâne uimiți de cât de mult timp avem. Chiar, ai făcut asta vreodată? Ai numărat câte ore pe zi stai pe Facebook? Eu n-am făcut-o și recunosc că mi-ar fi frică să aflu 😀

FOMO facebook.social media

Să spui despre Facebook că e bun sau rău mi se pare o abordare greșită. Valoarea sa depinde doar de modul în care e folosit. Poate fi o sursă bună de câștig (prin job sau afiliere), o modalitate extraordinară de promovare a afacerii, o sursă de noutăți, o pierdere de vreme etc., în funcție de ce alege fiecare.

De ce am ales să fiu pe Facebook? 

  1. Aflu despre o groază de evenimente interesante: alergări, concerte, training-uri, lansări etc.
  2. Descopăr detalii despre locuri unde vreau să ajung. Mă refer aici la ceainării, restaurante, muzee, diferite tururi, despre care îmi pot face o impresie mai clară văzându-le pagina de Facebook. Uneori, e mai relevantă chiar decât site-ul.
  3. Țin mai ușor legătura cu prietenii și colegii, indiferent că locuiesc departe sau nu. Plus că e un mod confortabil de a relua legătura cu persoane cu care n-am vorbit de mult timp sau cu care nu am o relație foarte apropiată.
  4. Găsesc oportunități de joburi/ colaborări. Ca freelancer, sunt mereu în căutare de proiecte noi și interesante, iar pe unele dintre ele le-am pescuit de pe grupuri de Facebook.
  5. Mă motivez să alerg. Sună curios? 🙂 Am în listă mulți alergători/ curse de alergare, așa că fie iarnă, fie vară, îmi apar în feed antrenamente, poze de la competiții, recomandări, trasee, impresii etc., care mă încurajează să fiu și eu activă.
  6. Nu în ultimul rând, face parte din job-ul meu. 

Care e problema cu Facebook?

1. Poți ajunge să crezi că bula ta, aia creată pe Facebook, reflectă realitatea sau comportamentele și opiniile majorității.

De exemplu, privind la ce fac “Prietenii” mei eu aș putea fi tentată să cred că toți oamenii din jur călătoresc în locuri exotice, aleargă zilnic, sunt toleranți, gândesc limpede și au un job care le place. Dar sunt perfect conștientă că nu e așa și că informațiile care îmi apar mie în feed sunt doar o consecință a modului în care mi-am selectat eu “Prietenii”. Pe Facebook, poate mai mult decât altundeva, atragem ceea ce suntem sau ce ne dorim să fim.

Un exercițiu interesant ar fi să ai un profil separat, unde să strângi oameni și pagini opuse valorilor tale, ca să păstrezi un grad de realism, de obiectivitate. Deși util, un astfel de demers mi se pare mâncător de timp. Și de nervi.

timp pierdut pe facebook

2. FOMO.

FOMO vine de la Fear Of Missing Out și se referă la teama, uneori dusă până la anxietate, de a rata experiențe, oportunități și noutăți, de a nu fi inclus în cercurile sociale din online.

Stimulează frustrarea că în alt loc se întâmplă ceva mai interesant, unde oamenii se simt bine, în timp ce tu nu ești acolo sau nu știi de el. FOMO își are sursa în lipsa de mulțumire față de propria viață reală. Un articol interesant am găsit aici.

Am aflat de curând că există și opusul – JOMO, Joy Of Missing Out, adică bucuria de a lăsa iluzia oportunităților să treacă pe lângă tine.

3. Poți să cazi ușor în capcana de a crede că ce vezi pe pagina de Facebook a cuiva este toată viața persoanei respective.

M-am uitat un pic pe profilul meu personal și mi-am dat seama că cine nu mă cunoaște poate trage concluzia că doar alerg, scriu și mă plimb :)) Well, nu e chiar așa.

Poți ajunge să te deprimi văzând că alții au o viață perfectă, în timp ce tu pare că nu faci nimic interesant. Însă Facebook-ul e doar o vitrină în care expunem ce alegem din viața noastră reală. Poate să fie o vitrină frumos aranjată, iar interiorul să fie vraiște. Poate să fie o vitrină goală, în timp ce interiorul să fie bogat, impresionant. Se poate întâmpla și ca acestea două să fie similare, însă de obicei, există o diferență între vitrină și interior. În contextul ăsta, nu judeca interiorul după vitrină 🙂 Nu compara viața ta reală cu viața virtuală a “Prietenilor” tăi! (Mă rog, e aiurea orice fel de comparație între viața ta și orice altă viață.)

4. Întreruperile.

Dacă sunt logată pe Facebook, am tendința să mai verific din când în când pagina și să citesc mesajele primite, să văd cine ce a mai comentat etc. Chestie care mă face să mă opresc din activitatea mea și să-mi pierd concentrarea. Așa că da, când lucrez la ceva important și/sau urgent, prefer să ies de tot de pe Facebook, chiar dacă doar pentru o oră-două.

cartierul-cotroceni-telefon

Deci… ce e de făcut?

Pe scurt, sfântul echilibru.

  • Soluția nu e neapărat să-ți ștergi conturile de social media, ci să fii conștient că Faceook și viața reală sunt două lumi diferite, ambele cu avantaje și dezavanataje.
  • Așa cum faci ordine în dulapuri, în haine, fă curat și în lista de Facebook. Eu am ales să elimin oamenii care postează breaking news-uri irelevante, diete minune de pe site-uri obscure, “N-o să-ți vină să crezi!”-uri, teorii ale conspirației etc. Dacă ți se pare că citești numai aberații la “Prietenii” de pe Facebook, poate ar fi cazul să faci o selecție 😉
  • Lasă naibii telefonul ăla când ești cu prietenii în oraș/ vacanță!!! Ok, ai de dat un mesaj, de vorbit cu cineva, vrei să faci o poză. Bun. Dar nu sta non stop pe telefon! Pune-l pe silent sau bagă-l în geantă/ buzunar dacă nu aștepți vreun apel pe viață și pe moarte.
  • Fii prezent în ceea ce faci, găsește lucruri pentru care să fii recunoscător la momentul în care te afli. Știu, ușor de zis, greu de făcut.
  • Folosește Facebook-ul ca un mijloc pentru a-ți ușura viața reală, nu ca termen de comparație.

Tu cum stai cu Facebook și FOMO?

Foto: pexels.com

2 thoughts on “Viața pe Facebook – între FOMO, job și utilitate

  1. denisa1999

    Interesante argumente! Eu de la inceput am spus ca inca mai folosesc fb pe post de agenda de evenimente, noutati. Cat despre prieteni mai multi sunt virtuali si chiar se pierde timp daca tot nu ai cum sa te intalnesti cu ei.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Da, uite și asta e interesant, că poți să te “împrietenești” cu tot felul de oameni, la care îți viața reală poate n-ai avea acces, din cauza distanțelor sau a timpului.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.