Cred că e timpul să nu mai considerăm drept egoism preocuparea pentru zâmbetul și sufletul nostru. Dacă ai nevoie de inspirație pentru a-ți oferi o porție de iubire de sine, citește mai jos recomandările mele.
1. Pregătește-ți o masă ca la restaurant. Măcar o dată pe săptămână, servește micul dejun, prânzul sau cina ca la carte, cu flori, șervețele frumoase, o eșarfă colorată pe post de față de masă, o tăviță, poate și o lumânare simpatică. Asta nu înseamnă că trebuie să gătești, dacă nu vrei; poți să comanzi mâncarea. Ideea e să te obișnuiești că meriți să te răsfeți.
2. Fă-ți analizele periodic. Pune accent pe prevenție și investește în starea ta de bine. Mergi la un control stomatologic, ca să te asiguri că zâmbetul tău e frumos și sănătos.
3. Oferă-ți o zi liberă. O zi în care îl concediezi pe “trebuie”, o zi în care faci absolut ce îți poftește inima, indiferent că vrei să stai toată ziua în pijamale și să răsfoiești reviste, să moțăi sau să stai pe iarbă la umbră.
4. Învață ceva practic, care să-ți placă. Indiferent că e vorba de un curs de cusut, prim-ajutor sau Photoshop, noile abilități îți vor menține antrenat entuziasmul și pofta de explorat. Cine știe, poate descoperi o nouă pasiune.
5. Donează. Bani, sânge, păr, obiecte, timp, vorbe bune. Când oferi altora bunătate, îi oferi automat o porție și sufletului tău.
6. Petrece timp cu tine și gândurile tale. Dacă “meditație” sau “mindfulness” sună prea pretențios, devino pur și simplu mai conștient de mișcările și senzațiile tale atunci când faci activități banale, cum ar fi spălatul vaselor, datul cu aspiratorul, periatul dinților sau îmbrăcatul.
7. Care era cartea ta preferată când erai mic? Dar filmul sau desenul animat favorit? Poate ai avut vreo revistă pe care o adorai sau chiar un diafilm? Fă o călătorie în timp, înapoi în copilăria ta și reamintește-ți senzațiile și emoțiile de atunci, răsfoind sau vizionând materialele respective. Dacă nu le mai ai, sigur găsești pe net ceva de ajutor.
8. Găsește o “uniformă” de relaxare, care să-ți acompanieze momentele de destindere: șosete călduroase cu buline, un pulovăr pufos, o eșarfă mare cu care te învelești ca într-un cocon sau brațele cuiva drag.
Imi place ideea de a-ti pregati o masa ca la restaurant o data pe saptamana – o masa de weekend ar fi perfecta. Daca vremea ajuta, acum ca e vara, cred ca si un picnic ar fi excelent!
Despre mindfulness am descoperit ceva in urma unui mic curs de meditatie la care am participat si care nu m-a impresionat prea tare. Mi-am dat seama de altceva si anume ca eu ma simt mindful atunci cand creez sau fac sport. Atunci sunt complet prezenta, eu cu gandurile mele aspura actiunii pe care o fac. Cred ca acelasi lucru ti se intampla cand alergi.
De acord, picnicurile sunt minunate!
Și alergarea e un prilej de mindfulness, desigur, însă mai sunt și momente când gândurile scapă de sub control, în cazul meu :))