Ghid de primit cadouri

Da, ați citit bine. De PRIMIT, nu de oferit.

Dacă la capitolul “Dăruit” avem destule surse de inspirație pe net, am impresia că la “Primit” situația e cam în ceață. Altfel nu-mi explic reacțiile nefericite din perioada sărbătorilor, dar nu numai, când primirea unui cadou se lasă cu fraze ca: “Nu era cazul să te deranjezi”, “Mă faci să mă simt prost, eu nu ți-am luat nimic”, “Vai, dar nu trebuia!”. Uneori, prin gând ni se derulează idei de tipul “Ah, de ce nu i-am luat nimic??”, “Hm, oare ce așteaptă de la mine?”, “Nu știam că ne oferim cadouri…”

ghid-de-primit-cadouri

Acum câțiva ani, pe la început de primăvară, am primit la un eveniment niște mici cadouri cu ocazia zilelor de 1-8 Martie, deși eu nu pregătisem nimic. La replica mea: “Mă simt prost, am primit atâtea chestii frumoase!”, mi s-a oferit un răspuns pe măsură: “Păi și de ce să te simți prost? N-ar trebui să te simți bine? :)” Mi-am dat seama că, într-adevăr, a primi un cadou nu ar trebui să ne facă să ne simțim aiurea, ci să ne bucure, indiferent dacă avem de oferit ceva la rândul nostru sau nu. Nu ăsta e scopul unui cadou sincer?

Desigur că atunci când primim ceva în dar ne simțim “obligați” să dăruim la rândul nostru. Însă nu cred că e musai să se întâmple neapărat concomitent, ca un schimb. Putem să facem o surpriză frumoasă cuiva drag oferind un cadou într-o zi obișnuită. Gestul va fi cu atât mai plăcut, cu cât persoana cel mai probabil că nu se așteaptă să primească un dar. Așadar, iată un scurt ghid de primit cadouri, pentru cei care au dificultăți în a reacționa în astfel de momente (mă includ și eu aici):

Ghid de primit cadouri (în 3 pași)

  • Zâmbește 🙂
  • Spune “Mulțumesc!” Simple as that! Fără niciun “dar” după el. Dacă vrei musai să completezi, poți să adaugi “Ce drăguț!” sau “Mă bucur că te-ai gândit la mine!” sau “Ce surpriză frumoasă!”
  • Deschide cadoul, de preferat de față cu cel care ți l-a oferit. Nu-l abandona cu nepăsare, chiar dacă ai primit multe daruri.

Se mai întâmplă să primim și cadouri nepotrivite. Nepotrivite personalității, pasiunilor sau ideilor noastre. Eh, nu-i un capăt de țară. În cazul ăsta, eu aș scoate în evidență gestul în sine și l-aș aprecia fără să manifest un entuziasm fals. Cred că e ok să te desparți de cadourile care nu ți se potrivesc. Viața-i prea scurtă pentru lucruri care nu-ți plac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.